(foto) File de poveste. Află mai multe din culisele Academiei lui Moș Crăciun

poza 1
Foto:Valeria Jidraș

Perioada sărbătorilor de iarnă e feerică, iar Academia lui Moș Crăciun dă viață poveștilor. De peste 20 ani, ajutoarele Moșului au grijă de scrisorile copiilor din întreaga țară și se asigură că aceștia vor primi răspunsul mult așteptat. Te invităm să descoperi cine sunt, de fapt, spiridușii personajului de poveste și cum dorințele pot deveni realitate.

Academia lui Moș Crăciun este locul magic care an de an aduce în dar copiilor optimismul de a crede și de a menține aprins farmecul poveștilor, prin intermediul bătrânului Moș Crăciun. Am pătruns în culisele Academiei pentru a afla mai multe despre cum se petrece adevărata magie acolo. Organizația a luat naștere în 2001 cu scopul de a promova imaginea faimosului Moș Crăciun. Totuși am reușim să aflăm: Cum arată? Unde este atelierul său? Cine-l ajută? Cum sunt trimise scrisorile ca să ajungă exact la el?

„Moș Crăciun este un personaj tipic arealului românesc, întrucât alte popoare au personajele lor reprezentative. De exemplu în mitologia slavă și țările de această origine este cunoscut Дед Мороз împreună cu ajutorul său, Снегурочка. Orientându-ne către Santa Claus, acesta e simbolul țărilor vorbitoare de limbă engleză, așa cum Père Noël îl întâlnim pentru vorbitorii de franceză. Moș Crăciunul românesc este descris ca un bătrân cu ochi blânzi, cu barbă lungă și căruntă, îmbrăcat într-un cojoccu elemente tradiționale, iar pe cap poartă o cușmă de cârlan”, ne povestește Tatiana Roșca, voluntară la Academia lui Moș Crăciun

Chiar de la fondare, printr-un parteneriat cu Poștei Moldovei, scrisorile către Moș Crăciun sunt trimise fără necesitatea de plată și nu au nevoie de timbru. E nevoie doar de indicarea unui mesaj corespunzător: „către Moș Crăciun”; „la Academia lui Moș Crăciun” etc.

„Prin acest fapt ajungem să fim unica țară din lume care își permite un asemenea proiect absolut gratuit”, ne-a declarat Salavat Jdanov, fondatorul și directorul Academiei lui Moș Crăciun. 

Sursă: Valeria Jidraș, voluntară la Academia lui Moș Crăciun

„Din echipa Moșului poate face parte orice persoană care mai crede în magia poveștilor. Atmosfera din atelier e una feerică, iar tot efortul pe care îl depunem se merită pe deplin. E de datoria noastră să îl ajutăm pe Moș Crăciun și să aducem zâmbete pe chip tuturor copiilor care i-au scris. Avem grijă ca toate răvașele să fie citite, repartizate după raionul din care vin, iar sub egida bătrânului Moș, începem tipărirea răspunsurilor pentru fiecare separat. E frumos să ajuți și să faci ca visurile să devină realitate măcar de sărbători!”, Valeria Jidraș, voluntară la Academia lui Moș Crăciun

Unul dintre ajutorii Moșului. Sursă: Valeria Jidraș

Moș Crăciun se poate lăuda cu un număr mare de scrisori pe care le primește în fiecare an, acesta începând de la 7 000 până la 19 000. E de menționat faptul că cele mai multe răvașe vin într-adevăr de pe teritoriul țării, dar sunt și prieteni de-ai Moșului care țin să îl salute tocmai din Japonia, Rusia, Polonia etc. 

Căutând prin arhivele Academiei lui Moș Crăciun, am găsit modelele răvașelor și plicurilor în care erau expediate răspunsurile copiilor în anii precedenți.

Modelul 2021/2022. Sursă: Valeria Jidraș
Modelul 2020. Sursă: Valeria Jidraș
Modelul 2019. Sursă: Valeria Jidraș

Academia lui Moș Crăciun reușește și sensibilizează. La atelierul Moșului ajung scrisori cu dorințe diferite și cu povești de viață. Cele mai sensibile au motivat un grup de inițiativă de la Colegiul de Medicină Orhei, iar studenții și profesorii, împreună cu reprezentanții Academiei, au transformat visurile unor copii în realitate. Moș Crăciun există pentru fiecare, e nevoie doar să crezi cu adevărat în el.

Sursă: Valeria Jidraș
Sursă: Valeria Jidraș
Sursă: Valeria Jidraș

În acest an, Moș Crăciun, împreună cu ajutorii săi, promit că vor răspunde cu drag la toate scrisorile. Tot ce trebuie să faci e să scrii o scrisoare cât mai creativă, să o pui în plic și să o duci la poștă. Scrisorile pot fi trimise până la data de 16 ianuarie 2023.

Autoare: Valeria Jidraș

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine