Oportunitate financiară pentru agricultorii din Moldova care intenționează să achiziționeze panouri fotovoltaice

panouri
Foto:Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii

Agricultorii din Republica Moldova pot beneficia de suport în cazul în care își doresc să instaleze panouri fotovoltaice în cadrul întreprinderilor. Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) în parteneriat cu proiectul Tehnologiile Viitorului, finanţat de USAID şi Suedia, le pune la dispoziție programul „Susţinem tranziţia către economia verde”, scopul căruia este dezvoltarea unei agriculturi durabile, sporirea competitivității produselor prin reducerea costurilor de producere, asigurarea diversificării surselor de producere a energiei și diminuarea dependenței de sursele tradiționale.

Orice agricultor din țară, indiferent de ramura în care activează, poate beneficia de suport financiar de până la 2 500 000 de lei, care să reprezinte 50 % din costul investiției. Totodată, prin intermediul proiectului Tehnologiile Viitorului, beneficiarii pot accesa granturi de până la 200 000 de lei, care trebuie să reprezinte nu mai mult din 20 % din costul proiectului.

Cu ajutorul finanțării oferite de către ADMA și a propriei contribuții, agricultorii pot achiziționa panouri solare cu sistem de încălzire, precum și panouri fotovoltaice pentru producerea curentului electric, cu accesoriile destinate pentru instalarea acestora.

De asemenea, în cadrul proiectului sunt acoperite 100 % din costurile aferente asigurării echipamentelor pe perioada contractului de vânzare-cumpărare în rate. Ulterior, beneficiarii pot aplica și pentru proiecte de subvenționare prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).

Sursă: Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii

Printre principalele beneficii ale programului „Susţinem tranziţia către economia verde” se numără faptul că panourile fotovoltaice permit reducerea cheltuielilor întreprinderilor care dețin depozite frigorifice sau au un consum mare de energie în timpul procesării producției agricole.

Cei care au beneficiat de acest proiect sunt vinificatori, producători de miere, fructe și legume, crescători de păsări, producători de pește și lactate.

Până în prezent, peste 20 de companii din sectorul agroindustrial au depus cereri de instalare a panourilor fotovoltaice, valoarea finanțării nerambursabile a proiectului Tehnologiile Viitorului fiind de peste 5 000 000 de lei.

Condiţiile detaliate ale concursului sunt publicate pe site-ul www.adma.gov.md. Pentru alte informaţii, puteți apela la numărul +373 69389997 sau să transmiteți un mesaj la adresa: office@adma.gov.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine