Universitatea #diez. Studiile de Criminalistică ale Nicoletei Gorea în Germania, de la așteptări la experiența vie de pe campus

viber_image_2022-12-14_20-01-12-173

Căutarea universității și specialității potrivite este o sarcină complexă pentru proaspeții absolvenți de liceu, primul pas fiind un mic research pe pagina instituției. Mai multe despre așteptările și realitatea din cadrul studiului la Criminalistică în Științele Naturii vă povestește Nicoleta Gorea, studentă în Germania.

Încă din momentul în care cauți universitatea la care dorești să studiezi, este esențial să treci cu ochii peste lista de materii pe care le vei învăța, peste standardele pe care trebuie să le atingi pentru a fi admis(ă) la examene etc. De regulă, majoritatea universităților au această informație disponibilă pe site-urile lor, așa că îți recomand să te informezi corespunzător privitor la aceste detalii. Acum, haideți cu mine, Nicoleta, proaspătă studentă la criminalistică, să observăm diferențele trăite pe propria piele dintre foi informative ale universității la experiența vie de studiu.

Chimia generală

Pentru o specialitate precum Criminalistica în Științele Naturii, chimia reprezintă un must-have, de aceea aceasta era chiar prima materie expusă în cartea de module universitare. Era stipulat din start că modulul va avea loc în engleză, iar în cadrul cursului voi avea trei abordări de studiu: prelegeri, seminare și practică de laborator. De asemenea, mi s-a pus la dispoziție o listă de concepte ce vor fi parcurse pe durata cursului. Ajungând în prima săptămână de studiu, am primit instructaj cu privire la ordinea acestor părți componente: introducere în tehnica securității în laborator, exercițiu practic de probă, literatură de urmat pentru prelegeri etc.

Acum, continui acest curs exact în această formă: ascult prelegerile, particip la seminare și fac practică în laborator concomitent pe parcursul semestrului. La fiecare probă practică completez protocoalele de măsurare și scriu teste pre- și post-practică. Cu toate că acest segment este înconjurat de teste, îl consider nespus de intrigant și mă bucur să lucrez într-un laborator bine echipat și cu substanțe pe care trebuie să le utilizez cu grijă.

Criminalistica

Criminalistica m-a fascinat instantaneu, atât din materialele informative, cât și din experiența propriu-zisă, deoarece urmează o structură eficientă. În prima parte a semestrului se fac doar prelegeri pentru familiarizarea cu conceptele de dovedire a vinovăției pe baza mai multor clase de urme, cu diferitele forme de abuz și cu delictele capitale. Fiecare prelegere este însoțită de fotografii realizate de autorități pentru documentarea cazurilor. După perioada de teorie începe partea practică, unde se analizează și se stochează calitativ diverse tipuri de urme comune întâlnite la locul crimei. De asemenea, avem de a face cu studii de caz în cadrul cărora este nevoie să elucidăm relația dintre urme și să identificăm instrumentele cu care s-a înfăptuit așa-zisa crimă. Consider un avantaj extraordinar faptul că utilizăm metode deja larg utilizate în criminalistică și că simțim cum contribuim individual în cadrul orelor practice (analiza propriilor amprente, a propriului ADN etc.).

Structura și Calitățile Materialelor

Cursul de Structură și Calități ale Materialelor urmează o organizare similară cu chimia generală, unde avem cele trei componente: prelegeri, seminare și practică în laborator. Prelegerile însă urmează o formă specială: formatul flipped classroom, unde se vine la prelegere cu tema deja învățată pentru a fi în stare să pui întrebări. Deci, lecția constă din prelucrarea întrebărilor pe care le au studenții. Aici se studiază, după cum indică și titlul, despre calitățile diferitelor materiale din lumea înconjurătoare, în special ale metalelor, polimerilor, ceramicilor etc. Suntem familiarizați cu structura la nivel molecular ale acestora și cu uzul industrial, iar la practică validăm calități cum ar fi conductibilitatea termică/electrică, duritatea, viscozitatea, elasticitatea și altele prin experimente.

Matematica și informatica

Matematica și informatica sunt discipline destul de evidente având în vedere ceea ce cuprind. Matematica are loc anul acesta online și în limba germană (în contradicție cu detaliile informative inițial publicate). Totuși, aceste mici schimbări nu sunt critice în cursul studiului. La informatică se predă Excel-ul și limbajul de programare Python pentru a ajuta viitorii profesioniști în criminalistică sau cercetare să alcătuiască tabele, statistici, diagrame. O mare pondere la aceste materii sunt lecțiile de exercițiu, unde se aplică cunoștințele în baza unui set de sarcini.

Limba străină

Universitatea oferă și un curs de limbă străină pentru două semestre, la care poți obține cunoștințele unei limbi străine până la nivelul A2. De regulă, poți alege între engleză avansată sau norvegiană, neerlandeză și spaniolă pentru începători. Limba de instruire în acest caz este, din nou, germana. Opțiunile date de limbă sunt alese intenționat, deoarece în semestrul V (anul III) universitatea oferă posibilitatea de a studia un semestru în străinătate, mai cu seamă, pe baza parteneriatelor cu universități din Țările de Jos, Norvegia și Spania.

La nivel general, informațiile prezentate de universitate preventiv au fost în mare parte corecte, cu excepția calibrării limbilor (studiez în regim bilingv germană-engleză), unde se estima un raport de 50/50 între limbi, pe când în realitate raportul este de 70 % (germană)/30 % (engleză). În pofida acestuia, studiul este unul calitativ, iar obstacolele de acest tip sunt doar o barieră temporară până te încadrezi în ecosistemul academic german.

Nicoleta Gorea e bursieră DAAD – program care îi acoperă costurile de trai și studii în Germania. Află aici cum a reușit să câștige bursa.

Autoare: Nicoleta Gorea

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine