Moldova va primi 10 milioane de dolari din partea Suediei pentru compensațiile din facturi

Facturi
Foto:diez.md

Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din Moldova va beneficia de 10 milioane de dolari din partea Suediei. Banii vor fi folosiți pentru a oferi compensații direct în factură, în perioada noiembrie-decembrie 2022, pentru cel puțin 100 000 de gospodării vulnerabile.

„Suedia contribuie pentru a ajuta gospodăriile vulnerabile din Moldova să facă față facturilor mari la energie. Contribuția financiară de 10 milioane de dolari a Suediei are ca scop să-i ajute pe cei care suferă cel mai mult din cauza actualei crize energetice și economice”, a spus Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

60 % din populația Republicii Moldova este afectată de sărăcie energetică, cheltuind peste 10 % din bugetele casnice pe facturile la energie, potrivit unui studiu PNUD privind impactul creșterii costurilor resurselor energetice asupra sărăciei energetice a populației.

PNUD estimează că numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie din cauza impactului războiului, inclusiv a inflației ridicate, ar putea să crească de peste trei ori, ajungând până la aproximativ 35 % din populația totală.


Consumatorii casnici care s-au înregistrat în sistemul informațional compensatii.gov.md pot să acceseze în cabinetul personal informația privind categoria de vulnerabilitate energetică atribuită.

Persoanele care au nevoie de clarificări pot să acceseze compensatii.gov.md sau să sune la numărul de telefon: 0 8000 5000.

Volumele maxime compensate și prețurile la energie pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023 pot fi văzute aici.

Suma compensațiilor oferite persoanelor în funcție de gradul de vulnerabilitate poate fi văzută aici.

Amintim că pe 12 octombrie 2022, a fost lansat site-ul compensatii.gov.md, cu programul „Ajutor la contor”. Utilizatori au trebuit să se înregistreze, să intre în cont și să completeze cererea pentru a primi un grad de vulnerabilitate din partea guvernului pe perioada rece a anului. În funcție de rezultatele obținute, cetățenii vor primi compensații la energie termică/gaz.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine