Termoelectrica anunță despre noua metodologie de repartizare a energiei termice între apartamente

Foto:Shutterstock

Noua metodologie de repartizare a energiei termice între apartamentele conectate la sistemul de căldură centralizat va asigura tuturor locatarilor unui bloc o plată echitabilă pentru încălzirea centralizată. Anunțul a fost făcut la data de 14 decembrie, de către Termoelectrica.

Potrivit Termoelectrica, noua metodologie va permite distribuirea justă a costurilor pentru energia termică între toți locatarii unui bloc, iar mai multe detalii despre aceasta și proiect au fost publicate pe portalul particip.gov.md.

Potrivit directorului general interimar al Termoelectrica, Vasile Leu, metodologia are ca scop asigurarea unei repartizări echitabile între locatarii blocurilor a costurilor pentru căldură și susținerea fiabilității sistemului centralizat de încălzire, care este cel mai rentabil din punct de vedere al utilizării eficiente a combustibilului primar (gaze naturale, combustibil alternativ). De asemenea, acesta menționează că încălzirea centralizată, în special în regim de cogenerare a energiei electrice și termice, soluționează problema consumului rațional de resurse energetice, în condițiile crizei actuale.

„Ordinul sus-indicat a fost publicat la 11.11.2022 în Monitorul Oficial (nr.349-361/1265 din 11.11.2022)”, declară Termoelectrica.

Mai mult, între anii 2001 și 2022, 10 % din apartamentele din capitală s-au deconectat de la sistemul centralizat de încălzire, instalând centrale autonome pe gaze naturale.

Astfel, un studiu realizat de către experți pentru fundamentarea noii metodologii demonstrează că locatarii rămași conectați la Sistemul Colectiv de Alimentare cu Energie Termică (SCAET) achită facturi majorate cu 18 – 50 %. Acest fapt este cauzat de repartizarea neechitabilă a energiei celor debranșați. Totodată, debranșarea unui număr mare de apartamente a dus la modificarea regimului hidraulic atât în interiorul blocurilor, cât și a sistemului centralizat de încălzire.

Modificarea regimului hidraulic în interiorului blocurilor locative a cauzat apariția unor dereglări în procesul de distribuție uniformă a agentului termic, fiind demonstrată supraîncălzirea unor apartamente şi încălzirea insuficientă a altora.

Termoelectrica menționează că metodologia dată a fost elaborată fiind luate în considerare raționamentele reținute în hotărârea Curții Constituționale, prin care au fost anulate unele articole din Regulamentul cu privire la modul de prestare și achitare a serviciilor locative, comunale și necomunale pentru fondul locativ, contorizarea apartamentelor și condițiile deconectării acestora de la (reconectării la) sistemele de încălzire și alimentare cu apă, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 191 din 19 februarie 2002.


Consumatorii casnici care s-au înregistrat în sistemul informațional compensatii.gov.md pot să acceseze în cabinetul personal informaţia privind categoria de vulnerabilitate energetică atribuită.

Persoanele care au nevoie de clarificări pot să acceseze compensatii.gov.md sau să sune la numărul de telefon: 0 8000 5000.

Volumele maxime compensate și prețurile la energie pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023 pot fi văzute aici.

Suma compensațiilor oferite persoanelor în funcție de gradul de vulnerabilitate poate fi văzută aici.

Amintim că pe 12 octombrie 2022, a fost lansat site-ul compensatii.gov.md, cu programul „Ajutor la contor”. Utilizatori au trebuit să se înregistreze, să intre în cont și să completeze cererea pentru a primi un grad de vulnerabilitate din partea guvernului pe perioada rece a anului. În funcție de rezultatele obținute, cetățenii vor primi compensații la energie termică/gaz.

Reporteră stagiară: Cristina Plataș

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine