Patru preparate noi vor fi incluse în lista medicamentelor compensate. În tratamentul căror boli pot fi folosite acestea

medicamente
Foto:Christina Victoria Craft/unsplash

Ministerul Sănătății a anunțat că lista medicamentelor compensate va fi completată cu încă patru denumiri comune internaționale de preparate pentru tratamentul diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale și astmului bronșic. Decizia a fost luată de Consiliul pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, ieri, 12 decembrie.

Pentru tratamentul astmului bronșic la copii va fi compensat integral budesonidum, suspensie de inhalat prin nebulizator. Acest medicament, cu rata de compensare de 50 %, va putea fi prescris și adulților în caz de acutizare a astmului bronșic. Preparatul este asimilat profund în plămâni, fapt ce sporește eficiența tratamentului.

La fel, copiilor le va fi oferit gratuit preparatul fluticasonum, pulbere de inhalat, indicat în tratamentul astmului bronșic și compensat parțial în prezent.

În același timp, pentru pacienții cu astm bronșic care urmează tratament de durată va fi compensat budesonidum și fumarat de formoterol dihidrat sub formă de pulbere de inhalat. Medicamentul în combinația dată va contribui la reducerea crizelor de astm bronșic.

Pacienții cu diabet zaharat de tip II vor beneficia de sitagliptinum, compensat parțial, medicament care le va ameliora simptomele prin reducerea nivelului de glucoză în sânge.

Adulții cu hipertensiune arterială vor primi compensat medicamentul perindoprilum și indapamidum, administrarea asociată a preparatului având scopul de a crește aderența la tratament.

Conform estimărilor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, pentru compensarea noilor preparate sunt necesare circa 24 de milioane de lei anual, bani prevăzuți în fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

De asemenea, pacienții care au nevoie de îngrijiri paliative vor beneficia de alte trei preparate: amitriptilylinum, gabapentinum și diazepamum. Modificările la lista medicamentelor compensate vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2023.

Consiliul pentru medicamente compensate a mai decis, în cadrul ședinței de ieri, actualizarea schemelor de tratament, pentru copii și adulți, ale maladiilor respiratorii: bronșită acută, bronșită cronică, pneumonie, boală pulmonară obstructivă cronică, astm bronșic.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Știri pentru tine