(foto) Faceți cunoștință cu Andreea Guzun, fetița care la doar 12 ani a lansat propria ei carte – „O furnică la Paris”

ipiccy_image (3)
Foto:Andreea Guzun

Andreea Guzun este o fetiță din Republica Moldova care la doar 12 ani a reușit să-și publice prima sa carte pentru copii, intitulată „O furnică la Paris”. Mica autoare își scrie cartea de la vârsta de 10 ani și povestește că opera este despre întruchiparea unei dorințe, a unui optimism și a îndemnului de a-ți urma visele.

Andreea ne-a povestit că a învățat din clasa întâi până în clasa a patra la Liceul Teoretic „George Călinescu”, iar din anul 2021, învață la IPLT „Spiru Haret” din municipiul Chișinău. Obiectele de studiu preferate ale ei sunt limba engleză, limba germană, limba română și educația plastică, iar pe lângă scris și lectură, îi place desenul și skateboardul.

Sursă foto: Andreea Guzun/arhivă personală

Întrebată despre cum și de ce a dorit să scrie cartea „O furnică la Paris”, Andreea ne-a mărturisit că: „Inspirația a venit în timpul plimbărilor prin pădurea de lângă casa mea, unde mergeam adesea în vara anului 2020, iar din motiv că nu puteam călători în acel an, am hotărât să creez oportunitate unei furnici să vadă lumea”.

Andreea a încercat să scrie și anterior, înainte să apară ideea cărții. „Am dorit să istorisesc o continuare a poveștii «Alba ca Zăpada și cei șapte pitici», însă nu simțeam aceeași conexiune cu textul la fel cum am simțit-o cu «O furnică la Paris». Scrisul era mai forțat la primele mele încercări, în comparație cu emoțiile trăite atunci când am scris cartea respectivă.”

Sursă foto: Andreea Guzun/arhivă personală

Mica scriitoare ne-a istorisit și despre procesul de compunere a cărții. „A fost la început ușor, deoarece ideile îmi curgeau prin minte, iar eu doar le transcriam pe hârtie. Mai apoi, am întâmpinat un blocaj; nu am putut scrie prea mult în acea perioadă. Până la urmă, am continuat să scriu și am finalizat procesul de scriere în aprilie 2021.”

Sursă foto: Andreea Guzun/arhivă personală

Mesajul pe care Andreea a încercat să-l transmită prin intermediul cărții sale îl putem regăsi la finalul acesteia, și anume faptul că putem și trebuie să ne urmăm visurile luptând pentru ele, fiind perseverenți și inventivi. De asemenea, tânăra ne-a mărturisit și despre denumirea cărții și despre cum aceasta a părut. „Titlul mi-a venit în minte chiar înainte de a începe să scriu. Mi-am închipuit cât de interesantă ar fi aventura unei furnici într-o capitală europeană, iar Parisul este o destinație pe care îmi doresc să o vizitez, însă i-am oferit Oliviei – protagonista cărții mele – șansa de a-l vizita înaintea mea. Uite așa s-a născut titlul «O furnică la Paris».”

Sursă foto: Andreea Guzun/arhivă personală

Andreea ne-a zis că membrii familiei ei au fost primii cititori și oamenii care au încurajat-o să scrie după ce au citit primele rânduri din carte. „Tot ei au fost și primii mei critici. Consider că este foarte important ca oamenii apropiați să te susțină, fiindcă în acest mod prinzi curaj și încredere. Un om important care, de asemenea, m-a inspirat și mi-a dat curaj în ceea ce fac este doamna Claudia Partole, care mi-a citit manuscrisul și care m-a încurajat să merg mai departe pe acest drum.”

Am întrebat-o pe Andreea cum se simte în rolul unei tinere scriitoare, iar ea ne-a răspuns următoarele. „Este plăcut să fii autorul unei cărți, indiferent de vârstă, deoarece îți vezi munca pentru care ai lucrat un timp îndelungat într-un format diferit. M-am simțit fericită, împlinită chiar, atunci când am văzut-o pentru prima dată în formatul în care este acum. Mă bucur mult că furnica Olivia a reușit să capteze atenția cititorilor.”

Andreea Guzun ne-a mai spus că și-ar dori să poată așterne pe hârtie și alte întâmplări curioase. „Sper ca inspirația să fie prezentă și în următoarele mele scrieri. La moment, scriu despre aventurile unui cal.”

Sursă foto: Andreea Guzun/arhivă personală

Lansarea cărții „O furnică la Paris” a avut loc duminică, 6 noiembrie, la Chișinău, iar cartea poate fi găsită pe rafturile librăriei Cărturești.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine