Cu tinerii, despre Nortek, tehnologii în Moldova, cariera la NASA și ozobotul mic ce „ține minte atâtea coduri”

nortek9
Foto:breakingnews

Nortek este primul centru de inovare și transfer tehnologic din regiunea de nord a Republicii Moldova. Creat în cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, acesta își propune să avanseze inovațiile, cercetările și transformările digitale ale regiunii de nord a Republicii Moldova.

Startul evenimentului de lansare a fost dat de către doi tineri olimpici, alături de prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu.

Cosmin Ciorbă, laureat al locului III la Concursul internațional de științe și inginerie din SUA „Regeneron ISEF”, ne-a povestit de când se ocupă cu robotica și ce rezultate a reușit să obțină în domeniul dat. „Mă ocup cu robotica de la vârsta de 11 ani. Am contribuit la asamblarea acestei drone și la setările necesare ca ea să fie funcțională. De la 11 ani, când abia s-a deschis primul club de robotică la Artico, până în prezent, când am deja și un start-up cu drone inteligente la care avem și un investitor român, pot să spun că lucrurile au evoluat destul de mult. În acest domeniu, tehnologiile avansează în fiecare zi și practic niciodată nu te oprești să înveți ceva nou. Mereu trebuie să fii în pas cu tehnologia. Totuși, un lucru pe care pot să îl menționez este că, deși din primul an n-o să-ți iasă ceea ce faci – nici prima, nici a doua, nici a treia –, într-un final oricum vei ajunge la ce ți-ai pus în plan.”

Am discutat și cu Andreea Todereanu, studentă în anul IV la Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” și câștigătoarea bursei de merit Bursa Președintelui în anul de studii 2022/2023. „Am fost aleși doi olimpici, unul din Chișinău și unul din Bălți, care să participe la deschidere. Respectiv, aceasta reprezintă o motivare a tuturor tinerilor ca să participe și să se manifeste în viața educațională. Această lansare simbolică mă marchează și în genere motivează tinerii. Este un spațiu, cred că, special, e ceva aparte. Cum s-a și spus, este viitorul.”

Am întrebat-o pe Andreea și despre planurile sale de viitor, în special cele mai îndrăznețe. Ea ne-a relatat că: „Dacă am vorbi despre planuri mici, vreau să îmi deschid o afacere, un auto school, dar dacă nu, aș vrea să ajung în centrul NASA, să văd acest centru focar de lansare a rachetelor”.

În cadrul NORTEK, tinerii pot beneficia de un spațiu pentru instruiri bine amenajat, de laboratoare, de zone de incubare și afaceri. Centrul are o suprafață de peste 6 000 de metri pătrați și include aproape 4 500 de studenți, tineri profesioniști și antreprenori. Despre oportunitățile oferite de NORTEK ne-a povestit Alexandr Muscinschi.

„Proiectul oferă posibilitatea dezvoltării în rândul tinerilor a businessului, a tehnologiilor și implementarea lor cu succes în viața cotidiană. El dă posibilitatea de a dezvolta abilitățile antreprenoriale în rândul tinerilor, iar aceasta constituie un pas important în vederea dezvoltării unei societăți progresive în care tineretul e implicat total în economia locală și națională. Proiectul oferă posibilitatea de a dezvolta și abilitățile interioare a tinerilor, abilitățile de comunicare, lucrul în colectiv, caracteristicile de lider. Astfel, proiectul contribuie la dezvoltarea climatului economic atrăgând sponsori. El devine o temelie a dezvoltării comerțului și economiei în sectorul dat. Nortek deja colaborează cu mai multe proiecte, companii naționale și internaționale, spre exemplu, compania germană Dräxlmaier.

Am întrebat tinerii dacă tehnologia va schimba viitorul. Chirill Donos ne-a relatat că acest lucru deja se întâmplă, dând ca exemplu proiectul Casa Viitorului. „Desigur, noi deja trăim cu aceasta. Clasa Viitorului se ocupă cu aceasta. Clasa Viitorului este un proiect pentru copii, care îi dezvoltă prin prisma tehnologiei. Ei încearcă să rezolve o problemă interacționând cu tehnologia, nu cu pixul, nu cu caietul.”

Tot aici le-am întâlnit pe Otilia și Irina, două eleve din clasa a IV-a, care ne-au prezentat mai multe lucrări robotizate ce au la bază un ozobot. „Noi am realizat aici mai multe proiecte pe care le folosim la diferite discipline, la matematică, la limba română, la istorie.” Tinerele au realizat drumul parcurs de ele până la școală, Mitul lui Sisif ș.a. „Aici sunt coduri speciale pe care acest ozobot le îndeplinește. După cum vedeți, aceasta este tehnologia nouă, un robot atât de mic trebuie să țină minte atât de multe coduri. Mie nu mi-ar părea greu să trăiesc într-o lume digitalizată.”

Eudochia Certan, profesoară în cadrul Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din Bălți, ne-a povestit cum e să interacționezi cu tinerii în era tehnologiilor. „Evident că timpurile ne cer ca noi să ne adaptăm, cei care am făcut o școală în trecut. Ne cer ca noi să ne adaptăm la cerințele actuale și încercăm să gestionăm tot ce ne propun noile tehnologii. Nu putem să staționăm pe loc, fiindcă sunt alte cerințe, alte provocări vin. De aceea, ne străduim ca lecțiile să fie cât mai interactive, în interesele copiilor, fiindcă lor le plac noile tehnologii. De fapt, este o oportunitate pentru copii de a se manifesta și de a se pregăti pentru viață așa cum cer timpurile actuale.”

Tinerii ne-au spus că văd un potențial și în Republica Moldova, digitalizarea fiind un motiv în plus pentru a rămâne în țară. „În mare parte, Republica Moldova se va digitaliza și va fi mai modernă. Deja se simte că lucrurile se schimbă, profesorul vine la lecții cu un laptop, arată un videoclip, un exemplu digital. Este mai comod elevilor. Se lucrează mai ușor atunci când există și prezentări vizuale. Pe viitor, vreau să îmi aleg o carieră legată de IT. Vreau în domeniul ingineriei, să construiesc și să programez roboți. Înainte, aveam ideea de a schimba ceva, dar crescând tot mai mult, eu percep Moldova și văd că sunt multe oportunități și la noi.”


NORTEK este rezultatul unui parteneriat de succes dintre sectoarele public și privat, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și partenerii de dezvoltare, creat prin contribuția financiară a Guvernului Republicii Moldova, prin intermediul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și al Agenției de Dezvoltare Regională Nord, din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL). Pentru NORTEK, din FNDRL, au fost alocați 24,9 milioane de lei în infrastructura deja existentă. Partenerii strategici de dezvoltare – USAID, Suedia și UK aid – susțin Centrul NORTEK prin investiții în infrastructură, programe educaționale, digitalizare și antreprenoriat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine