O reducere de tarif de 25 % și autorizație pentru Uzina Metalurgică. Detalii despre negocierile cu Tiraspolul

spinu
Foto:captură ecran/privesc.eu

Viceprim-ministrul Andrei Spînu a ieșit în fața presei cu mai multe declarații referitoare la negocierile care au fost purtate cu regiunea transnistreană și în urma cărora s-a ajuns la compromisul de a oferi tot gazul livrat de către Gazprom malului stâng, iar în schimb, malul drept urmează să primească energie electrică de la Centrală de la Cuciurgan.

Potrivit viceprim-ministrului, Comisia Situației Excepționale (CSE) va emite azi o decizie prin care ANRE va trebui să revadă tariful pentru energia electrică. În urma revizuirii, tariful ar urma să fie redus cu 25 %, respectiv ar urma să coste în jur de 4 lei.

În acest context, amintim că ANRE a majorat prețurile pentru energia electrică pe 30 noiembrie curent, de la 4,77 lei/kWh la 5,91 lei/kWh (Premier Energy) și de la 4,81 lei/kWh la 5,60 lei/kWh  („Furnizarea Energiei Electrice Nord”).

Totodată, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Spînu a confirmat că, în urma negocierilor cu regiunea transnistreană, CSE va lua astăzi o decizie privind oferirea autorizației temporare pentru Uzina Metalurgică din Râbnița. Această informație a fost declarată și de Serghei Obolonik, așa-zisul vicepremier transnistrean.

Spînu a declarat că negocierile au loc din luna noiembrie, iar decizia de a ajunge la acest compromis „a fost una complicată, dar rațională”. Totodată, viceprim-ministrul a reiterat că responsabilitatea pentru a achita gazul (5,7 milioane de m3 de gaz pe zi) revine malului stâng, însă nu precizat ce se va întâmpla dacă malul stâng nu va face acest lucru, iar în cazul în care Gazprom va decide să oprească livrarea de gaz către malul stâng, Spînu a declarat că aceasta va fi „responsabilitatea Gazprom”.

O altă declarație făcută de viceprim-ministru, în premieră, se referă la faptul că, începând cu ziua de astăzi, autoritățile nu vor mai anunța volumul de gaze pe care îl are Republica Moldova în stocuri. Acest lucru se va face, potrivit lui Spînu, din motive de securitate. Potrivit autorităților, gazul pe care îl are Republica Moldova acum stocat în subteranele din România și Ucraina ar urma să ne ajungă pentru două luni.

Amintim că pe 3 decembrie, Spînu a anunțat despre compromisul care a fost făcut cu regiunea transnistreană, declarând că „pentru prima data, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom”. Decizia de a oferi tot gazul livrat de Gazprom malului stâng a fost dur criticată în mediul online.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine