Spînu a oferit un șir de explicații referitoare la declarațiile făcute ieri. De ce malul stâng va primi mai mult gaz natural

Andrei Spînu
Foto:Andrei Spînu/Facebook

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, a venit cu mai multe precizări în contextul declarațiilor făcute ieri în privința faptului că SA Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. Astfel, astăzi oficialul a clarificat unele detalii ale acestui contact.

Cine achită cei 5,7 milioane de m3 de gaz pe zi?

„Obligația de a achita 5,7 mln m3 de gaz pe zi revine malului stâng. Malul drept nu va plăti nimic pentru gazele livrate de Gazprom și va achita doar costul energiei electrice. Moldovagaz nu a achitat avansul pentru decembrie. Până în data de 20 decembrie, Moldovagaz va achita consumul malului drept pentru luna noiembrie”, menționează ministrul

Cât reprezintă cele 5,7 milioane de m3 pe zi?

„Conform contractului semnat între Moldovagaz și Gazprom, în luna decembrie trebuiau să fie livrate 406 milioane de m3 de gaz. Cele 5,7 milioane de m3 pe zi pentru 31 de zile din decembrie, reprezintă  176,6 milioane de m3. Altfel spus, Gazprom va livra doar 43 % din volumele contractuale. Acest volum nu este nici pe departe suficient pentru a asigura cu gaz și energie electrică ambele maluri ale Nistrului”, precizează Andrei Spînu.

Cum a fost repartizat gazul între maluri?

Potrivit oficialului, în primele trei zile din luna decembrie, malul drept a primit 3,4 milioane de m3 pe zi iar malul stâng 2,3 milioane m3 pe zi. Începând cu data de 4 decembrie, malul stâng va primi 5,7 milioane m3 pe zi. Astfel, cele 176,6 milioane de m3 pe lună se vor împărți după cum urmează: malul drept 10,2 milioane de m3, malul stâng 166,4 milioane de m3 pe lună, inclusiv pentru a produce energie electrică. 

„Pentru producerea a minimum 204 000 de MW (peste 53 % din întreg consumul) de energie electrică pentru malul drept este nevoie de aproximativ 67 de milioane de m3 de gaz. În concluzie, adăugând cantitățile livrate în primele trei zile ale lunii și volumul alocat pentru producerea electricității, pentru malul drept se va utiliza aproximativ 77,2 milioane de m3 de gaz (43 %), iar pentru malul stâng 99,4 milioane de m3 (57 %)”, specifică Spînu.

De ce malul stâng a primit mai mult gaz?

Conform informațiilor, în luna decembrie, malul stâng va primi aproximativ 3,2 milioane de m3 pe zi. Acest gaz este suficient pentru a asigura cetățenii malului stâng cu gaz, energie termică și electricitate. „Luna decembrie este o lună rece și se consumă mai mult decât în noiembrie. Reamintesc, în luna precedentă, au fost alocate 2,3 milioane de m3 pe zi. Acest volum de gaz va fi suficient și pentru a menține procesele tehnologice la companiile de pe malul stâng, inclusiv MMZ. Este evident că aceste companii nu vor putea activa în regim normal”, relevă ministrul.


Amintim că ieri ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, a menționat că „Pentru prima data, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine