Așa-zisele autorități din Tiraspol au venit cu un comentariu în privința gazului natural important în malul stâng al țării

Tiraspol
Foto:Serghei Starus/Shutterstock.com

Așa numitul viceprim-ministrul al Tiraspolului, Serghei Obolonik, a comentat semnarea contractului între MGRES și Energocom pentru furnizarea de energie electrică în Republica Moldova și ulterior în partea stângă a țării.

Potrivit acestuia, Молдавская ГРЭС va funcționa și va asigura venit la bugetul statului și, de asemenea, va furniza Republicii Moldova energie electrică în proporție de 50-70 %. La fel, acesta a menționat că se va asigura securitatea sistemului energetic al MGERS și nu vor mai fi întreruperi de curent. Astfel, se planificată reluarea activității la MMZ și la fabrica de ciment din Râbnița. De asemenea, se planifică și furnizarea nonstop de apă caldă către consumatori și lansarea rutelor de troleibuz în regim normal.

„Este important ca acum populația să trateze resursele energetice foarte rațional și atent, pentru că, deși am primit toți cei 5,7 milioane de metri cubi de gaz, ținând cont de exportul de energie electrică, aceasta este totuși o cantitate mică, insuficientă pentru cât avem nevoie. Prin urmare, desigur, va trebui să căutăm în continuare căi de ieșire împreună cu inginerii energetici, precum și să căutăm modalități de a distribui rațional resursele disponibile de gaz și electricitatea generată”, a menționat reprezentantul așa-ziselor autorități din Tiraspol.


Amintim că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, a menționat că: „Pentru prima data, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom”.

De asemenea, începând cu data de 4 decembrie, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a precizat că SA „Moldovagaz” va achiziționa gaze naturale din două surse. Vorbim despre achiziția a 5,7 milioane de metri cubi de gaz, care vor fi furnizați de PJSC Gazprom în conformitate cu actualul contract și conform volumelor aprobate pentru luna decembrie 2022. 

La fel, reamintim că Andrei Spînu a oferit un șir de explicații referitoare la declarațiile făcute ieri și a explicat de ce malul stâng va primi mai mult gaz natural de la Gazprom.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine