Serebrian, după discuțiile cu așa-numiții reprezentanți ai Tiraspolului: „Așteptările noastre sunt moderate”

Serebrian
Foto:captură ecran: privesc.eu

Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a susținut un briefing de presă după întrevederea cu așa-numiții reprezentanți ai Tiraspolului, în formatul „1+1”. În cadrul întrevederii s-a discutat despre aprovizionarea țării cu gaze naturale și energie electrică.

„Discuțiile de azi au durat mai mult. La ele au fost prezenți și reprezentanții SUA, Rusiei, Ucrainei, OSCE și delegației UE în Moldova. Chișinău venit cu câteva variante privind posibilitatea producerii energiei electrice de pe malul drept. Elementul cel mai important pentru noi este un preț cât mai mic”, spune Serebrian.

Un punct important care s-a discutat îl reprezintă stabilitatea rețelelor noastre energetice: „În contextul războiului sunt foarte vulnerabile. Gradul de uzură este destul de mare a rețelelor”.

Moldelectrica, Moldovagaz, ANRE și MIDR au discutat la această întrevedere. Vicepremierul pentru reintegrare a spus că, probabil, vom avea nevoie de discuții suplimentare: „Așteptările noastre sunt moderate, trebuie să recunosc asta”.

Au fost discutate cinci scenarii posibile în privința livrării energiei electrice și nu s-a ajuns la un consens pe nici un punct.

Alte subiecte discutate

Libertatea circulației: Tiraspolul nu se poate plânge de un tratament discriminatoriu din partea Chișinăului la acest capitol. Punctele de control instituite de Tiraspol sunt ilegale. Am propus Tiraspolului să aplice aceleași reguli de trecere pentru cetățeni pe care le aplicăm noi. De asemenea, am cerut ca jurnaliștii să aibă acces pentru a se deplasa oriunde și oricând.

A fost examinata problema importului de medicamente în regiunea transnistreană. Am subliniat că intenția noastră este crearea unui spațiu comun și apropierea celor două maluri în domeniu farmaceutic. Facem ce ne stă în puteri pentru a soluționa problemele în domeniul sănătății.

Subiectul incidentele de la aeroportul din Chișinău. Negociatorul de la Tiraspol nu a notificat Chișinău despre deplasarea lui Vitalie Ignatiev la Moscova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine