Iarna fără mandarine e ca vara fără înghețată! Care sunt beneficiile acestor citrice

Mandarine
Foto:Karissa

Mandarinele se asociază cu sărbătorile de iarnă mai mult decât oricare alte fructe. Din acest motiv, în sezonul rece al anului, noi le consumăm practic în fiecare zi. Însă, este bine de știut că mandarinele sunt nu doar gustoase, ci și sănătoase.

Iată o serie de beneficii ale mandarinelor, propusă de csid.ro.

#1. Mandarinele ajută creierul să se mențină tânăr

Potasiul, acidul folic și alte substanțe antioxidante din mandarine asigură protecție celulelor cerebrale. Spre exemplu, acidul folic este cunoscut pentru faptul că reduce riscul bolii Alzheimer și întârzie declinul cognitiv. Potasiul, însă, sporește fluxul sangvin către creier și îmbunătățește memoria, concentrarea și activitatea sistemului nervos. De asemenea, mandarinele sunt bogate în complexul de vitamine B, care previn stările depresive, precum și tulburările de echilibru emoțional.

#2. Mandarinele sunt benefice pentru gravide

Datorită vitaminei B, mandarinele au efect benefic în dezvoltarea celulelor nervoase ale fătului și pot preveni malformațiile congenitale.

#3. Mandarinele reglează tensiunea arterială

Nivelul sporit de potasiu în mandarine ajută la reglarea tensiunii arteriale, ca urmare a proprietăților vasodilatatoare asupra vaselor sangvine. Mai mult, mandarinele conțin foarte puțin sodiu, motiv pentru care sunt recomandate și persoanelor care au probleme cu retenția de apă în țesuturi.

#4. Mandarinele protejează sănătatea inimii

Bogate în fibre, vitamina C, vitamina B6 și potasiu, mandarinele sunt ideale pentru protejarea sănătății inimii. Studiile au demonstrat că persoanele care consumă zilnic alimente ce conțin potasiu (minimum 4 000 mg) prezintă un risc mult mai mic de a dezvolta boli cardiace.

#5. Mandarinele susțin imunitatea

Datorită nivelului sporit de vitamina C și a numeroaselor substanțe antioxidante (betacaroten, luteină, zeaxantină), mandarinele pot ajuta la contracararea efectelor nocive ale radicalilor liberi asupra organismului, susțin sistemul imunitar în lupta cu infecțiile virale și au un efect pozitiv asupra vederii.

#6. Mandarinele au un efect pozitiv asupra pielii și părului

Tot vitamina C este „vinovata” de serviciu. Aceasta nu numai că susține imunitatea, dar poate spori și producția de colagen, o proteină esențială pentru sănătatea pielii și a părului. În plus, mandarinele conțin din abundență vitamina A, care poate regla secreția de sebum atât la nivelul scalpului, cât și al feței.

#7. Mandarinele îmbunătățesc digestia

Fibrele conținute de mandarine ajută la reglarea tranzitului intestinal, previn constipația și țin la distanță senzația de foame, fiind astfel indicate și în curele de slăbire.

#8. Mandarinele reglează nivelul de colesterol

De asemenea, fibrele sunt esențiale pentru reglarea nivelului de colesterol și a glicemiei, prevenind astfel maladii precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau infarctul de miocard.

Reporteră stagiară: Cristina Plataș

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine