(foto) Ce ascunde canalul de canalizare al Coliseumului? Oase de urși, monede și hrană de acum 2 000 de ani

Coliseum
Foto:twitter/ParcoColosseo

Arheologii care studiază sistemul de canalizare al Coliseumului din Roma au găsit rămășițele de hrană folosite de spectatori în timpul luptelor cu gladiatori într-un amfiteatru antic construit acum 2 000 de ani.

Studiul, care a durat tot acest an, i-a ajutat pe specialiști să studieze structurile hidraulice complexe de sub Coliseum și să înțeleagă mai bine obiceiurile locuitorilor Romei Antice și viața lor de zi cu zi. În special, arheologii au găsit în sistemele de canalizare și drenaj semințe de smochine, struguri, cireșe, mure și pepeni, precum și urme de măsline, nuci și alte alimente care au fost gătite chiar pe standuri în grătare improvizate. În plus, acolo au fost găsite rămășițe de animale, care au fost folosite în lupte și diverse jocuri din arenă: oase de urși, lei și jaguari, precum și câini, scrie BBC.

Alte descoperiri includ 50 de monede de bronz din perioada romană târzie, precum și o monedă de argint din jurul anilor 170-171, bătută în cinstea deceniului domniei împăratului Marcus Aurelius.

„Asemenea descoperiri ne oferă o perspectivă asupra experiențelor și obiceiurilor celor care au venit aici de-a lungul multor spectacole”, a spus Alfonsina Russo, directorul Parcului Arheologic Coliseum.

În timpul studiului, arheologii au curățat aproximativ 70 de metri de canale de drenaj și canalizare sub Coliseum, care rămâne una dintre cele mai vizitate atracții ale Italiei. S-a lucrat în zona colectorului sudic al amfiteatrului, care a fost înfundat și nefolosit efectiv din anul 523 d.Hr., când Coliseumul a căzut în paragină și a încetat să mai fie arenă.

Întrucât sistemul antic de canalizare a fost sigilat eficient cu resturi și pământ și nu a trecut nicio apă, multe lucruri îngropate acolo au rămas intacte sau foarte bine conservate. Pentru a le obține, arheologii au folosit roboți controlați de la distanță.

„Înarmați cu imaginație”, spun arheologii, „ne putem imagina cum monede strălucitoare sunt aruncate în mulțime, iar una dintre ele cade pe nisipul arenei și apoi este dusă împreună cu sângele oamenilor și animalelor în canalizare, pentru ca după mai bine de 1 500 de ani să ne vorbească despre farmecul și nebunia acelor jocuri și zilelor respective”.

Autor: Maxim Pistrui

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine