Topul statelor europene în care se vorbește cel mai bine engleza. Ce loc ocupă Moldova în acest clasament

316289577_1900003740203918_6140131307170981268_n
Foto:Estée Janssens/unsplash

La nivel mondial, limba engleză se clasifică pe locul trei în topul limbilor vorbite după numărul de vorbitori. O bună cunoaștere a limbii engleze oferă oamenilor numeroase oportunități și perspective de dezvoltare, acces la un spectru vast de informații sau posibilitatea de a stabili conexiuni cu oameni din diferite părți ale lumii. În luna noiembrie 2022 a fost publicat raportul EF English Proficiency Index, în care a fost stabilit nivelul de cunoaștere a limbii engleze în 111 țări. Atât la nivel mondial, cât și pe plan european, Moldova s-a clasat pe locul 42.

Statele care s-au clasat în topul clasamentului sunt: Țările de Jos, Singapore și Austria, înregistrând o competență foarte mare de cunoaștere a limbii engleze. Locul patru și cinci a fost ocupat de Norvegia și Danemarca.

România s-a clasat pe locul 17 la nivel global și european.
Ucraina se poziționează pe locul 35 în lume, cât și pe plan european.
Rusiei îi revine locul 40, stat în care se atestă o competență moderată de cunoaștere a limbii engleze.

La finele clasamentului s-au poziționat țările Yemen, Republica Democrată Congo și Laos.

Totodată, top trei orașe în care s-a atestat o competență foarte înaltă de cunoaștere a limbii engleze sunt Amsterdam, Copenhaga și Stockholm. Preponderent, orașele în care s-a identificat un nivel foarte înalt de cunoaștere a limbii engleze sunt din Europa. Alte orașe care dețin o competență înaltă a cunoașterii limbii engleze sunt Nairobi sau Seul.

Studiul realizat a stabilit și interdependența dintre gradul de cunoaștere a limbii engleze și nivelul economic al țării.

Raportul a fost efectuat pe baza rezultatelor testelor a 2,1 milioane de adulți din 111 țări și regiuni.

Amintim că în anul 2021, Republica Moldova s-a situat pe locul 36 la nivel mondial, iar în Europa – pe locul 27 privind nivelul de cunoaștere a limbii engleze.

Reporteră stagiară: Nicoleta Botnaru

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine