Universitatea #diez. „Îmi văd visul materializat.” Află mai multe despre bursa DAAD, cea care îi acoperă Nicoletei Gorea costurile de trai și studii în Germania

viber_image_2022-11-12_20-53-01-529

Nicoleta Gorea își vede visul materializat, asta pentru că studiază într-o țară a cărei limbă a învățat-o timp de 12 ani cu multă străduință, dar și pentru că a câștigat o bursă care îi acoperă costurile de studii și de trai. Tânăra studiază acum la Universitatea Bohn-Rhein-Sieg din Bonn, Germania și vă va povesti despre cum a obținut-o, dar și ce a ajutat-o în acest sens.

Am decis cu mult timp în urmă să studiez în Germania. Scopul îmi suna măreț și eram determinată să obțin rezultatele necesare pentru a fi admisă. Pasiunea pentru cultura germană și cunoașterea limbii erau factori ce întăreau motivația mea și îmi dădeau forțe să perseverez către viziunea pe care o aveam. O singură chestiune mă frământa: „Cum îmi asigur traiul, taxele de studii? Va trebui să lucrez part-time?”. În miezul acestei frământări, m-am înscris pentru bursa DAAD, pe care ulterior am reușit să o obțin. Astfel, doresc ca acest material să fie unul informativ pentru elevii și elevele care învață sau care sunt interesați (interesate) să învețe limba germană. Totodată, doresc ca articolul să fie și unul inspirațional, să motiveze viitorii (viitoarele) studenți și (studente) să se înscrie la programe care ar putea să îi (le) susțină în studiul de peste hotare.

Ce este bursa DAAD?

DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst), în română Serviciul German de Schimb Academic, este cea mai mare organizație de finanțare din lume care sprijină schimburile internaționale pentru studenți (studente) și savanți (savante). Aceasta oferă burse atât pentru studenți și studente la licență și masterat, cât și burse pentru cercetare științifică. Bursa la care m-am înscris eu a fost cea de licență, destinată studenților (studentelor) internaționali (internaționale) care provin din școli cu profil german. Având în vedere că am absolvit Liceul Teoretic cu profil german „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău, care eliberează certificatul de limbă germană DSD, m-am încadrat perfect în condițiile de eligibilitate.

Bursa DAAD acoperă costurile medii de trai ale unui (unei) student (studente) în Germania, dar și contribuie suplimentar la începutul fiecărui an de studii cu o sumă pentru costuri legate de universitate. Pe lângă toate acestea, DAAD achită lunar asigurarea medicală și cea de accident. Totalizând, îți sunt asigurate toate costurile necesare pentru a studia în Germania pe parcursul licenței.

Înscrierea și procesul de selecție

Selecția se desfășoară pe etape. Mai întâi, trebuie să fii nominalizat(ă) de către școala în care înveți. După ce ai fost nominalizat(ă), va trebui să completezi formularul de înscriere DAAD, să pregătești și să expediezi un set de documente cerute de organizație. Aceste documente variază de la reușita școlară până la scrisori de motivație și de recomandare.

Următorul pas este interviul. La această etapă, ți se va comunica data și formatul în care va fi ținut interviul. Vei fi în fața unei comisii mici care te va evalua pentru canditatura ta de bursier(ă). În cele din urmă, va trebui să aștepți rezultatul în urma evaluării de către întreaga comisie DAAD. Acesta va fi disponibil pe la sfârșitul lunii aprilie.

Experiența ce a urmat după câștigarea bursei

Într-o seară de mai, primesc o notificare de la DAAD, un atașament numit „Scrisoare de răspuns”. Într-o clipită, simt cum corpul mi se răcește și un fior mă cuprinde. O curiozitate amestecată cu frică. Deschid atașamentul și citesc primul alineat: „Mult stimată doamnă Gorea, mă bucur să vă pot comunica…”. O lacrimă scapă din colțul ochiului. Îmi zic: „Nu-mi vine să cred că am reușit!”.

După evenimentul emoționant, DAAD a continuat să-mi expedieze documente care validau bursa obținută, contractele de asigurări etc. Între timp, am fost acceptată de universitate. Recent, am participat la un seminar organizat de ei în Berlin, unde am făcut cunoștință cu administrația organizației, cu foștii (fostele) absolvenți (absolvente) ai (ale) programelor de burse, cu alți (alte) bursieri (bursiere) din acest an din alte 37 de țări și am explorat capitala Germaniei împreună. Au fost trei zile de experiențe unice, cu locuri minunate în Berlin și cu oameni extraordinari.

Acum sunt în Rheinbach, îmi continui studiile în criminalistică la Universitatea Bonn-Rhein-Sieg și sunt susținută lunar de DAAD. Îmi văd visul materializat. Astfel, vreau să îndemn pe toți să viseze și să nu le fie frică să depună efort la îndeplinirea visurilor. Acestea se pot realiza.

Sfaturi utile pentru cei ce vor să obțină bursa

# Interesează-te din timp dacă școala ta are sau nu tangență cu programul de burse DAAD.

# Fii decis(ă) cu privire la specialitatea pe care vrei să o urmezi.

# Pune-ți în valoare competențele pe care le posezi.

# Analizează-ți motivațiile privitoare la studii.

# Fii convingător (convingătoare), implicat(ă) în discuție.

Cum să-ți îmbunătățești nivelul de germană

Acum, presupun că cei ajunși la sfârșitul acestui articol sunt îndeosebi interesați (interesate) de limba germană. Respectiv, doresc să îți ofer următoarele sfaturi pentru a-ți îmbunătăți performanțele lingvistice.

# Fii sincer(ă) în legătură cu nivelul pe care îl posezi, iar de aici descoperă metoda de învățare care ți se potrivește.

# Dacă preferi un tip vizual de învățare, încearcă să vizionezi: desene animate (pentru începători – JoNaLu), filme pe YouTube/Netflix (pentru nivelul mediu – Isi & Ossi, iar pentru avansați – Unsere Mütter, unsere Väter).

# Dacă dorești să obții un certificat de limbă, află care ți se potrivește cel mai bine sau pentru care ești eligibil(ă). Cele mai populare certificări pentru limba germană sunt certificatul Goethe, Testul DaF, DSD, TELC etc.

# În timpul pregătirii pentru testele de limbă, consolidează-ți competențele în toate cele patru domenii: scriere (compuneri, scrisori), citire (cărți la subiectele care te interesează), audiere (filme, podcasturi) și vorbire (monologuri, comunicare cu alți vorbitori ai limbii).

# Nu-ți fie frică să începi să conversezi în limba germană (fie cu nativi, fie nu). Greșelile sunt ceva normal în învățare, iar comunicarea orală accelerează procesul. Pot spune din experiență că în momentul în care am început să comunic sistematic cu germani, nivelul meu a avansat incredibil de repede.

 Autoare: Nicoleta Gorea

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine