La Tighina a avut loc ședința CUC: „Delegația din partea Tiraspolului a manifestat un comportament inadecvat”

Transnistria
Foto:depositphotos.com

Autoritățile de la Chișinău anunță că astăzi, 17 noiembrie 2022, la Tighina s-a desfășurat reuniunea săptămânală a Comisiei Unificate de Control (CUC). Delegația Republicii Moldova a pledat pentru retragerea posturilor ilegale și a personalului înarmat din Zona de Securitate, iar drept răspuns din partea Tiraspolului a fost „comportamentul inadecvat”, care s-a terminat cu întreruperea ședinței.

„După audierea raportului Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate în perioada 9-15 noiembrie 2022, delegația Republici Moldova a pledat, la fel cum o face pe parcursul câtorva luni, pentru retragerea necondiționată a posturilor ilegale și personalului înarmat. Reprezentanții Chișinăului califică posturile drept un impediment major în calea liberei circulații, dar și un pericol real pentru viața și sănătatea cetățenilor. Adițional, instituirea unilaterală a posturilor vizate denotă sfidarea de către Tiraspol a acordului din 21 iulie 1992, precum și a altor acte semnate în cadrul misiunii de menținere a păcii pe râul Nistru”, menționează biroul politici de reintegrare.

Conform aceluiași comunicat, atmosfera pe durata ședinței a fost tensionată, iar delegația din partea Tiraspolului manifestând un comportament inadecvat atunci când delegația Republicii Moldova prezenta argumente la problema abordată.

Din acest motiv, conform biroului politici de reintegrare, ședința a fost întreruptă, urmând a fi reluată peste o săptămână.


Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control reprezintă interesele Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control şi participă nemijlocit la realizarea Acordului cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat de Republica Moldova şi Federaţia Rusă la 21 iulie 1992.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine