A avut loc o avarie a blocului energetic nr. 3 de la Termoelectrica. Ce acțiuni au fost întreprinse

termoelectrica
Foto:Facebook/Termoelectrica

Generatorului blocului energetic nr. 3 al Termoelectrica s-a defectat. Termoelectrica anunță că avaria a avut loc la data de 10 noiembrie, prin pătrunderea în corpul generatorului a unui volum de apă din conducta de alimentare a răcitoarelor. Ținem să menționăm că blocul energetic nr. 3 a fost reparat în această toamnă de către compania Horus, care conform fostul deputat Alexandru Slusari este „afiliată intereselor lui Vladimir Plahotniuc și oligarhului rus Mordașov”.

„La data de 10 noiembrie curent, ora 17.35, a avut loc anclanșarea generatorului blocului energetic nr. 3, de la Sursa I, la Sistemul Electroenergetic, conform planului de producere. Astfel, la data de 11.11.2022, ora 1.46, a avut loc oprirea avariată a blocului energetic nr. 3, cu sarcina electrică de 18 MW, ca urmare a acționării protecțiilor caracteristice unui scurt circuit intern a generatorului: protecția diferențială transversală, protecția diferențială longitudinală, protecția de punere la pământ”, se arată în comunicatul Termoelectrica.

În urma inspectării generatorului, conform Termoelectrica, comisia tehnică a stabilit cauza deconectării avariate, fiind pătrunderea în corpul generatorului a unui volum de apă din conducta de alimentare a răcitoarelor. Pe conducta răcitorului a fost depistată o fisură.

Termoelectrica comunică că regimul hidraulic și termic de alimentare cu căldură este în parametrii prestabiliți.

Despre acest caz a anunțat și fostul deputat Alexandru Slusari, care a menționat că avaria de proporție este una foarte alarmantă.

„Este deteriorat un generator, pe care angajații Horus deja l-au demontat. Costul generatorului nou ajunge la 200 de milioane de lei. Nu este clar dacă Termoelectrica a cerut de la Horus repararea generatorului în baza garanției de 24 de luni, oferite după finalizare lucrărilor de reparație. Sursa 1 a trecut de la păcura la gaz și cazanul vechi de rezervă lucrează doar pentru încălzirea apei și livrarea agentului termic. Prin urmare, la moment Termoelectrica nu poate produce un numărul suficient de energie electrică, încalcă contractul de furnizare a energiei și suportă pierderi financiare enorme. Este un risc serios că aceste pierderi vor influența asupra creșterii tarifului la gicacalorie, care și așa este unu exorbitant”, menționează Alexandru Slusari.

Termoelectrica anunță că a întreprins următoarele operațiuni:
#1. Cheile pentru oprire sunt confirmate;
#2. Verificare acțiunea AAR;
#3. S-a efectuat o inspecție a indicatoarelor care au acționat asupra protecțiilor pentru oprirea de avarie a blocului energetic nr. 3;
#4. A fost micșorată presiunea hidrogenului din corpul generatorului până la 0,8 kgf/cm2;
#5. După oprirea pompei de ulei a fost chemat personalul secției chimice (laboratorul expres) pentru verificare la scurgere a H2 din corpul generatorului. La verificare a fost detectată o concentrație mare de hidrogen din orificiul de aerisire al răcitorului de gaz nr. 2 al generatorului și a fost secționată conducta de aerisire a răcitorului;
#6. A fost măsurată rezistența de izolație: statorului generatorului – 50 kOhm și a rotorului – 500 kOhm.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine