(foto) ImpAct – primul joc de masă realizat de o organizație reprezentativă de tineret din Moldova

1668453200602
Foto:Diez.md

ImpAct este un joc de masă dezvoltat de Reţeaua Naţională a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova, acesta ajută tinerii să cunoască mai multe informații despre sectorul de tineret, structurile reprezentative ale tinerilor și funcționarea lor. Jocul a fost lansat pe 24 septembrie, în baza sa fiind organizat un campionat național.

Campionatul Regional al jocului ImpAct (Implicare Activă) s-a desfășurat pe 13 noiembrie, în trei regiuni ale Republicii Moldova (nord-Drochia, centru-Orhei, sud-Anenii Noi), la acesta participând peste 40 de tineri din 13 raioane ale țării.

Pentru a surprinde pe viu reacția participanților, un reporter #diez a vizitat regiunea de sud și a aflat de la tineri cum li se pare ideea lansării unui astfel de joc și cum e să fii implicat într-o organizație de tineret.

Leonte Ion, persoana responsabilă de competițiile Impact, ne-a povestit despre oportunitățile RNCLTM oferite tinerilor: „RNCLTM oferă posibilități de dezvoltare personală și creștere profesională. Tinerii pot participa la diverse activități, începând de la formări și școli de vară și finisând cu schimburi de experiență internaționale. Plus că evenimentele la care participă sunt o bună practică deoarece majoritatea sunt organizate chiar de ei. Despre jocul Impact, a fost un proiect amplu la care s-a muncit mult, începând de la selectarea informației potrivite, selectarea conceptului și terminând cu design-ul său”.

Tinerii s-au arătat încântați de ideea jocului, entuziasmul lor fiind sporit și de faptul că echipele câștigătoare urmau să se califice în Finala Campionatului Impact.

„Mi-a plăcut foarte mult jocul Impact pentru că în timp ce jucam simțeam adrenalina aceasta, mă mai motiva și faptul că doream să obțin mai multe puncte. Jocul dezvoltă abilități de comunicare și memorare, într-un anumit moment ai de reprodus anumite definiții care ți le citește cineva și trebuie să le reții, apoi să le explici. La fel gândirea logică tot cred că se dezvoltă și chiar flexibilitatea”, ne-a relatat Anastasia Bîrcă.

Vasile Cocîrlă crede că: „Jocul Impact este o metodă bună pentru consilierii deja experimentați de a-și perfecta cunoștințele în domeniul consiliilor locale, iar pentru membrii noi veniți în consiliu este o metodă foarte bună de a învăța lucruri importante și utile din activitatea unui consiliu”.

Jizdan Sabina a vorbit despre cum s-a simțit pe parcursul competiției: „Atmosfera de astăzi a fost prietenoasă, toți s-au concentrat pe joc și au depus mult efort pentru a câștiga”.

Despre ideea și crearea jocului ImpAct am vorbit și cu Milena Morari, secretar general RNCLTM.

„Jocul Impact, denumirea căruia semnifică Implicare Activă, oferă posibilitatea de a descoperi activitatea consiliilor raionale și municipale ale tinerilor și despre sectorul de tineret. Pe lângă dezvoltarea cunoștințelor, Impact dezvoltă memoria, atenția și logica. Ideea jocului a venit din a transforma procesul de învățare din unul obișnuit, în unul interactiv”.

La competiție am mai întâlnit-o și pe Ana Munteanu, șefă a Direcției Tineret și Sport Anenii Noi. Ea ne-a vorbit despre necesitatea interacțiunii tinerilor cu APL: „La ziua actuală este foarte necesară interacțiunea dintre tineri și APL de nivelul I și II pentru ca dorințele și necesitățile tinerelor să fie reflectate în toate deciziile ulterioare, ca legile luate la nivel de APL să răspundă necesităților tinerilor de astăzi.  Prin interacțiunea cu APL, tinerii își formează abilități de conducere, ca ulterior să le fie mai ușor să participe în organele decizionale”.

Competiția a durat aproximativ două ore, la finalul acesteia, câștigătorii au primit câte un exemplar al jocului și un bilet în finala Campionatului Impact care va avea loc pe 19 decembrie la Chișinău.

Autor: Maxim Pistrui

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine