Riscurile de deconectări ale energiei electrice rămân înalte: „Agresiunea rusă împotriva Ucrainei afectează direct și țara noastră”

electricitate energie ANRE
Foto:Matthew Henry

La ora actuală, în majoritatea localităților a fost restabilită livrarea de energie electrică. Anunțul a fost făcut de Moldelectrica prin canalul oficial de comunicare al autorităților naționale „Prima Sursă”.

Totodată, autoritățile naționale menționează că riscurile de deconectări sunt mari și îndeamnă la economisire de energie electrică.

„Agresiunea rusă împotriva Ucrainei afectează direct și țara noastră. Riscurile de deconectări a energiei electrice rămân înalte. Orice bombardament al Rusiei împotriva centralelor electrice ucrainene poate să ducă la repetarea situației de azi. Vă îndemnăm să economisim în continuare și rămânem solidari!”, se menționează în mesajul autorităților.

E de menționat că astăzi, 15 noiembrie, mai multe localități din țară au rămas fără electricitate timp de o oră după bombardamentul Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean, care a dus la deconectarea în regim automat (descărcarea automată a sarcinii după frecvență) a uneia dintre liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru țara noastră din România.

Este de remarcat faptul că Moldova primește energie electrică din România prin linia de transport electrică Isaccea-Vulcănești-Chișinău, care trece prin centrala electrică Cuciurgan. Astfel, traseul energiei electrice din România spre Moldova este următorul: traversează Isaccea (România), apoi ajunge în Vulcănești (Moldova), după care trece prin sudul Ucrainei până ajunge la Cuciurgan (regiunea transnistreană), abia de acolo există infrastructura necesară pentru a transporta electricitatea în Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine