Declarația Maiei Sandu în urma bombardamentelor asupra Ucrainei: „Războiul trebuie oprit!”

Maia Sandu
Foto:privesc.eu

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu o declarația în urma bombardamentelor masive din partea armatei ruse asupra orașelor din Ucraina. Ea a menționat că acesta este cel mai mare atac de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

„Regimul de la Kremlin a lansat astăzi un număr-record de 100 de rachete asupra Ucrainei. Ele au lovit infrastructura civilă și energetică a țării vecine, au pus în pericol viața și siguranța a zeci de mii de oameni. Condamnăm cu fermitate acest nou atac – cel mai mare de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Atacurile rusești asupra Ucrainei au provocat și deconectarea automată a unei linii care asigură transportul de curent electric pentru țara noastră, iar zeci de localități au rămas fără lumină. Le mulțumesc tuturor locuitorilor din regiunile afectate pentru calm și înțelegere. Serviciile specializate lucrează pentru a remedia situația”, menționează Maia Sandu.

La ora actuală, în majoritatea localităților din Moldova a fost restabilită livrarea de energie electrică.

Este de remarcat faptul că Moldova primește energie electrică din România prin linia de transport electrică Isaccea-Vulcănești-Chișinău, care trece prin centrala electrică Cuciurgan. Astfel, traseul energiei electrice din România spre Moldova este următorul: traversează Isaccea (România), apoi ajunge în Vulcănești (Moldova), după care trece prin sudul Ucrainei până ajunge la Cuciurgan (regiunea transnistreană), abia de acolo există infrastructura necesară pentru a transporta electricitatea în Republica Moldova.


E de menționat că astăzi, 15 noiembrie, mai multe localități din țară au rămas fără electricitate timp de o oră după bombardamentul Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean, care a dus la deconectarea în regim automat (descărcarea automată a sarcinii după frecvență) a uneia dintre liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru țara noastră din România.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine