Încă o carte nouă pe rafturile librăriilor! Vino la lansarea romanului „Johann Holtrop. O schiță a societății” și las-o să te cucerească

carte
Foto:depositphotos

Luni, 7 noiembrie, ora 19.30, va avea loc lansarea online a romanului despre corporație „Johann Holtrop. O schiță a societății”, de Rainald Goetz, traducere din germană de Victor Scoradeț, apărut la Editura Cartier, colecția Biblioteca deschisă.

Vor participa:
# Ioana Pelehatăi – jurnalistă la Scena9;
# Alex Tocilescu – scriitor, jurnalist și muzician. Cea mai recentă carte publicată:  Imperiul pisicilor, Editura Polirom, 2019;
# Paula Erizanu – jurnalistă și scriitoare. Cele mai recente cărți publicate: Ard pădurile, Editura Cartier, 2021 și Un secol de poezie română scrisă de femei (volumul III: 1918 – 1944), antologie (împreună cu Alina Purcaru), Editura Cartier, 2021.

Discuția va fi transmisă live, pe pagina Facebook a Editurii Cartier și pe pagina Librăriilor Cărturești, iar înregistrarea va fi disponibilă ulterior și pe canalul Editurii Cartier de pe YouTube.

„ … un roman cu cheie despre ascensiunea și decăderea fostului șef ( … ) de la Bertelsmann, o caricatură extrem de precisă a clișeelor de limbaj folosit de aparatul de conducere (…) Revenirea urii ca motor al narațiunii.” (Richard Kämmerlings, WELT am Sonntag)

„O strălucitoare analiză a puterii. O consider cea mai bună carte a anului.” (Julia Encke, Frankfurter Allgemeine)”

RAINALD GOETZ, născut pe 24 mai 1954, la München, a studiat istorie, teatrologie și medicină în orașul său natal și la Paris (la Sor­bona). Începând din 1977, publică articole și recenzii în presa germană. Se lansează ca enfant terrible al literaturii germane când, în timpul unui concurs literar, pe când îşi citea manuscrisul, își crestează fruntea cu o lamă și continuă lectura cu sângele șiroindu-i pe obraji și pe manu­scris. Astfel pusă în scenă, lectura lui provoacă disconfort, iar Goetz nu primește niciun premiu; în schimb, e considerat „câștigător mediatic al concursului”.

Demersul lui literar are ceva chirurgical: el diseacă realitatea în care trăiește, precum și propriul său mod de a se raporta la sine și la lume, în căutarea adevărului, a „sângelui”. Scrie proză, teatru, este un pionier al blogului. Romanul său de debut, Irre („Nebuni”, 1983), se bazează pe experiența autorului în psihiatrie. În 1986, văd lumina tiparului trilogia dramatică Krieg („Război”) și romanul Hirn („Creier”). În 1988, publică Kontrolliert („Controlat”), iar în 1998 apare cea mai importantă piesă a sa, Jeff Koons.

După alte câteva cărți, își impune o pauză de publicat, pentru ca, în 2012, să revină cu ceea ce el consideră primul său roman adevărat: Johann Holtrop. Goetz este câștigătorul celui mai râvnit premiu de către dramaturgii de expresie germană, Mülheimer Dramatikerpreis (1988, 1993, 2000); în 1991 este distins cu Premiul Heinrich Böll; în 2012, cu Premiul pentru literatură al orașului Berlin; în 2013, cu Premiul Schiller; în 2015, cu Premiul Georg Büchner; Președintele Germaniei îi conferă Crucea de Merit a Ordinului de Merit al RFG (în 2018).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine