(foto) Universitatea #diez. Cătălina Corcinschi, despre locurile și activitățile organizate de Universitatea Masaryk din Brno pentru studenți și studente

viber_image_2022-10-30_12-45-28-769

Cătălina Corcinschi studiază la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București, dar petrece acest semestru la Universitatea Masaryk din Brno prin programul Erasmus+. Începutul ei de studii într-o țară nouă a fost plăcut și inspirațional, mai ales datorită locurilor și activităților organizate de către universitate pentru starea de bine a studenților și studentelor, despre care Cătălina vă povestește în acest articol.

Cea mai mare schimbare pentru mine, când mi-am început anul universitar la Universitatea Masaryk în Brno, a fost ajustarea la un mediu de viață mult mai activ decât cel de la București. Universitatea nu a ezitat să ne ofere, în mod continuu, oportunități de a crește pe plan intelectual, dar și social. În perioada celor două luni de când sunt aici, am reușit să observ studenții și studentele și ce relație au cu facultățile lor. Din fericire, am unele cursuri în facultăți diferite, astfel pot să-mi bag nasul în mai multe medii diferite și să observ ce se întâmplă acolo. Campusul este unul foarte benefic studenților și studentelor mai ales prin poziționarea sa, aflându-se la două-trei minute de Centrul Vechi, unde se află cele mai multe lanțuri de magazine și, mai ales în perioada actuală, când se desfășoară în aer liber diferite reprezentații artistice, precum muzică sau piețe festive cu diferite bucate tradiționale și locale.

Sursă foto: Cătălina Corcinschi/arhivă personală

Zonele de studiu și recreere

Din ce am observat până acum, majoritatea studenților și studentelor preferă să-și petreacă timpul liber în zona campusului, mai ales în facultăți. Multe dintre ele oferă locuri plăcute pentru odihnă, lucru sau masă. Bibliotecile sunt cele mai des vizitate, au o popularitate aparte. Sunt dotate cu multe canapele, scaune și calculatoare, sălile fiind structurate într-un mod în care studenții și studentele să se bucure de intimitate. Mulți (multe) dintre studenți (studente) preferă să doarmă pe canapelele din bibliotecă decât la cămin sau acasă. Tot acolo găsești și cabine separate unde poți mânca, dar și învăța în același timp fără ca să creezi deranj celor din jur. La Facultatea de Arte sunt camere separate de studiu, dotate cu pereți antisunet și cu televizoare, unde poți să ocupi o cameră timp de câte ore ai nevoie pentru a învăța împreună cu prietenii sau colegii tăi. Poți folosi televizorul pentru muzică sau proiecte, iar tot ce se întâmplă în interiorul camerei nu va fi auzit de către cei de afară.

Sursă foto: Cătălina Corcinschi/arhivă personală
Sursă foto: Cătălina Corcinschi/arhivă personală
Sursă foto: Cătălina Corcinschi/arhivă personală

Alte locuri preferate de mulți (multe) studenți (studente) sunt terasele facultăților și barurile cu bere. Facultatea de Științe Sociale oferă studenților și studentelor o terasă în mijlocul facultății, în aer liber, dar le oferă și acces la acoperiș, unde pot vedea întreaga vedere a orașului la înălțime. Facultatea de Medicină este conectată printr-un pod șerpuit cu un mall care se află peste drum de facultate. Respectiv, mallul dat este des vizitat de către studenții și studentele facultății.

Sursă foto: Cătălina Corcinschi/arhivă personală

Cât despre barurile cu bere, nu pot să neg faptul că Brno este un oraș care se bucură de tradițiile sale mai ales când vine vorba de bere. Respectiv, poți găsi la orice pas câte un local cu bere ieftină, care nu e nici măcar 1 euro. Până și profesorii glumesc la finalul orelor zicându-le studenților și studentelor să se ducă la o bere după ce termină cursurile pe zi. Deseori, barurile cu bere sunt pline de studenți și studente, sunt locurile cele mai potrivite pentru a cunoaște lumea și pentru a-ți face noi cunoștințe. Așa mi-am întâlnit și eu mulți dintre noii mei prieteni (multe dintre noile mele prietene) de aici. Totodată, universitatea dispune de un cinematograf personal – Scala Cinema –, unde studenții și studentele beneficiază de prețuri reduse la filme și unde pot veni pentru a putea participa la diferite evenimente organizate de către universitate.

Evenimentele de bun-venit

Așa cum am zis, Universitatea Masaryk a organizat și mai organizează o mulțime de evenimente atât pentru studenții și studentele full-time, cât și pentru cei/cele din exchange și Erasmus. Chiar din prima săptămână, am urmat cu toții o listă cu toate evenimentele organizate pentru noi, studenții și studentele Erasmus de către universitate timp de 10 zile „pregătitoare” pentru a cunoaște orașul mai bine. Am primit kituri de „supraviețuire” cu informații despre locurile care merită vizitate în oraș, plus vouchere cu care am putut vizita gratuit multe locuri istorice pentru propria noastră cultură. Am primit multe invitații la bar huntings, la expoziții care ne-ar interesa, la petreceri organizate special pentru noi, dar și la expediții prin oraș pentru a cunoaște locurile mai bine, împreună cu studenți și studentele full-time care ne pot povesti despre cultura și istoria orașului.

Universitatea ține o legătură foarte strânsă cu organizația internațională și studențească ESN, cu care planifică majoritatea acestor evenimente. Ni s-au organizat frigărui, petreceri, excursii, karaoke, ni s-a oferit un buddy system (prin care poți face rost de un buddy care e, de regulă, un student sau o studentă full-time cu care te împrietenești și care te ajută în noul oraș pentru orice ai nevoie de ajutor), ni s-au oferit pachete informaționale, carduri SIM personale, au organizat zile pentru hiking prin pădure, ne-au arătat unde sunt cele mai bune baruri cu bere din oraș și ne-au organizat un International Dinner, eveniment care are loc în fiecare săptămână și unde studenții și studentele Erasmus din diferite țări își pot prezenta țara lor cu o prezentare și cu mâncare tradițională. Mâncarea și prezentarea vor fi mai apoi notate de către ceilalți (celelalte) studenți (studente) de față, iar trei echipe care au cele mai mari note la acest eveniment primesc premii ce constau în 20 de litri de bere. De asemenea, suma de bani pentru mâncare este rambursată de către asociația ESN.

Sursă foto: Cătălina Corcinschi/arhivă personală
Sursă foto: Cătălina Corcinschi/arhivă personală

Un mare avantaj al acestui oraș este amplasarea sa pe harta europeană. De aici, poți ajunge cu ușurință în multe orașe din apropiere, iar prețurile pentru astfel de călătorii sunt minime, în jur de 2-10 euro pentru studenți și studente. Așa am ajuns să mă plimb prin Viena, Praga și urmează să văd Barcelona și Cracovia. Mulți studenți și multe studente călătoresc în acest mod în orașele apropiate timp de o zi și se întorc în aceeași zi în Brno. Totodată, pot beneficia de faptul că Republica Cehă se află în inima Europei și pot vedea multe alte țări din Europa, pe care nu le-au putut vedea înainte.

În calitate de studentă în Brno și mai ales la Universitatea Masaryk, beneficiez de activități care mă țin ocupată în fiecare zi, fără să mă plictisesc în afara cursurilor, bucurându-mă de ce îmi poate oferi acest oraș și de ce mai pot face aici ca să-mi cultiv experiențele culturale, sociale și interdisciplinare. Totul este făcut într-un mod în care cursurile să nu-mi ocupe toată ziua, ca să pot să mă bucur de toate aceste evenimente care mă ajută, la rândul lor, să cresc ca persoană și să mă descopăr mai ușor, prin încălcarea zonei mele de confort, iar acesta e un lucru pentru care sunt foarte recunoscătoare.

Autoare: Cătălina Corcinschi

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine