Ghid pentru studenții și studentele din Galați: cum e să trăiești pe malul Dunării

Galați main
Foto:Colaj #diez: urlaub-in-rumänien.de/Florin Mocanu

Spre deosebire de celelalte orașe din România pe care studenții basarabeni și studentele basarabene le aleg pentru a-și începe studiile universitare, Galați este diferit, pentru că este situat pe malul Dunării, chiar la frontiera dintre Republica Moldova și România. La o distanță de aproximativ 240 de kilometri de Chișinău, la Galați, tinerii și tinerele pot studia la Universitatea „Dunărea de Jos”, unde este disponibilă o gamă largă de specializări.

Procesul de schimbare a locului de trai în acest oraș poate părea dificil, iar pentru a-ți face studenția mai ușoară, în acest articol îți povestim despre cum e să trăiești la Galați. Informația am colectat-o cu ajutorul studenților care învață în acest oraș.

# Transport

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este modalitatea prin care ajungi la Galați. În mediu, drumul durează între cinci și șase ore și, în funcție de preferințe, te poți deplasa cu autocarul Chișinău-Galați (prețul e de 370 de lei, iar unele companii oferă reduceri pentru studenți), cu microbuzul Chișinău-Iași (prețul e de 300 de lei) și apoi cu trenul Iași-Galați (prețul unui bilet la clasa a doua e 47 de RONI, iar cu legitimația de transport studenții ar achita 23,50 RONI), cu BlaBlaCar (prețul este de aproximativ 200 de lei) sau cu mașina personală.

Odată ajuns(ă) acolo, trebuie să știi că dintre tipurile de transport public sunt troleibuze și autobuze. Prețul unui bilet pentru o singură călătorie, pentru troleibuze și autobuze, este același și costă 2 RONI. Un abonament pentru studenți, la aceste tipuri de transport, costă 45 de RONI. Este foarte important să ai carnetul de student la tine, în caz contrar, poți primi o amendă.

Sursă foto: urlaub-in-rumnien.de/Florin Mocanu

Bilete pot fi procurate de la chioșcurile Transport Public Galați, direct din transport de la șofer sau cu cardul (sunt aparate speciale) sau prin aplicația „Transport Galați”.

Pentru cei care preferă mijloacele de transport alternativ există trotinete electrice și biciclete, iar dintre serviciile de taxi poți găsi Bolt, Uber și companii locale de taxi.

În oraș nu este un aeroport, iar cel mai apropiat este și Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni, iar printre companiile care se ocupă de zboruri sunt Wizz Air, Tarom și Ryanair.

Aplicațiile care te pot ajuta să te orientezi prin oraș sunt: Moovit și Google Maps.

# Telefonie și acte necesare

Pentru a putea utiliza aceste aplicații, dar și pentru uzul personal, ai nevoie de internet și de minute telefonice. Se recomandă să îți cumperi o cartelă de la operatori de telefonie ca Vodafone sau Orange și să o alimentezi lunar. Pentru comoditate, îți recomandăm să îți suplinești cartela prin intermediul aplicației 24pay. Sunt mai multe oferte, de 4, 5 sau 6 euro, iar tu îți poți alege în funcție de necesitate. De exemplu, la Vodafone, oferta de 5 euro include 30 000 MB de internet, minute și SMS-uri în rețea nelimitate.

Totodată, pentru a avea o ședere legală, este necesar să îți perfectezi câteva acte. Dacă deții doar cetățenie moldovenească, atunci trebuie să îți faci o viză de tip D/SD (viză de lungă ședere cu scopul studii) la consulatele României de pe teritoriul Republicii Moldova, după care să îți perfectezi un permis de ședere. Cel din urmă se face la Serviciul pentru Imigrări al Județului Galați.

Dacă deții și cetățenie română, dar nu și buletin, atunci ai nevoie doar de buletin provizoriu, care poate fi perfectat la Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Galați.

Dacă dorești să obții un card bancar, atunci poți merge la una dintre băncile BCR, Banca Transilvania sau Raiffeisen cu un act de identitate.

# Locuință

În cazul în care dorești să stai cu chirie, trebuie să ții cont că taxa pentru o lună este de aproximativ 200 de euro. Cele mai recomandate zone din Galați în care să îți iei chirie sunt Mazepa, Faleza, Țiglina și zona universitară.

Sursă foto: Tripadvisor/Olympic88

Pentru căminele studențești informațiile sunt prezentate pe site-urile facultăților din cadrul universității. Toți studenții din anul întâi primesc cazare la cămin, iar începând cu anul II, locurile la cămine se distribuie în funcție de media universitară obținută anul anterior.

Depinde de fiecare, însă printre lucrurile indispensabile pe care trebuie să le aduci cu tine la Galați se numără: fier de călcat, oglindă, prelungitor, medicamente, umerașe, vase, tacâmuri, haine, cuvertură și lenjerie pentru pat. De asemenea, produsele de igienă, produsele pentru curățenie sau detergenții pot fi cumpărate în diferite supermarketuri, dar și din Shopping City Galați sau din Winmarkt. Din aceste centre comerciale poți achiziționa și haine, însă, dacă preferi outleturile, poți găsi câteva, de exemplu, Velvet Outlet și Fresh Outlet.

Cât timp vei locui la Galați, principalele cheltuieli pe care le vei avea vor fi pentru produse alimentare, pentru îmbrăcăminte, pentru transport, pentru telefonie, pentru papetărie și pentru ieșiri în oraș. Suma de bani de care vei avea nevoie va varia între 400 și 500 de RONI pe lună dacă nu stai cu chirie.

 # Mâncare

Pentru a-ți face plinul cu mâncare, trebuie să știi că în Galați poți găsi diferite supermarketuri. Câteva dintre ele sunt Lidl, Penny, Kaufland și Carrefour. Câteva piețe agroalimentare la care, de asemenea, ai putea face cumpărături sunt Piața Rușilor și Piața din Micro 17.

Dacă preferi însă să comanzi mâncare online, sunt disponibile aplicațiile Glovo și Tazz.

Totodată, poți lua masa și la cafenele din oraș, câteva dintre ele fiind Rotterdam Cafe, Gossip și City Campus by FREDDY’s. De obicei, o masă (felul principal, felul doi și o băutură) costă în mediu 30-40 de RONI.

Poți găsi și câteva puburi, printre care Versus Pub, Bodega, Student Pub și Daily Pub.

# Studenție

Studenția înseamnă și mult învățat. Din acest motiv, îți propunem câteva biblioteci de la care poți împrumuta cărți pentru specialitatea ta sau în care poți studia. Așadar, la Galați poți găsi Biblioteca Județeană „V.A. Ureghia”, biblioteca universitară și bibliotecile facultăților.

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Sursă foto: Felix O

Dacă ai nevoie de cărți, le poți achiziționa din Alexandria, din Humanitas sau online de pe diverse site-uri.

Dacă ești o persoană care își dorește să facă parte dintr-o organizație studențească, să știi că poți face parte din AIESEC România, din Liga Studenților din Galați (LSG), din Clubul Studenților Basarabeni și Bucovineni (CSBB) sau din diverse ligi studențești (de obicei, fiecare facultate are una). Totodată, poți face parte și din Casa de Cultură a Studenților. Acolo sunt mai multe cluburi care oferă cursuri gratuite de muzică, dans, modă, sport și teatru. De asemenea, dacă ai vreo întrebare despre orice, o poți adresa în grupurile de pe Facebook: Admitere România, LSGBasarabeni Galați și CSBB.

Se organizează și diverse evenimente la care ai putea participa. Câteva dintre ele sunt: Balul Bobocilor, Festivalul Național Studențesc de Muzică Folk „Baladele Dunării” și Festivalul Național Studențesc de Modă Extravagance, Festivalul Național Studențesc de Pescuit Sportiv „Monstrul”, Festivalul Național Studențesc de Teatru Contemporan „ActFest”, Festivalul Național Studențesc de Muzică Rock – S’live Rock și Olimp-X.

Sursă foto: Răzvan Chirnoaga

În cazul în care vrei și să muncești pe lângă studii, o poți face în calitate de curier(ă), de vânzător (vânzătoare) consultant(ă), de promoter (promoter-ă) sau de chelner (chelneriță). Trebuie însă să ții cont că, dacă deții permis de ședere, poți lucra legal doar patru ore pe zi. Un loc de muncă în Galați poate fi găsit pe hipo.ro, pe ejobs.ro, pe bestjobs.eu.

Fiind student(ă), poți obține reduceri în mai multe locuri, printre care la muzee, la teatru, la cinema, la Grădina Botanică, la cinema, în transportul public și în cel feroviar (50 % pe teritoriul României) și la diferite atracții turistice.

# Timp liber

Odată ajuns(ă) la Galați, trebuie neapărat să mergi la Faleza Dunării, la Turnul Televiziunii, la Planetariu, la Acvariu și la Grădina Zoologică. În apropierea orașului poți merge la castrul roman Tirighina-Bărboși, la Lacul Brateș, la Lacul Vânători și la Poarta Turcească.

Dacă preferi plimbările, le poți face în Grădina Publică, în Grădina Botanică, în parcul Viva și în parcul municipal „Mihai Eminescu”. La general, Galați este un oraș sigur pentru plimbările nocturne, însă ar trebui evitate zonele periferice, Micro 39 și Micro 40.

Sursă foto: Tripadvisor/florinmatei

Dacă te-ai plictisit de filmele privite online, să știi că există și un cinematograf. Prețul unui bilet pentru studenți variază între 18,50 și 27,50 de RONI, iar marți sunt reduceri.

De asemenea, Wi-Fi gratuit poți găsi în cafenele cel mai des, iar mai multe informații despre ce se petrece în oraș poți afla de pe Monitorul de Galați.

Trebuie să știi că în Galați în rare locuri există tomberoane speciale pentru sortarea gunoiului, iar pentru studenți ar putea fi o problemă faptul că supermarketurile sunt amplasate departe de căminele studențești.

În rest, enjoy Galați!


Ghidul respectiv a fost creat cu ajutorul răspunsurilor adunate în urma chestionarului „Ghid pentru studenții și studentele care locuiesc temporar în România”. Chestionarul este activ și poate fi completat oricând de către oricine. Îți mulțumim că ne ajuți să le facem împreună viața mai ușoară studenților și studentelor care merg să studieze în România.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Știri pentru tine