Agenţia Rezerve Materiale va elibera către S.A. „Termoelectrica” cantitatea de 8 000 de tone de păcură

pacura
Foto:gov.md

În cadrul ședinței Guvernului de astăzi, 26 octombrie, cabinetul de miniștri a aprobat un șir de măsuri cu privire la eliberarea păcurii din rezervele de stat. Agenția Rezerve Materiale va elibera S.A. „Termoelectrica” din rezervele de stat, cu titlu de deblocare, cantitatea de 8000 tone de păcură.

Scopul proiectului redă intervenția statului în vederea optimizării consumului de gaze naturale în contextul reducerii volumelor de gaze naturale livrate Republicii Moldova de către S.A. „Gazprom” și menținerea securității energetice prin asigurarea tuturor consumatorilor cu resurse energetice până la normalizarea situației.

Potrivit hotărârii, arderea păcurii eliberate va permite continuarea livrării gazelor naturale și menținerea presiunii necesare în conductele de gaz, ceea ce va duce la asigurarea funcționării normale a termocentralelor pe gaz, în condițiile în care o mare parte a blocurilor de locuit folosesc această sursă de energie.

Reieșind din considerentul că cantitatea de 8000 tone de păcură este eliberată din rezervele de stat prin deblocare, S.A. „Termoelectrica” fiind scutită de obligația de restituire, sursele financiare necesare pentru completarea rezervelor de stat cu cantitatea de păcură eliberată vor fi incluse în proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023, care, conform estimărilor realizate la momentul elaborării proiectului, constituie cca 169,3 milioane de lei.

Amintim că hotărârea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Responsabil de controlul asupra executării prezentei hotărâri este Ministerului Afacerilor Interne.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine