Ghid pentru studenții și studentele din Oradea: cum e să trăiești în „capitala Art Nouveau” a României

Oradea
Foto:Colaj #diez: urlaub-in-rumänien.de

Chiar dacă de la Chișinău până la Oradea sunt aproximativ 700 de kilometri, acest lucru nu îi/le împiedică pe absolvenții și absolventele de liceu să își înceapă studiile universitare în acest oraș. Fiind amplasat chiar la granița cu Ungaria, încă de la apariția sa pe harta României, Oradea s-a diferențiat de celelalte orașe prin stilul și infrastructura de tip occidental. Aici, viitorii studenți și viitoarele studente pot alege să învețe la una dintre multitudinile de facultăți ale Universității din Oradea, printre care: arte, arhitectură, drept, litere, medicină, economie sau teologie.

Procesul de schimbare a locului de trai în acest oraș poate părea dificil, iar pentru a-ți face studenția mai ușoară, în acest articol îți povestim despre cum e să trăiești la Oradea. Informația am colectat-o cu ajutorul studenților care învață în acest oraș.

# Transport

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este modalitatea prin care ajungi la Oradea. În mediu, drumul durează 16-18 ore și, în funcție de preferințe, te poți deplasa cu autocarul Chișinău-Cluj (prețul e de 650 de lei) și apoi cu trenul Cluj-Oradea (prețul unui bilet la clasa a doua e de 25 de RONI și de 53 de RONI, iar cu legitimația de transport studenții ar achita 12,50 RONI, respectiv 26,50 RONI), cu microbuzul Chișinău-Iași (prețul e de 300 de lei) și apoi cu autobuzul Iași-Oradea (prețul unui bilet este de 170 RONI), cu trenul Chișinău-Iași (prețurile variază între 90 și 130 de lei, în funcție de clasă) și ulterior cu autobuzul Iași-Oradea sau cu mașina personală.

Odată ajuns(ă) acolo, trebuie să știi că dintre tipurile de transport public sunt troleibuze și tramvaie. Prețul unui bilet pentru o singură călătorie, pentru troleibuze și tramvaie, este același și costă 4 RONI dacă îl cumperi direct din transport, de la șofer, sau 3,50 RONI dacă îl cumperi prin SMS. De asemenea, există și bilete valabile pentru două călătorii, care costă 6 RONI. Un abonament pentru studenți, la aceste tipuri de transport, costă 40 de RONI. Este foarte important să ai carnetul de student la tine, în caz contrar, poți primi o amendă.

Sursă foto: bloguluotrava.ro

Bilete pot fi procurate de la chioșcurile Oradea Transport Local, direct din transport, cu cardul (sunt aparate speciale), dar și prin SMS.

Pentru cei care preferă mijloacele de transport alternativ, există trotinete și biciclete, iar dintre serviciile de taxi poți găsi Bolt, Uber și companii locale de taxi.

În oraș nu este un aeroport, iar cel mai apropiat este și Aeroportul Internațional Oradea, iar printre companiile care se ocupă de zboruri sunt Tarom și Ryanair.

Aplicațiile care te pot ajuta să te orientezi prin oraș sunt: Moovit și Google Maps.

# Telefonie și acte necesare

Pentru a putea utiliza aceste aplicații, dar și pentru uzul personal, ai nevoie de internet și de minute telefonice. Se recomandă să îți cumperi o cartelă de la operatori de telefonie ca Vodafone și să o alimentezi lunar. Pentru comoditate, îți recomandăm să îți suplinești cartela prin intermediul aplicației 24pay. Sunt mai multe oferte, de 4, 5 sau 6 euro, iar tu îți poți alege în funcție de necesitate. De exemplu, la Vodafone, oferta de 5 euro include 30 000 MB de internet, minute și SMS-uri în rețea nelimitate.

Totodată, pentru a avea o ședere legală, este necesar să îți perfectezi câteva acte. Dacă deții doar cetățenie moldovenească, atunci trebuie să îți faci o viză de tip D/SD (viză de lungă ședere cu scopul studii) la consulatele României de pe teritoriul Republicii Moldova, după care să îți perfectezi un permis de ședere. Cel din urmă se face la Serviciul pentru Imigrări al Județului Bihor.

Dacă deții și cetățenie română, dar nu și buletin, atunci ai nevoie doar de buletin provizoriu, care poate fi perfectat la Biroul de Evidență a Persoanelor Oradea.

Dacă dorești să obții un card bancar, atunci poți merge la una dintre băncile BCR sau Banca Transilvania cu un act de identitate.

# Locuință

În cazul în care dorești să stai cu chirie, trebuie să ții cont că taxa pentru o lună este de aproximativ 200 de euro. Cele mai recomandate zone din Oradea în care să îți iei chirie sunt Centru, Nufărul, Rogerius și Cantemir.

Sursă foto: visitoradea.com

Pentru căminele studențești informațiile sunt prezentate pe site-urile facultăților din cadrul fiecărei universități. Toți studenții din anul întâi primesc cazare la cămin, iar începând cu anul doi, locurile la cămine se distribuie în funcție de media universitară obținută anul anterior.

Depinde de fiecare, însă printre lucrurile indispensabile pe care trebuie să le aduci cu tine la Oradea se numără: fier de călcat, oglindă, prelungitor, medicamente, umerașe, vase, tacâmuri, haine, cuvertură și lenjerie pentru pat. De asemenea, produsele de igienă, produsele pentru curățenie sau detergenții pot fi cumpărate din Pepco și din Jumbo, dar și din Lotus Center și din Oradea Shopping City. Din aceste centre comerciale poți achiziționa și haine, însă, dacă preferi outleturile, poți găsi câteva în centrul orașului.

Cât timp vei locui la Oradea, principalele cheltuieli pe care le vei avea vor fi pentru produse alimentare, pentru îmbrăcăminte, pentru transport, pentru telefonie, pentru papetărie și pentru ieșiri în oraș. Suma de bani de care vei avea nevoie va varia între 600 și 800 de RONI pe lună dacă nu stai cu chirie.

 # Mâncare

Pentru a-ți face plinul cu mâncare, trebuie să știi că în Oradea poți găsi diferite supermarketuri. Câteva dintre ele sunt Lidl, Penny, Kaufland și Carrefour. Câteva piețe agroalimentare la care, de asemenea, ai putea face cumpărături sunt piețele Decebal, Rogerius și Tractorul.

Sursă foto: visitoradea.com

Dacă preferi să comanzi mâncare online, sunt disponibile aplicațiile Glovo și Tazz.

Totodată, poți lua masa și la cafenele din oraș, cele mai multe dintre ele, cu prețuri accesibile, fiind amplasate în Piața Unirii. De obicei, o masă (felul principal, felul doi și o băutură) costă în mediu 30-40 de RONI.

Poți găsi și câteva puburi, printre care Green Pub și Moszkva.

# Studenție

Studenția înseamnă și mult învățat. Din acest motiv, îți propunem câteva biblioteci de la care poți împrumuta cărți pentru specialitatea ta sau în care poți studia. Așadar, la Oradea poți găsi Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, biblioteca universitară și bibliotecile facultăților.

Universitatea din Oradea. Sursă foto: ghidlocal.com

Dacă ai nevoie de cărți, le poți achiziționa din Cărturești, din Humanitas sau online, de pe diverse site-uri.

Dacă ești o persoană care își dorește să facă parte dintr-o organizație studențească, să știi că poți face parte din Comunitatea Tinerilor Basarabeni din Oradea (CTBO) sau din diverse ligi studențești (de obicei, fiecare facultate are una). De asemenea, dacă ai vreo întrebare despre orice, o poți adresa în grupurile de pe Facebook: Admitere RomâniaCTBO și Basarabeni Oradea.

Se organizează și diverse evenimente la care ai putea participa. Câteva dintre ele sunt: Ziua orașului Oradea, Festivalul „Toamna Orădeana”, Street Food Festival, dar și diferite festivaluri de muzică și teatru.

Sursă foto: visitoradea.com

În cazul în care vrei și să muncești pe lângă studii, o poți face în calitate de curier(ă), de vânzător (vânzătoare) consultant(ă), de promoter (promoteră), de babysitter (babysitteră) sau de chelner (chelneriță). Trebuie însă să ții cont că, dacă deții permis de ședere, poți lucra legal doar patru ore pe zi. Un loc de muncă în Oradea poate fi găsit pe hipo.ro, pe ejobs.ro, pe bestjobs.eu.

Fiind student(ă), poți obține reduceri în mai multe locuri, printre care la muzee, la teatru, la cinema, în transportul public și în cel feroviar (50 % pe teritoriul României) și la diferite atracții turistice.

# Timp liber

Odată ajuns(ă) la Oradea, trebuie neapărat să mergi la Piața Unirii și Vulturul Negru, la Complexul Baroc, la Cetatea Medievală Oradea, la Dealul Ciuperca, la Palatul Ullmann și la diverse muzee. În apropierea orașului poți merge la Băile Felix, în satul Suncuiș, în satul celor 1 000 de pivnițe (Sălăcea), la cascada Vadu Crișului, la Lacul Vida și la Lacul Leșu.

Sursă foto: urlaub-in-rumänien.de

Dacă preferi plimbările, le poți face în parcul 1 Decembrie, în parcul Salca sau în Parcul Libertății. La general, Oradea este un oraș sigur pentru plimbările nocturne, însă ar trebui evitată zona Valența.

Dacă te-ai plictisit de filmele privite online, să știi că există și un cinematograf în incinta Lotus Center. Prețul unui bilet pentru studenți variază între 20 și 22 de RONI.

De asemenea, Wi-Fi gratuit poți găsi în transport public și în cafenele, iar mai multe informații despre ce se petrece în oraș poți afla de pe pagina oficială a primăriei sau de pe Bihoreanul.

Trebuie să știi că în Oradea există tomberoane speciale pentru sortarea gunoiului: plastic, carton, sticlă, deșeuri menajere și deșeuri biodegradabile. De obicei, oamenii care locuiesc aici nu se confruntă cu probleme majore.

Enjoy Oradea!


Ghidul respectiv a fost creat cu ajutorul răspunsurilor adunate în urma chestionarului „Ghid pentru studenții și studentele care locuiesc temporar în România”. Chestionarul este activ și poate fi completat oricând de către oricine. Îți mulțumim că ne ajuți să le facem împreună viața mai ușoară studenților și studentelor care merg să studieze în România.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Știri pentru tine