(foto) „A fost prima mea experiență de muncă.” Cătălina Aramă, despre stagiul la Adept și despre cele mai importante lecții învățate

ipiccy_image (10)
Foto:Cătălina Aramă/arhivă personală

În prezent, suntem norocoși și norocoase să avem acces la izvoare nesecate de oportunități, ceea ce trebuie să facem este să prindem puțin curaj pentru a profita de acestea. Cătălina Aramă este o tânără din Moldova, studentă în Regatul Țărilor de Jos, la Universitatea din Utrecht, Facultatea de Filosofie, Politică și Economie. Revenită acasă în vacanța de vară, Cătălina a decis să guste din prima experiență de muncă, respectiv s-a înscris la concursul de stagii în cadrul proiectului Moldova Brain Gain, lansat de diez.md și de Oficiul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău.

Cătălina este o tânără perseverentă și calculată, prin urmare, alegerea în raport cu țara, universitatea și facultatea a fost una asumată și foarte bine cântărită. „Știam că îmi place filosofia, psihologia și istoria, dar voiam să merg la o specialitate care mi-ar oferi o perspectivă de dezvoltare. Facultatea de Filosofie, Politică și Economie este o combinație perfectă a domeniilor de care sunt interesată. Totodată, avem parte de un program echilibrat dintre teorie și practică.” Tânăra menționează că este în totalitate satisfăcută de alegerea pe care a făcut-o și punctează calitatea studiilor, dar și atitudinea profesorilor în raport cu studenții și studentele. „La universitate ni se oferă multă libertate, iar aceasta te impune să te responsabilizezi. Nu există o presiune din exterior, respectiv fiecare se dezvoltă în ritmul său.”

Sursă foto: Cătălina Aramă/arhivă personală

Regatul Țărilor de Jos – țara care motivează tinerii și tinerele să se implice acasă

În vacanță, Cătălina a decis să se implice acasă, respectiv nu a ezitat să depună dosarul la concursul de burse din cadrul programului Moldova Brain Gain pentru a obține un stagiu la o instituție locală. „Stagiul la universitatea mea e opțional. Studenții și studentele de la facultatea mea au trei opțiuni: stagiu, minor sau schimb de experiență în altă țară. Anul curent, voi face un minor. Inițial, căutam un loc de stagiu, prin urmare, așa am găsit anunțul despre acest proiect. Din motiv că stagiul era preconizat pentru această vară, nu se plia cu cerințele universității, dar oricum am decis să depun dosarul, deoarece am conștientizat că este o oportunitate bună pentru dezvoltarea mea personală.”

În cadrul programului Moldova Brain Gain, Cătălina a făcut primul său stagiu plătit de vară la organizația Adept din Chișinău. „Nu am mai văzut proiecte de colaborare dintre ambasada unei țări și organizațiile locale de la noi. E curios de încurajator interesul altor țări să implice studenții și studentele acasă. De obicei, e invers – țările încearcă să motiveze studenții și studentele cu rezultate bune să rămână acolo, să poată profita de cunoștințele lor, iar în cazul Regatului Țărilor de Jos, e altfel – încearcă să motiveze tinerii și tinerele să fie o schimbare la ei acasă.”

Sursă foto: Cătălina Aramă/arhivă personală

„A fost prima mea experiență de muncă”

Cătălina recunoaște că nu era familiarizată cu oportunitățile pieței de muncă în Moldova și s-a bucurat să le descopere și să cunoască, în același timp, mulți oameni pasionați și implicați. „Nu știam nimic despre organizațiile independente de la noi și despre activitatea acestora. Am fost plăcut surprinsă să cunosc atât de multe persoane dedicate. A fost primul meu stagiu și prima mea experiență de muncă.”

Alegerea instituției unde Cătălina și-a făcut stagiul a fost bazată pe profilul de studii și pe interesele tinerei. „Până la stagiu, nu auzisem de Adept, dar am fost încântată să fac parte dintr-o organizație care se ocupă cu democrația participativă. Am făcut o conexiune între ceea ce învăț eu și valorile pe care le promovează organizația. M-am identificat complet cu activitatea Adept care ține de responsabilizarea deputaților, aleșilor locali.”

În cadrul Adept, studenta a avut mai multe atribuții și responsabilități. „Cel mai mult am ajutat cu proiectele active ale organizației, de asemenea, am contribuit la redactări și publicări pe site-ul web. În același timp, printre atribuții aveam suportul pentru proiectele de mentorat, lucrul cu primăriile locale, deputați, primari etc.”

Sursă foto: Cătălina Aramă/arhivă personală

Creditul de încredere pe care îl oferă cei din jur contribuie la cultivarea responsabilității tinerilor și tinerelor. Prin urmare, Cătălina ne spune că una dintre cele mai provocatoare însărcinări primite a fost să își exprime propriul punct de vedere. „Mi s-a oferit încrederea și oportunitatea să-mi exprim propria părere; nu părerea organizației, ci părerea mea. Eram sigură că opinia mea contează, iar cei de la Adept aveau încrederea de a o pune la dispoziție publicului larg. Inițial, ezitam, dar colegii și colegele de la Adept m-au încurajat să mă exprim liber.”

Studenta a remarcat faptul că, deși nu avea experiență, colegii și colegele din echipă o motivau și nu avut dubii sau reticențe în raport cu capacitățile și aptitudinile sale.

„Din păcate, în august, politicienii sunt în vacanță”

Prima experiență de muncă, ca de fapt orice experiență nouă, ne învață lucruri noi. Cătălina a însușit că așteptările și realitatea nu mereu se suprapun. „Inițial, mă așteptam să fie mai multe evenimente, întruniri, acțiune în afara biroului, dar, din păcate, eu am făcut stagiul vara, iar în august, majoritatea politicienilor sunt în vacanță și activitățile organizațiilor sau instituțiilor, în mare parte, sunt puse pe pauză.”

Sursă foto: Cătălina Aramă/arhivă personală

Cu toate acestea, tânăra a avut multe de învățat despre munca la Adept. „Este foarte mult efort depus în fiecare publicație și noutate de pe site. Uneori, fiind de cealaltă parte a ecranului, nu realizezi asta. Asta am învățat, că în spatele fiecărui lucru mărunt stă multă muncă și timp dedicat, mai mult decât am putut să-mi imaginez.”

Studiile sunt un factor-cheie, prin urmare, Cătălina menționează că toate cunoștințele acumulate în cadrul cursurilor i-au fost de mare ajutor în procesul de muncă, dat fiind faptul că înțelegea mai bine procesele care se petrec. „Nu cred că puteam să vin fără un background în domeniul politic sau economic, nu m-aș fi descurcat. Eu cred că activitatea mea la Adept s-a completat cu ceea ce am învățat. La universitate, noi mai mult ne bazăm pe partea teoretică, iar acesta a fost un lucru mai practic, deoarece vedeam cum funcționează ideile despre care am studiat și conceptele despre care am citit.”

Sursă foto: Cătălina Aramă/arhivă personală

Studenta este sigură că stagiul a ajutat-o să deprindă unele abilități absolut necesare. „Până acum nu am avut experiență, în special în domeniul în care învăț, am văzut realitatea raportată la teorie. Cel mai important este să implementezi informația pe care o acumulezi. Acum, mă simt mai încrezătoare și mai sigură de capacitățile mele.”

„Mai există scepticism în raport generațiile tinere”

Cătălina a avut o experiență frumoasă de lucru acasă, dar, menționează tânăra, nu toate persoanele sunt atât de norocoase. „Ar trebui să fie puse mai puține impedimente tinerilor și tinerelor care revin. În prezent, cu părere de rău, mai există scepticism în raport cu generațiile mai tinere versus generația care are experiențe. Companiile ar trebui să aibă mai multă încredere în capacitățile tinerilor și tinerelor, chiar dacă aceștia/acestea nu au prea multă experiență. Un alt impediment pentru specialiști și specialiste este nepotismul. Din cauza acestui fenomen, deseori, ajung angajate sau avansate persoane care nu sunt suficient de competente.”

Sursă foto: Cătălina Aramă/arhivă personală

De asemenea, studenta crede că angajații și angajatele trebuie mereu motivați/motivate să își dezvolte creativitatea și să vină cu soluții inovative. „E important un program diversificat de muncă, astfel ca persoanele să învețe ceva nou și să se poată bucura de succese. De asemenea, un mediu perfect de lucru e atunci când colegii și colegele colaborează în loc să concureze.”

Relația dintre angajați și angajatori, conform opiniei Cătălinei, trebuie să fie bazată pe respect. „Pentru perioada de început, angajatorul ar trebui să fie un fel de mentor, să ghideze și să informeze. Totodată, compania trebuie să ofere încredere angajaților, deoarece dacă aceștia au ajuns în poziții în calitate de experți, trebuie să aibă spațiu în care să se manifeste.”

Cătălina ar vrea să activeze în domeniul relațiilor internaționale sau în cel al diplomației, iar deoarece concurența este mare, pentru a deveni mai competitivă, tânăra planifică să își continue studiile și să acumuleze experiență internațională.

Sursă foto: Cătălina Aramă/arhivă personală

Moldova Brain Gain este o campanie educațională lansată de #diez și de Oficiul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău. În cadrul acesteia, aflați istoriile mai multor tineri și tinere care își fac studiile în universitățile neerlandeze, ce i-a învățat această experiență, cum se vede și se simte Moldova de la distanță, dar și cum și-ar dori să fie viitorul lor profesional acasă, astfel încât să le fie recompensat efortul studiilor peste hotare.

De asemenea, în cadrul campaniei, am lansat și un concurs de internshipuri pentru studenți și studente, dar și pentru absolvenți (absolvente) ai (ale) universităților din Regatul Țărilor de Jos. În cadrul concursului au fost selectate patru tinere, care au făcut un stagiu plătit în Moldova, iar istoriile și experiențele studentelor acasă le vom publica într-o serie de interviuri. 

Prin campania Moldova Brain Gain, #diez și Oficiul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău își doresc să reconecteze studenții și studentele care-și fac studiile în universitățile neerlandeze cu potențialul și oportunitățile de acasă, încurajându-i/încurajându-le astfel să revină după studii pentru a implementa bunele practici învățate peste hotare, contribuind astfel la schimbări pozitive acasă.

N.B.: începând cu anul 2020, țara pe care obișnuiam să o numim Olanda și-a schimbat oficial numele pentru toate limbile. Denumirea oficială în limba română este Regatul Țărilor de Jos, iar Olanda reprezintă doar una dintre cele 12 provincii ale regatului. Limba oficială în Țările de Jos se numește neerlandeză, la fel și populația băștinașă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine