Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană au declarat stare de urgență economică în regiune

tiraspol
Foto:Gsp

În regiunea transnistreană a fost declarată astăzi, 20 octombrie, stare de urgență economică. Acest lucru este legat de situația din domeniul furnizării de gaze către regiune.

În cadrul unei ședințe, unde s-au întâlnit auto-proclamații lideri ai regiunii, s-a discutat despre problemele securității energetice din stânga Nistrului. Ulterior discuțiilor, a fost luată decizia de a instaura starea de urgență, notează presa din regiune.

Decizia aprobată vine cu restricții de utilizare a volumului de gaze naturale în întreprinderile bugetare și entitățile de afaceri mici.

„Aceste măsuri vor reduce consumul de gaze cu 22 de milioane de metri cubi luna aceasta”, a declarat Krasnoselski, așa-zisul liderul regiunii.

E de menționat că, cu trei zile în urmă, presa din regiunea transnistreană scria că Gazprom a redus livrările de gaz către Stânga Nistrului cu 30 % în luna octombrie și urmează să micșoreze volumul până la 40 % în luna noiembrie.

Amintim că prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că în eventualitatea în care Gazprom sistează total livrările de gaze naturale pentru Republica Moldova, regiunea transnistreană va trebui să plătească în avans pentru gazul procurat. Totodată, Gavrilița mai declarase că insistența cu care așa-numitul lider separatist Vadim Krasnoselski solicită întrevederi separate cu conducerea de vârf a țării este explicată prin criza de securitate din regiune și efectele războiului din Ucraina asupra economiei din stânga Nistrului.

Pe lângă starea de urgență în economie, în regiunea transnistreană mai este valabil și un „cod galben de alertă teroristă”, care a fost prelungit tot astăzi până la sfârșitul lui octombrie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine