Ghid pentru studenții și studentele din Cluj-Napoca: cum e să trăiești în „inima Transilvaniei”

Cluj-main
Foto:Emilia Morariu/Sorin Colac/Roamata

Cluj-Napoca este unul dintre orașele din România care se află în topul preferințelor tinerilor și tinerelor în ceea ce privesc studiile. Potrivit raportului Webometrics, Universitatea Babeș-Bolyai din acest oraș se situează pe primul loc în topul universităților din România. Totodată, viitorii studenți pot opta pentru a-și face studiile universitare și la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, la Universitatea Tehnică, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, la Universitatea de Artă și Design sau la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”.

Procesul de schimbare a locului de trai în acest oraș poate părea dificil, iar pentru a-ți face studenția mai ușoară, în acest articol îți povestim despre cum e să trăiești la Cluj-Napoca. Informația am colectat-o cu ajutorul studenților care învață în acest oraș.

# Transport

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este modalitatea prin care ajungi la Cluj-Napoca. În mediu, drumul durează între 12 și 15 de ore și, în funcție de preferințe, te poți deplasa cu autocarul Chișinău – Cluj-Napoca (prețul e de 650 de lei), cu microbuzul Chișinău-Iași (prețul e de 300 de lei) și apoi cu trenul Iași – Cluj-Napoca (prețul unui bilet la clasa a doua e de 109 RONI iar cu legitimația de transport, prețul ar fi de 54,60 RONI), cu trenul Chișinău-Iași (prețurile variază între 90 și 130 de lei, în funcție de clasă) și ulterior cu trenul Iași – Cluj-Napoca, cu BlaBlaCar (prețul este de aproximativ 400 de lei) sau cu mașina personală.

Odată ajuns(ă) acolo, trebuie să știi că sunt mai multe tipuri de transport public: tramvaie, troleibuze și autobuze. Prețul unui bilet este același și costă 6 RONI și este valabil pentru două călătorii. Un abonament costă între 90 și 177 de RONI, în funcție de necesitate. Pentru studenții care sunt la buget, abonamentul la transport public este gratuit și disponibil pentru 120 de călătorii pe lună, iar pentru cei de la taxă prețul este cu 50 % mai mic. Este foarte important să ai carnetul de student la tine, în caz contrar, poți primi o amendă.

Sursă foto: Facebook/Tramvai Cluj

Atât biletele, cât și abonamentele pot fi procurate de la chioșcurile Companiei de Transport Public Cluj-Napoca, prin intermediul aplicației 24pay, dar și prin SMS. Biletele se compostează.

Pentru cei care preferă mijloacele de transport alternativ, există trotinete Bolt și Lime. Dacă îți place să călătorești cu bicicleta, îți poți face un card la primărie și te poți deplasa cu bicicleta gratuit, timp de o oră. Ulterior, poți lua altă bicicletă. Dintre companiile de taxi, poți găsi Uber și Bolt.

Totodată, în oraș este și Aeroportul Internațional „Avram Iancu”, iar printre companiile care se ocupă de zboruri sunt Wizz Air, Blue Air și Ryanair, Tarom și HiSky.

Aplicațiile care te pot ajuta să te orientezi prin oraș sunt: Moovit, Google Maps, Waze și Tranzy.

# Telefonie și acte necesare

Pentru a putea utiliza aceste aplicații, dar și pentru uzul personal, ai nevoie de internet și de minute telefonice. Se recomandă să îți cumperi o cartelă de la operatori de telefonie ca Vodafone sau Orange și să o alimentezi lunar. Pentru comoditate, îți recomandăm să îți suplinești cartela prin intermediul aplicației 24pay. Sunt mai multe oferte, de 4, 5 sau 6 euro, iar tu îți poți alege în funcție de necesitate. De exemplu, la Vodafone, oferta de 5 euro include 30 000 MB de internet, minute și SMS-uri în rețea nelimitate.

Totodată, pentru a avea o ședere legală, este necesar să îți perfectezi câteva acte. Dacă deții doar cetățenie moldovenească, atunci trebuie să îți faci o viză de tip D/SD (viză de lungă ședere cu scopul studii) la consulatele României de pe teritoriul Republicii Moldova, după care să îți perfectezi un permis de ședere. Cel din urmă se face la Serviciul de Imigrări al Județului Cluj, amplasat în complexul Iulius Mall.

Dacă deții și cetățenie română, dar nu și buletin, atunci ai nevoie doar de buletin provizoriu, care poate fi perfectat la Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj.

Dacă dorești să obții un card bancar, atunci poți merge la una dintre băncile BCR sau Banca Transilvania cu un act de identitate.

# Locuință

În cazul în care dorești să stai cu chirie, trebuie să ții cont că taxa pentru o lună pentru o cameră variază între 150 și 170 de euro. Taxa pentru un apartament, însă, variază între 250 și 300 de euro. Cele mai recomandate zone din Cluj-Napoca în care să îți iei chirie sunt Mărăști, Centru, Între Lacuri, Mănăstur și Gheorghieni. Există și cămine private, precum Enjoy și Trangex.

Zona Mărăști. Sursă foto: remax

Pentru căminele studențești informațiile sunt prezentate pe site-urile facultăților din cadrul fiecărei universități. Toți studenții din anul întâi, care au nevoie de cazare la cămin, o primesc, iar începând cu anul doi, locurile la cămine se distribuie în funcție de media universitară obținută în anul anterior.

Depinde de fiecare, însă printre lucrurile indispensabile pe care trebuie să le aduci cu tine la Cluj se numără: fier de călcat, oglindă, prelungitor, medicamente, umerașe, vase, tacâmuri, haine, cuvertură și lenjerie pentru pat. De asemenea, produsele de igienă, produsele pentru curățenie sau detergenții pot fi cumpărate în Cluj-Napoca de la magazine ca Pepco și Auchan, dar și din centre comerciale ca Iulius Mall și VIVO. Din aceste centre comerciale poți achiziționa și haine, însă dacă preferi outleturile, în centrul orașului poți găsi câteva secondhanduri.

Cât timp vei locui la Cluj-Napoca, principalele cheltuieli pe care le vei avea vor fi pentru produse alimentare, îmbrăcăminte, telefonie, papetărie și ieșiri în oraș. Suma de bani de care vei avea nevoie va varia între 800 și 1 000 de RONI pe lună, dacă nu stai cu chirie.

 # Mâncare

Pentru a-ți face plinul cu mâncare, trebuie să știi că în Cluj-Napoca sunt destul de multe supermarketuri. Câteva dintre ele sunt Lidl, Auchan, Kaufland, Profi și Mega Image (are cele mai mari prețuri). În fiecare sector al orașului sunt și piețe agroalimentare, iar câteva dintre ele sunt Piața Mărăști, piața „Mihai Viteazul” și Piața din Iris.

Dacă preferi însă să comanzi mâncare online, sunt disponibile aplicațiile Glovo, Bolt Food și Tazz.

Totodată, poți lua masa și la cafenele din oraș, iar câteva dintre ele sunt: Meron, Tucano, 5 To Go, Samsara și Doamna T. De obicei, o masă (felul principal, felul doi și o băutură) costă în mediu 50-70 de RONI.

Poți găsi și câteva puburi, printre care The Soviet, Yolka, Caro, Shadow, Irish Pub și Euphoria.

# Studenție

Studenția înseamnă și mult învățat. Din acest motiv, îți propunem câteva biblioteci de la care poți împrumuta cărți pentru specialitatea ta sau în care poți studia. Așadar, la Cluj-Napoca poți găsi bibliotecile universităților și ale facultăților și Biblioteca Central Universitară „Lucian Blaga”.

Biblioteca Central Universitară „Lucian Blaga”. Sursă foto: BCU Cluj

Dacă ai nevoie de cărți, le poți achiziționa din Cărturești, Humanitas, Librarium, Bookstory sau de pe elefant.ro.

Dacă ești o persoană care își dorește să facă parte dintr-o organizație studențească, să știi că poți face parte din Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB), din Grupul „Inițiativa Basarabeană” (GIB), din AIESEC România sau din diverse ligi studențești (de obicei, fiecare facultate are una). Totodată, poți face parte și din Casa de Cultură a Studenților. Acolo sunt mai multe cluburi care oferă cursuri gratuite de șah, pictură, muzică, dans, teatru și literatură. De asemenea, dacă ai vreo întrebare despre orice, o poți adresa în grupurile de pe Facebook: Admitere RomâniaAdmitere basarabeni Cluj-Napoca, Grupul de Inițiativă Basarabeană din Cluj-Napoca.

Se organizează și diverse evenimente la care ai putea participa. Câteva dintre ele sunt UBBFest, Electric Castle, UNTOLD, TEDxCluj, Jazz in the Park, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Sursă foto: TEDxCluj

În cazul în care vrei și să muncești pe lângă studii, o poți face în calitate de curier(ă), de vânzător (vânzătoare) consultant(ă), de promoter (promoteră) sau de chelner (chelneriță). Trebuie însă să ții cont că, dacă deții permis de ședere, poți lucra legal doar patru ore pe zi. Un loc de muncă în Cluj-Napoca poate fi găsit pe hipo.ro, pe ejobs.ro, pe bestjobs.eu.

Fiind student(ă), cu ajutorul aplicației Omnipass (este gratuită) sau StudCard (costă 20 de RONI) poți obține reduceri în mai multe locuri, printre care la muzee, la teatru, în cafenele, la săli de sport, în transportul public și în cel feroviar (50 % pe teritoriul României), la diferite atracții turistice, iar studenții de la UBB au acces gratuit la Grădina Botanică.

# Timp liber

Odată ajuns(ă) la Cluj-Napoca, trebuie neapărat să vizitezi Piața Unirii, Piața Muzeului, Cetățuia, Grădina Botanică „Alexandru Borza” și zona centrală. În apropierea orașului poți merge la Salina Turda, la lacul Tărnița, la Castelul Banffy, la Laguna Albastră sau la Cheile Turzii.

Sursă foto: Visit Cluj

Dacă preferi plimbările, le poți face în Parcul Central, în Grădina Botanică „Alexandru Borza”, și în Iulius Parc. La general, Cluj-Napoca este un oraș sigur pentru plimbările nocturne, însă ar trebui evitate zona Mărăști, regiunea gării și regiunea autogării.

Dacă te-ai plictisit de filmele privite online, să știi că există și câteva cinematografe: Cinema ARTA, Cinema Victoria, Cinema „Florin Piersic”, Cinema Dacia. Prețul unui bilet pentru studenți este de 18 RONI. De asemenea, există și cinematografe și în incinta mallurilor.

De asemenea, Wi-Fi gratuit poți găsi în cafenele, în universități și în Parcul Central, iar mai multe informații despre ce se petrece în oraș poți afla de pe pagina oficială a primăriei din Cluj-Napoca, din Cluju sau din ClujLife.

Trebuie să știi că în Cluj-Napoca există tomberoane speciale pentru sortarea gunoiului, însă nu se sortează în special la căminele studențești. De asemenea, te poți confrunta cu prețuri destul de mari și cu trafic intens.

În rest, enjoy Cluj-Napoca!


Ghidul respectiv a fost creat cu ajutorul răspunsurilor adunate în urma chestionarului „Ghid pentru studenții și studentele care locuiesc temporar în România”. Chestionarul este activ și poate fi completat oricând de către oricine. Îți mulțumim că ne ajuți să le facem împreună viața mai ușoară studenților și studentelor care merg să studieze în România.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Știri pentru tine