Ghid pentru studenții și studentele de la Iași: cum e să trăiești în cel mai mare centru universitar din estul României

Iași
Foto:Colaj #diez: Argenna/Getodania/UAIC

Fiind situat la aproximativ 150 de kilometri de Chișinău, Iași este orașul pe care majoritatea absolvenților de liceu îl aleg pentru a-și începe studiile universitare. Viitorii studenți pot opta pentru o varietate de specializări din cadrul celor cinci universități existente la Iași: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TU Iași), Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) și Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”.

Procesul de schimbare a locului de trai în acest oraș poate părea dificil, iar pentru a-ți face studenția mai ușoară, în acest articol îți povestim despre cum e să trăiești la Iași. Informația am colectat-o cu ajutorul studenților care învață în acest oraș.

# Transport

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este modalitatea prin care ajungi la Iași. În mediu, drumul durează între trei și cinci ore și, în funcție de preferințe, te poți deplasa cu microbuzul (prețul e de 300 de lei), cu trenul (prețurile variază între 90 și 130 de lei, în funcție de clasă), cu BlaBlaCar (costul e între 200 și 300 de lei) sau cu mașina personală.

Odată ajuns(ă) acolo, trebuie să știi că sunt două tipuri de transport public: tramvaie și autobuze. Prețul unui bilet este același și, fiindcă ești student(ă), trebuie să achiți 1,50 RONI pentru un bilet. Există opțiunea de a cumpăra trei bilete la prețul de 4,50 RONI, dar și un abonament lunar care costă 55 de RONI. Este bine de știut că în fiecare vineri poți călători cu transportul public gratuit.

Sursă foto: Facebook/Primăria Iași

Este foarte important să ai carnetul de student la tine, în caz contrar, poți primi o amendă.

Atât biletele, cât și abonamentele pot fi procurate de la ghișee, de la aparate speciale, direct din transport, cu cardul (sunt aparate speciale), dar și prin intermediul aplicației 24pay. Biletele se compostează și sunt valabile 120 de minute din momentul compostării. Indiferent câte rute de transport schimbi în intervalul a 120 de minute, acestea sunt valabile.

Pentru cei care preferă mijloacele de transport alternativ, există trotinete Lime și Bolt, biciclete, taxi Uber, Bolt, dar și taxiuri obișnuite, cu sau fără aplicații.

De asemenea, în oraș este și Aeroportul Internațional Iași, iar printre companiile care se ocupă de zboruri sunt Wizz Air, Blue Air, Tarom și Austrian Airlines.

Aplicațiile care te pot ajuta să te orientezi prin oraș sunt: Moovit, Google Maps, Maps.me și Waze.

# Telefonie și acte necesare

Pentru a putea utiliza aceste aplicații, dar și pentru uzul personal, ai nevoie de internet și de minute telefonice. Se recomandă să îți cumperi o cartelă de la operatori de telefonie ca Vodafone, DIGI sau Orange și să o alimentezi lunar. Pentru comoditate, îți recomandăm să îți suplinești cartela prin intermediul aplicației 24pay. Sunt mai multe oferte, de 4, 5 sau 6 euro, iar tu îți poți alege în funcție de necesitate. De exemplu, la Vodafone, oferta de 5 euro include 30 000 MB de internet, minute și SMS-uri în rețea nelimitate.

Totodată, pentru a avea o ședere legală, este necesar să îți perfectezi câteva acte. Dacă deții doar cetățenie moldovenească, atunci trebuie să îți faci o viză de tip D/SD (viză de lungă ședere cu scopul studii) la consulatele României de pe teritoriul Republicii Moldova, după care să îți perfectezi un permis de ședere. Cel din urmă se face la Inspectoratul de Imigrări din Iași.

Dacă deții și cetățenie română, dar nu și buletin, atunci ai nevoie doar de buletin provizoriu, care poate fi perfectat la Direcția Locală de Evidență a Persoanelor din Iași, care se află în incinta Iulius Mall.

Dacă dorești să obții un card bancar, atunci poți merge la una dintre băncile Raiffeisen, BRD, BCR sau Banca Transilvania cu un act de identitate.

# Locuință

În cazul în care dorești să stai la chirie, trebuie să ții cont că taxa pentru o lună variază între 150 și 300 de euro. Cele mai recomandate zone din Iași în care să îți iei chirie sunt: Copou, Tudor Vladimirescu, Podu Roș și Tătărași. Există și cămine private, precum Studis 1, Studis 2 sau Privius, a căror taxă lunară este cuprinsă între 500 și 800 de RONI.

Pentru căminele studențești informațiile sunt prezentate pe site-urile facultăților din cadrul fiecărei universități.

Sursă foto: UAIC

Depinde de fiecare, însă printre lucrurile indispensabile pe care trebuie să le aduci cu tine la Iași se numără: fier de călcat, prelungitor, umerașe, vase, tacâmuri, haine și lenjerie pentru pat. De asemenea, produsele de igienă, produsele pentru curățenie sau detergenții pot fi cumpărate în Iași de la magazine ca Pepco, DM și Auchan, dar și din centre comerciale ca Iulius Mall și Palas Mall. Din aceste centre comerciale poți achiziționa și haine, însă, dacă preferi outleturile, la Iași există The BIG Outlet și Cream Outlet.

Cât timp vei locui la Iași, principalele cheltuieli pe care le vei avea vor fi pentru produse alimentare, îmbrăcăminte, transport, telefonie, papetărie și ieșiri în oraș. Suma de bani de care vei avea nevoie va varia între 250 și 500 de RONI pe lună.

# Mâncare

Pentru a-ți face plinul cu mâncare, trebuie să știi că în Iași sunt destul de multe supermarketuri. Câteva dintre ele sunt Lidl, Auchan, Kaufland, Profi, Carrefour și Mega Image, la primele două fiind cele mai accesibile prețuri. Nu sunt foarte multe piețe agroalimentare, însă cele existente pot fi găsite în Piața Independenței, în Nicolina sau în Păcurari.

Dacă preferi însă să comanzi mâncare online, sunt disponibile aplicațiile Glovo, Bolt Food, Tazz.

Totodată, poți lua masa și la cafenele din oraș, iar câteva dintre ele sunt: Cafeneaua din Piața Unirii, Friends, Retro Cafe, Harmony Cafe, Fika, Teo’s Cafe, 5 To Go, Tucano, Trafali. De obicei, o masă (felul principal, felul doi și o băutură) costă în mediu 50-60 de RONI.

Poți găsi și câteva puburi, printre care Shoteria, Underground, Master, Oxford, Beer Zone, Baza, Curtea Berarilor, Legend.

# Studenție

Studenția înseamnă și mult învățat. Din acest motiv, îți propunem câteva biblioteci de la care poți împrumuta cărți pentru specialitatea ta sau în care poți studia. Așadar, la Iași poți găsi bibliotecile universităților și ale facultăților, Biblioteca Centrală „Mihai Eminescu”, Biblioteca Academiei Române și Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi”.

Sursă foto: Wikipedia/Alexgda99

Dacă ai nevoie de cărți, le poți achiziționa din Târgul de Cărți din Palas Mall, din Cărturești, din Librarium, de pe elefant.ro, dar și de la anticariatul „Sophia” sau de la anticariatele de pe pietonala „Alexandru Lăpușneanu”.

Dacă ești o persoană care își dorește să facă parte dintr-o organizație studențească, să știi că poți face parte din Uniunea Studenților din România (USR Iași), Asociația Tinerilor din Afara Granițelor (ATRAG Iași) sau din diverse Ligi Studențești (de obicei, fiecare facultate are una). Totodată, poți face parte și din Casa de Cultură a Studenților. Acolo sunt mai multe cluburi care oferă cursuri gratuite de muzică, dans, teatru, pictură, voluntariat. De asemenea, dacă ai vreo întrebare despre orice, o poți adresa în grupurile de pe Facebook: ATRAG Iași, Admitere România, Admitere Iași-Români de pretutindeni, UAIC Crush, Basarabeni în Iași sau Chișinău-Iași (transport).

Se organizează și diverse evenimente pentru studenți la care ai putea participa. Câteva dintre ele sunt Festivalul Artei și Creației Studențești „Gaudeamus”, FEstudIS, UniFEST, Gala Studentului Ieșean, Balul Bobocilor și Basarabian Party.

Sursă foto: tuiași.ro

În cazul în care vrei și să muncești pe lângă studii, o poți face în calitate de curier(ă), de vânzător (vânzătoare) consultant(ă), de asistent(ă) la call center, de barista sau de chelner (chelneriță). Trebuie însă să ții cont că, dacă deții permis de ședere, poți lucra legal doar patru ore pe zi. Un loc de muncă în Iași poate fi găsit pe hipo.ro, pe ejobs.ro, pe bestjobs.eu, dar și pe pagini de Facebook ca Joburi Iași sau Locuri de muncă Iași.

Fiind student(ă), poți obține reduceri în mai multe locuri, printre care la muzee, la Grădina Botanică (studenții și studentele de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” au gratuitate), la cinema, la teatru, în transportul public și în cel feroviar (50 % pe teritoriul României), la cafeneaua studenților de la UAIC.

# Timp liber

Iașiul este și un centru turistic, iar odată ajuns(ă) acolo, trebuie neapărat să vizitezi Palatul Culturii, Grădina Botanică, diverse mănăstiri, pietonalele „Ștefan cel Mare” și „Alexandru Lăpușneanu”, muzee, printre care și Bojdeuca lui Ion Creangă. De asemenea, în apropiere se află lacul Ciric.

Sursă foto: iasi.fest.ro

Dacă preferi plimbările, le poți face în parcul Copou, în Parcul Expoziției, în Grădina Botanică și în Grădina Palas, însă în tot orașul găsești și parcuri mici. Pentru plimbările nocturne trebuie evitate periferiile, cum ar fi regiunea Bulgara, zona gării și Păcurari.

Dacă te-ai plictisit de filmele privite online, să știi că există și un cinema – Cinema City – în incinta Iulius Mall. Costul unui bilet variază între 20 și 30 de RONI.

De asemenea, Wi-Fi gratuit poți găsi în transportul public, în malluri și în cafenele, iar mai multe informații despre ce se petrece în Iași poți afla din Ziarul de Iași, din Știrea de Iași, de la TVR Iași, de la IasiTV Life sau de pe pagina de Facebook Ești din Iași dacă.

Trebuie să știi că în Iași există tomberoane speciale pentru sortarea gunoiului (de exemplu, în Lidl), însă problema este că oamenii nu fac acest lucru. De asemenea, o altă problemă cu care te poți confrunta este traficul intens și trebuie să ții cont de acest lucru.

În rest, enjoy Iași!


Ghidul respectiv a fost creat cu ajutorul răspunsurilor adunate în urma chestionarului „Ghid pentru studenții și studentele care locuiesc temporar în România”. Chestionarul este activ și poate fi completat oricând de către oricine. Îți mulțumim că ne ajuți să le facem împreună viața mai ușoară studenților și studentelor care merg să studieze în România.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Știri pentru tine