(video) Lansarea rachetei NASA a fost amânată. Aceasta a fost oprită cu 40 de minute înainte de lansare, din cauza unor defecțiuni tehnice

NASA-rachetă
Foto:NASA

Agenția Spațială Națională a Statelor Unite ale Americii (NASA) va lansa astăzi, 29 august, racheta Space Launch System – Sistemul de Lansare Spațială (SLS). Aceasta este prima din programul Artemis și va pregăti lansarea oamenilor pe Lună, relatează BBC.

UPDATE: Lansarea spre Lună a noii rachete gigantice dezvoltate de NASA a fost anulată din cauza unei probleme tehnice detectate la unul dintre motoarele principale ale vehiculului spaţial, a anunţat agenţia spaţială americană într-o transmisiune video în direct, amânând astfel, cu cel puţin câteva zile această misiune, informează AFP şi Reuters, citate de AGERPES.

Următoarea dată posibilă de lansare este vineri, 2 septembrie, apoi o nouă dată posibilă de lansare va exista pe 5 septembrie. Însă, problema tehnică înregistrată luni va trebui să fie mai întâi evaluată de echipele de ingineri de la NASA înainte de alegerea unei noi date.

Numărătoarea inversă a fost oprită cu aproximativ 40 de minute înainte de lansare, care era programată la ora locală 08.33 (12.33 GMT) şi ar fi trebuit să aibă loc de la Kennedy Space Center din Cape Canaveral, Florida. Agenţia spaţială americană a menţionat o problemă detectată la unul dintre motoarele principale ale rachetei, după ce inginerii de la NASA au început să umple rezervoarele vehiculului spaţial cu un carburant special, alcătuit din oxigen lichid răcit la temperaturi foarte joase şi hidrogen.

Știrea inițială: Astăzi va avea loc misiunea spațială Artemis I, care reprezintă un test de zbor fără echipaj prin intermediul căreia va fi propulsată nava spațială Orion. Nava spațială se va învârti în jurul Lunii pe un arc mare înainte de a se întoarce pe Pământ, aterizând în Oceanul Pacific peste șase săptămâni. Scopul acesteia este de a verifica sistemele navei înainte ca echipajele de astronauți să zboare la bordul navei Orion în următoarele misiuni. 

SLS este cel mai puternic vehicul dezvoltat vreodată de NASA, iar lansarea acestuia are drept scop ca începând cu anul 2024, să readucă oamenii pe suprafața Lunii după o absență de 50 de ani.

Sursă foto: BBC

Lansarea navei spațiale Orion poate fi urmărită mai jos.


Amintim că în cadrul aceluiași program, NASA pregătește și misiunea Artemis II, care presupune lansarea pe Lună a primei femei și a primei persoane de culoare din istorie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Știri pentru tine