A acceptat provocarea și a confecționat piese de lenjerie pentru teza de licență. Cunoaște-o pe Maria Munteanu, tânăra care s-a lăsat inspirată de creațiile Victoria’s Secret

viber_image_2022-08-21_15-17-44-068

Teza de licență sau de masterat este percepută de fiecare student și studentă în mod diferit. Unii o văd ca pe o sarcină infernală ce îngreunează sfârșitul optimist al anilor de studii, iar alții, din contra, abia așteaptă să-și încununeze toată truda și cunoștințele cu acest proiect amplu și valoros. Echipa #diez continuă să promoveze studenții și studentele ce au decis să iasă din tipare și să absolve universitatea cu o lucrare deosebită. De data asta, am vorbit cu Maria Munteanu, prima studentă care a confecționat lenjerie pentru teza de licență la facultatea la care a învățat.

Articolele vestimentare făcute manual, pe care le procurăm și le purtăm cu multă mândrie, ascund în spate hârtii mototolite cu schițe nereușite, strădanie, ore în șir de muncă și multă energie direcționată spre realizarea unui lucru ideal. Maria povestește că primul mediu academic ce i-a dezvoltat pasiunea născută în copilărie este Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău. „Această decizie a fost argumentată prin faptul că mereu mi-a plăcut să schițez modele de haine, eram mereu impresionată și pasionată de procesul de confecționare și de creare a modelelor de haine. În prezent, sunt deja opt ani de când activez în acest domeniu, dintre care cinci ani de experiență de lucru la întreprinderile industriale din Republica Moldova.”

„Perfecționarea proceselor de fabricare a produselor de lenjerie pentru femei în cadrul întreprinderii” – așa sună sarcina pe care o avea Maria pentru teza de licență. Ea povestește că era pregătită și foarte entuziasmată să înceapă procesul de lucru, fiind ceva nou atât pentru ea, cât și pentru facultate. „Aveam deja experiență în industria de confecționare a lenjeriei la fabrica autohtonă la care activam. Lucrând în secția experimentală în funcție de laborantă, am avut oportunitatea de a confecționa lenjeria de la zero: de la alegerea materialelor, croirea după șabloane, efectuarea schimbărilor, realizarea primei probe pe corp, cusutul la mașini speciale industriale, până la reglarea acestora și la cunoașterea tehnologiei și a etapelor de confecționare a lenjeriei. Eram pregătită, calitatea produselor pentru mine fiind pe prim-plan.”

Confecționarea unei lenjerii de corp a fost o provocare pentru Maria: „Se cunosc foarte puține întreprinderi autohtone care confecționează lenjerie la noi acasă, din motiv că însăși procesul de confecționare este unul de durată, cu un utilaj industrial costisitor, iar informațiile academice sunt foarte reduse legate de acestea.” Maria a absolvit Universitatea Tehnică a Moldovei, Facultatea Textile și Poligrafie, programul de studiu cu frecvență redusă Tehnologia și Designul Confecțiilor Textile. Astfel, tânăra ține să menționeze că a sa conducătoare de proiect, conf. univ., dr. Scripcenco Angela, a jucat un rol important în documentarea procesului de lucru și în schițarea conținutului final al proiectului de licență. De asemenea, s-a documentat atât din manualele oferite de universitate, cât și din surse electronice: „Pe platformele online sunt forte multe articole, dar scopul principal a fost filtrarea și alegerea celor mai relevante articole, reviste, persoane și momente istorice. Am studiat tendințele modei la confecționarea produselor de lenjerie de la branduri cu renume precum Victoria’s Secret, Agent Provocateur, Myla, Cuup, Natori”.

Rezultatul final a constat în proiectarea și modelarea corectă a tiparelor de model și în confecționarea șabloanelor după mărimi standarde pe foi, iar mai apoi în croirea tuturor tipurilor de material (plasă, dantelă, bumbac) pentru produsele de lenjerie. De asemenea, a fost importantă alegerea furniturii pentru confecționarea produselor (ață, balenă din plastic, balenă din metal, elastice festonate, bie elastic, bandă cu cârlige metalice) în concordanță cu modelul. Tânăra menționează că în procesul tehnologic de coasere a lenjeriei s-a pus accent pe calitatea cusăturilor și pe corectitudinea prelucrărilor.

Curios este faptul că lenjeria depășește timpul de confecționare al unui sacou pentru bărbați, deși după dimensiune acesta este mult mai mare. „De asemenea, un alt detaliu relevant este alegerea materialelor cât mai calitative. E important ca acestea să fie igienice, deoarece lenjeria este primul produs pe corpul unei femei, iar alergiile și disconfortul la exploatarea produsului sunt de neacceptat.”

Maria povestește că, pe lângă tot sprijinul acordat, doamna Scripcenco i-a oferit oportunitatea de a participa la „Concursul Internațional al Tinerilor Designeri-Modelieri Печерські каштани din Ucraina. „Am trimis online un filmuleț cu colecția realizată, iar peste două săptămâni am primit rezultatele. Astfel, două studente din Moldova, dintre care fac parte și eu, au ocupat locuri de onoare la acest concurs. Mi s-a oferit locul I în nominalizarea Special cu colecția The sensual women.”

Maria îl vede pe Louis Vuitton ca un mare exemplu în viața sa: „Am fost inspirată de calea parcursă de dânsul ca adolescent. Louis s-a dus la Paris, iar pentru a face acest lucru, a trebuit să meargă 400 de kilometri pe jos. În primul rând, designerul a fost un ucenic și ulterior a inventat în mod independent prima sa valiză. De asemenea, o altă persoană în lumea modei care mă inspiră este Amancio Ortega, care a început să lucreze la vârsta de 13 ani în calitate consultant pentru un producător de cămăși de lux. Acesta a înființat brandul Zara, unde se produc haine de calitate la prețuri reduse, devenind astăzi unul dintre cei mai bogați oameni din lume.”

Pe plan profesional, Maria țintește la deschiderea propriei afaceri și la crearea propriilor modele: „Deși în Moldova industria ușoară este foarte dezvoltată, se cunosc foarte multe întreprinderi autohtone care promovează produsul atât pe piața națională, cât și pe cea internațională. Având în vedere concurența, aș prefera să confecționez produse care sunt cerute de piața autohtonă sau aș introduce ceva nou ținând cont de calitatea produselor. Cu siguranță, specialitatea studiată la universitate stă la baza succesului pe plan profesional, dar totuși satisfacția și emoțiile din timpul creării produselor vestimentare sunt și mai esențiale. După cum spunea celebrul Confucius: «Dacă îți place ceea ce faci, niciodată nu va fi o muncă»”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine