(foto) Moara de vânt din satul Gaidar a fost restaurată. Este funcțională și deschisă vizitatorilor

Moara de vânt
Foto:European Union in the Republic of Moldova/Facebook

Moara de vânt din satul Gaidar, UTA Găgăuzia, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, și-a redeschide ușile, inclusiv în calitate de obiectiv turistic. Lucrările de restaurare a morii de vânt au luat sfârșit și acum este funcțională și deschisă vizitatorilor.

Primii curioși care au redescoperit obiectivul turistic au fost oaspeții celei de-a noua ediții a Festivalului Covoarelor organizată la Gaidar. Evenimentul a adunat sute de vizitatori veniți din diferite colțuri ale țării.

Sursă foto: Facebook/European Union in the Republic of Moldova

În urma procesului de restaurare, vizitatorii pot urmări deja procesul de măcinare a făinii. Capacitatea de lucru a morii este mică, de doar câteva zeci de kilograme pe zi, însă suficientă pentru a face o incursiune în istorie.

Sursă foto: Facebook/European Union in the Republic of Moldova

Moara de vânt din satul Gaidar a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este în întregime din lemn, inclusiv mecanismele care prelucrează cerealele sunt din lemn. Moara a activat până în anul 2005. Asemenea mori de vânt mai sunt patru în toată Republica Moldova, iar dintre acestea doar cea din Gaidar este în stare bună, comparativ cu celelalte. Unicitatea morii de vânt constă în faptul că o singură persoană poate gestiona toate procesele din interior.

Sursă foto: Facebook/European Union in the Republic of Moldova
Sursă foto: Facebook/European Union in the Republic of Moldova

Lucrările de construcție a morii de vânt au fost anunțate în luna septembrie 2021.


Moara a fost restaurată grație programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD. Obiectivul turistic păstrează elementele distinctive secolului în care a fost construită.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine