Campanie MAI. Tânăr refugiat din Ucraina: „Cred că noi niciodată nu am fost atât de uniți”

MAI
Foto:MAI

Războiul din Ucraina a generat o criză umanitară fără precedent în întreaga regiune. În aceste circumstanțe, Republica Moldova și-a asumat gestiunea fluxului enorm de refugiați care vin în țara noastră.

În acest context, pe lângă ajutorul umanitar și emoțional oferit de către Republica Moldova cetățenilor ucraineni, MAI înțelege cât este de importantă comunicarea și informarea corectă, transparentă și deschisă la acest subiect sensibil. Pe această cale, Ministerul Afacerilor Interne a realizat un reportaj video despre un tânăr refugiat din Ucraina.

Tânărul refugiat din Ucraina relatează despre experiența sa în urma izbucnirii războiului din țara natală. Acesta afirmă că în primele 3-4 zile de război el nu a putut nici mânca, nici dormi, stătea doar cu telefonul în mâini pentru a urmări știrile.

„Era ora 3.00 sau 4.30 dimineață când pur și simplu m-am trezit de la explozii… Până la război eu aveam o viață frumoasă. Mergeam la antrenamente, antrenam copiii, aveam multe evenimente care ne permiteau să dezvoltăm sportul pentru copii și tineri. Am adunat și o echipă profesională în Kiev”, își aduce aminte tânărul.

Tânărul sportiv spune, că atunci când duci o viață liniștită, totul este bine, iar într-un moment când apar acești ”salvatori”, realitatea te impune la îndoială, că aceste momente se întâmplă în realitate.

„Simți un gol enorm și înțelegi că trebuie sau să te salvezi… sau… Primul meu gând a fost să mă înscriu în Garda Națională, dar eu niciodată nu am făcut serviciul militar, niciodată nu am luptat, eu nu pot ține arma în mână, eu nu pot ucide oameni”, afirmă tânărul. 

Atunci când înțelegi că ei au venit la tine acasă și te atacă, unicul gând care îți vine în minte este dorința de a lupta unul pentru altul, de a fi uniți pentru existență. Sportivul își aduce aminte de competițiile care erau organizate în Moldova și Polonia, el susține că mereu era întâlnit foarte călduros.

„Am mulți prieteni în Moldova și Polonia, bunica mea este poloneză, iar bunicul moldovean. De fapt, noi și suntem un singur popor frățesc. Acum, poporul nostru dă dovadă de o mare unitate, mai ales acum, când este o situație extrem de dificilă. Eu cred, că noi niciodată nu am fost atât de uniți”, precizează tânărul.

Campania de conținut lansată este menită să sporească solidaritatea cu refugiații din Ucraina. Astfel, vor fi elaborate mai multe materiale, care tratează subiectul refugiaților, pe întreg lanțul de intervenție, de la eforturile autorităților și voluntarilor, până la acomodarea și istoriile refugiaților stabiliți temporar în țara noastră.

Taguri: ##CampanieMAI
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine