(doc) Învățământ online și fără iluminat stradal după ora 23.00. Lista măsurilor propuse de autorități pentru diminuarea crizei energetice

calorifer
Foto:Dominik Kuhn

Ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a declarat ieri, 2 august, că Republica Moldova își propune să reducă consumul de gaze cu 15 %. Totodată, acesta a spus că, pe timp de iarnă, nimeni nu va rămâne fără căldură, totuși va trebui de economisit și de întreprins măsuri suplimentare pentru a trece peste sezonul rece ce urmează.

La scurt timp, a fost făcut public „Proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea unor măsuri de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătirea pentru perioada sezonului de încălzire 2022/2023”. Documentul conține o serie de măsuri care sunt propuse pentru diminuarea crizei, printre acestea se regăsesc: posibilitatea de a trece la învățământul online, sistarea iluminatului stradal după ora 23.00, reducerea temperaturii agentului termic livrat, program redus pentru lucrători sau lucru hibrid, limitarea temperaturii interioare la 19 grade Celsius în cadrul hotelor, restaurantelor, clădirilor comerciale, publice, gospodării casnice și altele.

Lista măsurilor propuse o puteți consulta în documentul de mai jos.

La momentul actual, proiectul se află în faza de consultare publică, iar ulterior urmează să fie transmis către guvern.

E de menționat că ieri, 2 august, Spînu a menționat că, în acest moment, sunt luate în considerare trei scenarii:
#1. Moldova cumpără cu 30 % mai puțin gaz din Rusia;
#2. Moldova cumpără cu 50 % mai puțin gaz din Rusia;
#3. Moldova reziliază complet contractul cu Rusia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine