Fă o escapadă în „Atlantida” de la Edineț, vizitează Casa Memorială „Arhimandritul Sofian Boghiu” și alte obiective turistice

ascensor
Foto:Facebook: Cuconeștii Vechi

În acest articol, #NeamPornit spre „Atlantida” de la Edineț, așa cum i se mai zice satului Cuconeștii Vechi din raionul Edineț, localitate înghițită de apele Prutului în anii ’70 ai secolului trecut, unde au fost reabilitate mai multe obiective cultural-istorice.

În localitate au rămas doar două case, iar una dintre acestea este Casa Memorială „Arhimandritul Sofian Boghiu”, loc de mister și de o frumusețe aparte. Aceasta a fost reabilitată de către Ion Bortă, care acum câțiva ani lucra în Germania, iar la un moment dat a venit la Cuconeștii Vechi pentru a încerca să readucă la viață localitatea de baștină a duhovnicului basarabean supranumit de părintele Cleopa Ilie „Apostolul Bucureștilor”, scrie #NeamPornit.

Casa memorială și-a deschis ușile în anul 2020 și prezintă aspecte din perioada copilăriei, a studiilor, a călugăriei, a slujirii și a detențiilor acestuia.

În afară de instituția muzeală, dintre cele 14 obiective turistice identificate de Ion Bortă puteți vizita foișorul Părintelui Sofian, edificiu care astăzi poate fi observat de la zeci de kilometri de pe ambele maluri ale Prutului.

Pe locul fostei biserici demolate s-a ridicat un monument, în locul unde a fost cimitirul fost ridicată o răstignire, iar trecătoarea țiganilor este în proces de a fi cât de cât restabilită, având legătură istorică cu personalitatea lui Ștefan cel Mare.

Aici puteți avea parte de un adevărat loc cultural-istoric, arheologic și spiritual extraordinar în sânul naturii, departe de agitația urbană, având o încărcătură istorică importantă.

Pentru detalii și rezervări puteți lua legătură cu domnul Ion Bortă la numărul de telefon 060270201 sau pe pagina de Facebook – Cuconeștii Vechi ori cu doamna Angela Boian, ghid de turism la Centrul de Informare și Promovare Turistica Edineț.

Din motiv că obiectivul turistic se află la graniță cu România, pentru a putea vizita locația este nevoie de buletinul de identitate pentru perfectarea permisului de acces în zona de frontieră.

Postarea utilizată în cadrul articolului face parte din campania #NeamPornit, lansată de Agenția de Investiții destinată promovării și susținerii produsului turistic național. Pentru noi experiențe și aventuri, accesați neampornit.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine