NASA anunță despre lansarea primului satelit al Moldovei, creat de UTM, de pe Stația Spațială Internațională

My project
Foto:NASA

NASA a anunțat despre lansarea primului satelit al Moldovei – „TUMnanoSAT” – elaborat de Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), de pe Stația Spațială Internațională.

Satelitul din Moldova urmează să fie lansat în spațiu de către JAXA (Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA).

„Partenerii noști internaționali vor lansa satelitul pe orbita sa finală pentru a ajuta la consolidarea cercetărilor moldovenești în explorarea spațiului”, menționează NASA.

Amintim că, pe 21 februarie 2022, satelitul din Moldova a trecut toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România și conform rigorilor Agenției Aerospațiale a Japoniei a părăsit țara noastră.

Activitatea respectivă se desfășoară în cadrul unui program internațional. Centrul Național Tehnologii Spațiale UTM a fost selectat de Agenția Aerospațială a Japoniei (JAXA) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu (UNOOSA) pentru Programul KiboCUBE, în scopul lansării în acest an a nanosatelitului „TUMnanoSAT” de pe Stația Spațială Internațională.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine