(foto) Pianista Corina Lupașco, despre pasiunea pentru muzică, studii în Rusia și activitatea la Moldovan National Youth Orchestra

Corina Lupașco
Foto:Max Efremov

Corina Lupașco este una dintre tinerele talente pe care le-am descoperit în cadrul expediției „La La Play” din acest an. Pianistă excepțională și o fire extrem de prietenoasă și sociabilă, tânăra mi-a atras atenția încă din prima zi. A pășit în lumea muzicii încă din fragedă copilărie, iar în prezent este studentă la Conservatorul „Piotr Ilici Ceaikovski” din Moscova.

Corina este originară din localitatea Doroțcaia, raionul Dubăsari. În primul an de școală a învățat la școala din localitate, apoi a continuat studiile la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, pe care l-a absolvit cu brio.

# Pasiunea pentru muzică

Tânăra a îndrăgit muzica încă din copilărie, iar prima melodie la pian a învățat-o de la tatăl său: „Primii pași în lumea muzicii i-am făcut datorită familiei mele. Fratele meu mai mare învăța la pian la școala de muzică din localitate. Aveam acasă pian, la care tatăl meu m-a învățat prima melodie. Așa, încetișor, am început să am interes față de acest instrument și la vârsta de șapte ani, am fost admisă la școala muzicală”, relatează Corina.

Foto: Max Efremov

Iubește muzica nu doar din perspectiva de a cânta, de aceea playlistul tinerei este foarte variat. Poate să asculte muzică din toate genurile și are mai multe melodii preferate fără a se limita doar la unul. „Admir oamenii care își iubesc meseria, care o fac din plăcere. Pentru că din câte am observat, doar așa oamenii pot să progreseze. Iubind meseria pe care o au, oamenii găsesc timp și posibilitate pentru a se dezvolta cu orice preț. Și nu o fac pentru că trebuie, dar pentru că ei singuri își doresc să devină din ce în ce mai buni”, a adăugat Corina.

# Moldovan National Youth Orchestra

Corina face parte din echipa MNYO de aproximativ șase ani. În cadrul echipei a avut parte de diverse experiențe, surprize și încercări. A învățat foarte mult și recunoaște că anume activitatea în orchestră i-a inspirat dorința de a învăța lucruri noi. „Am învățat sa fac parte dintr-o echipă. Pianiștii de regulă sunt mai mult soliști sau fac parte din ansambluri mici. Aici trebuie să interacționezi cu un număr mare de muzicieni, și când vine vorba de a interacționa nu e doar despre a cânta, dar și despre încadrarea în societatea mică care o prezintă orchestra. Mi se pare extraordinar faptul că putem să facem schimburi de experiențe, să încercăm să creăm ceva nou împreună, și nu în ultimul rând să devenim prieteni”, recunoaște pianista.

Foto: Max Efremov

# Studii în Rusia

Corina Lupașco și-a dorit încă de mic copil să studieze pianul la Conservatorul „Piotr Ilici Ceaikovski” din Moscova, iar în prezent această dorință este în curs de realizare. „Să studiez la Conservatorul din Moscova a fost visul meu de mulți ani. Școala de pian din Rusia este una dintre cele mai puternice, mereu mi-am dorit să am posibilitatea să aflu secretele lor. Să am posibilitatea să merg pe aceleași coridoare pe care a mers însăși Ceaikovski sau Rahmaninov este o mare onoare pentru mine. Și sunt la fel de onorată să am posibilitatea de a învăța din tradiția pe care ei au format-o”, recunoaște tânăra.

Foto: Max Efremov

Pentru a ajunge pianista de succes care este acum, tânăra a muncit cu ardoare ani la rând, iar un aport considerabil în devenirea ei l-au avut oamenii care o inspiră. „Nu cred că aș putea numi o singură persoană care mă inspiră. Există o mulțime de oameni. Începând de la părinții și profesorii mei și terminând cu muzicienii recunoscuți în toată lumea. De asemenea mă inspiră natura, spre exemplu fiind un an întreg într-un oraș mare precum e Moscova, îmi era foarte dor să mă plimb pe malul Nistrului și să savurez momentele petrecute în sânul naturii. Dar și orașele mari au farmecul lor, cu muzeele lor, sălile mari de concerte, unde pot să ascult muzicieni de înaltă calitate. Inspirație poți sa găsești în orice, chiar și în cele mai mărunte lucruri, important este să primim plăcere de la munca pe care o facem”, afirmă Corina.

# „Lumea fără muzică nu mai are sens”

Foto: Max Efremov

Pentru această tânăra muzica este mai mult decât o pasiune. „Este ceea ce a apărut în viața mea, și orice s-ar întâmpla nu o să dispară. Nu mi-aș putea imagina viața fără muzică, pentru că lumea fără muzică nu mai are sens. Nu cred că spun asta doar din cauza că sunt muzician. Muzica pentru orice om este ceva deosebit, pentru că prezintă cel mai expresiv mod de a exprima sentimentele umane, chiar și cele care se ascund în adâncul sufletului. Deseori cuvintele nu pot exprima ceea ce poate exprima muzica, de aceea muzica și ne este atât de apropiată sufletului nostru”, spune Corina. Ca orice tânăr(ă) muzician(ă) tânăra și-ar dori să devină o artistă renumită. Însă acum ceea ce are în prim plan ține de autodezvoltare și progres. „Acum când mă aflu în locul unde sunt o mulțime de pianiști profesioniști, scopul meu principal este să preiau de la ei lucrurile cele mai bune și să pot să le folosesc în creșterea mea profesionala, să îmi găsesc felul meu de afirmare”, a menționat tânăra.


Echipa #diez este alături de membrii expediției „La La Play” în fiecare ediție și aduce informații utile despre activitățile la care puteți participa. Activitatea și noutățile din cadrul proiectului pot fi urmărite pe paginile de Facebook și Instagram a Moldovan National Youth Orchestra.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine