(foto) A treia zi a expediției „La La Play”. Concert la Palanca și vizite la „Casa Bunicului”, „Curtea Porumbeilor” și „Casa cu Flori”

main
Foto:Max Efremov

Moldovan National Youth Orchestra (MNYO) continuă proiectul muzical „La La Play” care este deja la a șasea ediție. În acest an, orchestra va ajunge în peste 30 de locații din întreaga țară, iar fiecare vizită și concert are drept scop promovarea afacerilor și eroilor locali. În a treia zi a expediției, echipa „La La Play” a traversat distanța de la Prut la Nistru și au vizitat locații precum „Casa Bunicului”, „Curtea Porumbeilor” și „Casa cu Flori”.

A treia zi a expediției muzicale „La La Play”, a început tot în sudul Republicii Moldova. Aici echipa „La La Play” a susținut un flashmob în piețele rustice din Slobozia Mare și Văleni. Iar înainte de a porni la drum a mai vizitat odată pensiunea „Eco-Village Văleni”, iar apoi a urmat câte un popas la pensiunea „La gura cuptorului” și la „Muzeul Pâinii”.

# „La gura cuptorului”

Foto: Max Efremov

Aici am aflat de existența unui muzeu dedicat pâinii, care se află chiar în incinta casei rurale „La gura cuptorului”. Gazda noastră, doamna Vera Caminschi s-a dovedit a fi o gospodină foarte bună, dânsa ne-a primit cu multă bunăvoință. La muzeul din cadrul pensiunii sunt expuse 12 tipuri de colaci de nuntă, precum și opt tipuri de colaci ce țin de alte ritualuri. De asemenea muzeul expune și obiecte care se folosesc sau care se foloseau pe vremuri în gospodăriile din sat: tivda, furca de tors, coșuri și covoare. Pereții sunt înfrumusețați cu numeroase prosoape tradiționale, fiecare având o istorie frumoasă în spate. Pensiunea „La gura cuptorului”, dispune de șapte locuri de cazare cu toate utilitățile necesare vizitatorilor.

# „Casa bunicului”

Foto: Max Efremov

Situată în zona de sud a Moldovei, în satul Pașcani, pensiunea „Casa Bunicului” se află pe traseul internațional Cahul-Giurgiulești. Proprietarii pensiunii, Dumitru și Lidia Lazăr s-au dovedit a fi niște gazde excelente. Aceștia ne-au povestit cu mare drag despre afacerea lor și despre cât este de importantă existența afacerilor locale. Vecinătatea cu râul Prut și Manta oferă pensiunii o frumusețe aparte, iar bucatele tradiționale moldovenești care se servesc aici sunt de excepție.

# „Surorile pentru pace”

Foto: Max Efremov

Pictura murală „Surori pentru pace” a fost inaugurată în luna iulie curent în municipiul Cahul, fiind realizată cu sprijinul PNUD și al Elveției, în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”. Aceasta ilustrează imaginea a două femei care se uită spre un lan de grâu și a fost realizată de către Radu Dumbravă. În drum spre Cahul echipa „La La Play”, a făcut un popas pentru a admira pictura care face apel la pace și solidaritate.

# „Curtea porumbeilor”

Foto: Max Efremov

Împreună cu echipa „La La Play”, am ajuns de la Prut la Nistru. Iar în localitatea Palanca din raionul Ștefan Vodă am vizitat pensiunea cu nume de poveste „Curtea Porumbeilor”. Aici, tinerii din cadrul Moldovan National Youth Orchestra au cântat proprietarilor dar și porumbeilor. Pensiunea „Curtea Porumbeilor” aparține soților Victor și Irina Covalenco, care dețin peste 500 de porumbei de diferite specii. În timp ce Victor se ocupă de îngrijirea porumbeilor, soția acestuia asigură condițiile necesare pentru cazarea turiștilor.

# „Casa cu flori”

Foto: Max Efremov

A treia zi din cadrul expediției „La La Play” s-a încheiat cu un concert la „Casa cu flori”, pensiune ce urmează să se deschidă în curând pentru vizitatori. Aceasta aparține familiei Zaharia și Tatiana Aramă care, mai sunt și proprietarii pensiunii „Casa Veche” din Palanca. La „Casa cu flori”, echipa „La La Play”, a susținut un concert open air, încercând prin intermediul vizitei efectuate să transmită un mesaj de solidaritate și mulțumire pentru localnicii care au ajutat refugiații din Ucraina.

Din 2019, PNUD și Guvernul Elveției susțin proprietarii de pensiuni și pe cei ai afacerilor locale din peste 30 de localități partenere în cadrul programului său de dezvoltare a afacerilor și de promovare a turismului local.

Echipa #diez este alături de membrii expediției „La La Play” în fiecare ediție și aduce informații utile despre activitățile la care puteți participa. Activitatea și noutățile din cadrul proiectului pot fi urmărite pe paginile de Facebook și Instagram a Moldovan National Youth Orchestra.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine