Platforma de ajutor pentru refugiații din Ucraina dopomoga.gov.md a depășit cifra de 1 milion de accesări

dopo1
Foto:Guvernul RM

În primele trei luni de la lansare, Platforma guvernamentală
de ajutor pentru refugiații din Ucraina dopomoga.gov.md a
depășit cifra de 1 milion de accesări.

Platforma a fost accesată de 200 mii de utilizatori unici, ceea ce înseamnă că aproape fiecare al doilea cetățean al Ucrainei care a traversat frontiera Republicii Moldova din cauza războiului a utilizat site-ul dopomoga.

Zilnic platforma este vizitată de peste patru mii de persoane. Cele mai accesate categorii de informații sunt obținerea IDNP-ului digital și acordarea ajutorului material refugiaților, informează Agenția de Guvernare Electronică.

În context, Comisia pentru Situații Excepționale, la inițiativa Biroului de Migrație și Azil, a aprobat derogări de la legislație, aplicabile cetățenilor ucraineni, care vin să le ușureze accesul la încadrarea în câmpul muncii și obținerea dreptului de ședere pe teritoriul Republicii Moldova.

În acest sens, cetățeanul Ucrainei nu este obligat să prezinte cazierul judiciar la pachetul de acte pentru solicitarea dreptului de ședere, fiind suficientă declarația pe proprie răspundere. De asemenea nu e obligator de a fi indicat în contractul individual de muncă salariul mediu pe economie (9900 lei în anul 2022) și nu se achită taxa de stat pentru obținerea permisului de ședere în scop de muncă. Iar ca măsură facilitară de angajare este încheierea contractului de muncă în baza actului de identitate și a IDNP-ului, care poate fi obținut în mod gratuit accesând site-ul www.dopomoga.gov.md, ulterior angajatorul fiind responsabil de notificarea ANOFM despre angajarea cetățeanului ucrainean.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine