(foto) Prima zi a expediției La La Play 2022. Ce găzduiește un conac al mierii și în cât timp se face un vas din lut

miere10
Foto:Max Efremov

Moldovan National Youth Orchestra (MNYO) continuă proiectul muzical „La La Play” care este deja la a șasea ediție. În acest an, orchestra va ajunge în peste 30 de locații din întreaga țară, iar fiecare vizită și concert are drept scop promovarea afacerilor și eroilor locali. În prima zi a expediției, echipa „La La Play” a vizitat câteva locații turistice unde a făcut cunoștință cu meșteri populari, vinificatori, apicultori și unul dintre cele mai spectaculoase muzee din Republica Moldova.

# În vizită la olarul Zaharia Triboi

Expediția a început cu vizita echipei „La La Play” la casa meșterului popular, olarul Zaharia Triboi, care, în prezența noastră a modelat o oală și un ulcior. Dânsul ne-a povestit despre cum și-a început cariera de olar și cum a evoluat arta olăritului în Republica Moldova în tot acest timp: „Eu am învățat să lucrez cu lutul în Ungheni, la Fabrica de Ceramică. Să știți că în Moldova sunt peste 500 de tipuri de ceramică, unele au calitatea mai superioară, iar altele – nu. Dar vasele din lut au rămas de-a lungul timpului cele mai sănătoase pentru a fi folosite la păstrarea mâncării sau a băuturii”. 

În timpul vizitei, meșterul a răspuns vizitatorilor la toate întrebările curioase care au apărut. Astfel am aflat că de la modelarea unui vas pe roată și până la arderea acestuia în cuptor pot trece câteva săptămâni sau luni, în funcție de cât de rapid meșterul va realiza numărul necesar de vase pentru a umple cuptorul. Zaharia Triboi este unul dintre cei mai populari meșteri din Republica Moldova și este unicul olar din raionul Nisporeni care mai practică arta olăritului.

Foto: Max Efremof

# Conacul familiei Ralli

În continuare, împreună cu echipa „La La Play” ne-am îndreptat în localitatea Dolna pentru a vizita Conacul familiei Ralli. Conacul a aparținut boierului Zamfir Ralli, iar urmașii acestora au deținut această proprietate până în anul 1900. În prezent, edificiul deține statut de muzeu.

Ghidați de Raisa Siritanu, angajată a muzeului, am vizitat toate compartimentele din cadrul edificiului. Astfel, am văzut și am aflat că primul compartiment al casei-muzeu are menirea de a familiariza vizitatorii cu modul de trai al boierilor moldoveni. Sunt deschise vizitatorilor următoarele săli: salon, în care se organizau serate muzicale și dansuri, aici sunt expuse gravuri, tablouri, un pian care datează din secolul al XIX-lea. În continuare, am vizitat camera pentru dame care găzduiește oglinzi, broderii manuale și flori lucrate manual, iar ulterior am vizitat și biroul boierului Zamfir Ralli. Următorul compartiment este predestinat expoziției documentar-literară care are zeci de documente și cărți de valoare. În ultima sală a conacului se află documentele ce confirmă aflarea scriitorului rus Aleksandr Pușkin la conacul familiei Ralli.

Casa-muzeu este deschisă tuturor vizitatorilor și aparține Ministerului Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Foto: Max Efremof

# Conacul Mierii

Acest punct turistic se află în localitatea Micleușeni și aparține soților Victor și Ana Ciolacu. Împreună cu echipa „La La Play” din acest an, am vizitat și această pensiune, iar gazdele s-au dovedit a fi deosebit de ospitaliere. Aici am văzut în ce condiții este păstrată mierea de albini, am aflat cât de predispuse sunt acestea la boli și infecții și cât de rentabilă este o afacere în acest domeniu. Pe lângă albinărit, soții Ciolacu au transformat Conacul Mierii într-o pensiune care deseori are vizitatori dornici de a explora frumusețea meleagurilor natale. Deși Ana Ciolacu se ocupă mai mult de gestionarea pensiunii „Conacul Mierii”, la rândul său, soțul acesteia este aprofundat în lucrul cu albinele. Dânsul ne-a arătat cum viețuiesc albinele în stup, care sunt tipurile de albine și ne-a explicat care este durata de viață a unei albine. Iar la finalul vizitei, am avut deosebita plăcere de a gusta din mai multe tipuri de miere de care dispuneau soții Ciolacu.

Foto: Max Efremof

# Domeniile Vorniceni

În continuare, am vizitat vinăria Divus Winery, care se află în satul Vorniceni, raionul Strășeni. De data aceasta, în timpul vizitei, echipa „La La Play” a avut parte de o degustare de vinuri. Tot în cadrul acestei vizite am aflat cum decurg lucrurile la o vinărie, ce drum parcurge vinul de la strugurii de poamă până pe mesele oamenilor și cât de rentabilă este o afacere cu vinuri în Republica Moldova. Scopul și țelul companiei este de a produce și de a experimenta producția vinului având ca materie primă strugurii de origine autohtonă pentru a crea și obține vinuri cu o personalitate aparte. Sloganul companiei: „Divus Winery – vinul care unește idei și caracter”.

Foto: Max Efremof

# Concert la Vatra Dumeniului

Prima zi a expediției muzicale „La La Play” s-a încheiat cu un concert open air la Vatra Dumeniului. Aici echipa „La La Play” a încântat publicul cu un splendid concert pe care l-a susținut în fața a zeci de oameni. De asemenea, pe scenă au urcat și membrii unui ansamblu muzical din localitate, iar gazdele de la Vatra Dumeniului au pregătit bucate tradiționale și povești despre oameni.

Foto: Max Efremof

Din 2019, PNUD și Guvernul Elveției susțin proprietarii de pensiuni și pe cei ai afacerilor locale din peste 30 de localități partenere în cadrul programului său de dezvoltare a afacerilor și de promovare a turismului rural.

Echipa #diez este alături de membrii expediției „La La Play” în fiecare ediție și aduce informații utile despre activitățile la care puteți participa. Activitatea și noutățile din cadrul proiectului pot fi urmărite pe paginile de Facebook și Instagram a Moldovan National Youth Orchestra.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine