A fost ales cel mai bun vin Viorica. Cine sunt câștigătorii celei de a XIII-a ediții a Campionatului de Vinuri

vinador1
Foto:vinador.md

În data de 1 iulie a avut loc a XIII-a ediție a Campionatului de Vinuri din Republica Moldova. Competiție destinată publicului larg, iubitori ai vinurilor. De această dată participanții la eveniment au degustat și apreciat vinul din soiul de struguri Viorica.

La campionat au participat 12 crame/vinării cu 13 vinuri, o cramă a participat la degustare cu două vinuri. Astfel vinurile degustate au fost următoarele:
# Aurelius;
# Castel Mimi (Viorica de Bulboaca);
# Casa Gabuja;
# Cricova;
# Chateau Vartely;
# Alianța Vin;
# ATU Winery;
# Enoteria Platon;
# Bostavan Dor;
# Podgoria Vin;
# Castel Mimi (Viorica Clasic);
# Vinăria Tomai;
# Casa Petru.

Foto: vinador.md

În cadrul acestei ediții a fost prezentă și comisia de specialitate formată din sommelieri, vinificatori sau persoane cu o vastă experiență în domeniul vinificației și al vinului precum: Nicolae Luca – Director și Fondator al Școlii de Sommelier, Aliona Scutaru – Doctoră în științe tehnice, Degustatoare Autorizată, Oenologă Vinăria Javgur, Olesea Gurschi – Membra „ArtVin”, Sommelieră, Consultantă „Casa Piedra” Brașov, Daniela Jitaru – Degustatoare autorizată de ONVV / Specialistă coordonatoare Lctbanpc / A.S.E, Andrei Știrbu – Fondator ATIPIC WINE, Sommelier ASE, WSET Level 2, Alexei Maliuta – Wine comunicator, Membru Asociației de Sommelier din R.M., Eugen Sârbu – Membru Asociația de Sommelieri din Rusia, Vinificator Somma Winery, Nicu Cupcea – Sommelier, Dumitrița Alexeev – Sommelieră.

În urma aprecierilor și notelor acumulate de la comisia de specialitate, pe primele locuri s-au clasat următoarele crame:
# Locul 3: Bostavan, Dor;
# Locul 2: Castel Mimi, Viorica Clasic;
# Locul 1: Casa Gabuja.

În urma aprecierilor și notelor acumulate de public, pe primele locuri s-au clasat următoarele crame:
# Locul 3: Castel Mimi, Viorica Clasic;
# Locul 2: Casa Gabuja;
# Locul 1: Bostavan, Dor.

În cadrul campionatului, juriul a fost format din 70 de participanți, iubitori ai vinului, persoane inițiate sau mai puțin inițiate în acest domeniu, care au venit pe bază de bilete la eveniment. Aceștia au votat prin intermediul telefoanelor mobile, având acces la un formular pe care l-au primit în urma scanării unui QR cod. Vinurile au fost notate pe o scară de la 1 la 10, 1 fiind cea mai mică notă și 10 cea mai mare. Exact în aceleași condiții au votat și membrii comisiei de specialitate, voturile comisiei fiind centralizate într-un alt formular.

Degustarea a avut loc în orb, ce înseamnă că participanții nu au știut ce vinuri degustă, acestea au fost dezvăluite doar la sfârșitul evenimentului.

Beatrice Russu, Brand Manager Vinăria Bostavan, a menționat: „Dorim să aducem mulțumiri organizatorilor pentru desfășurarea unor astfel de evenimente, ce oferă oportunitatea consumatorilor să deguste vinuri noi și să-și dezvolte cunoștințele în acest domeniu. Totodată, pentru producători e o bună oportunitate de a primi un feedback constructiv și sincer din partea consumatorilor finali.

În Viorica de la DOR, noi credem că am găsit formula perfectă de simbioză al gustului proaspăt și lejer și aromelor fine de busuioc și salcâm, astfel încât am reușit să trezim atenția și votul celor prezenți la eveniment. Ne bucură faptul că anume ei, consumatorii au fost cei care ne-au apreciat cu locul I și au reușit să simtă acel element distinctiv de gust și note aromate al vinului DOR, chiar și în condiții de degustare în orb. Vinurile DOR, în toată splendoarea lor, sunt despre Moldova – terroir, soare, fertilitate și savoare.”

Gheorghe Gabuja-proprietar și vinificator Casa Gabuja, a transmis: „Acest soi de selecție nouă la sigur va face furori în viitor nu doar la noi, rămâne să arătăm lumii că avem vinuri de calitate, ceea ce de fapt face Vinador. A fost un concurs peste așteptările mele, atît organizarea cît și rezultatul. E foarte plăcut să vezi cum cineva îți apreciază munca ceea ce de fapt fac și eu, Vă apreciez pentru munca depusă cu suflet și vă doresc mult vin bun cu oameni buni alături. Succes Vinador!

Nona Buza, Director Producere „Castel Mimi”, a menționat: „Exprimăm recunoștința tuturor amatorilor vinurilor Castel Mimi pentru înaltă apreciere a calității. Vom continua să bucurăm publicul cu vinuri noi, cupaje interesante și gusturi irepetabile”.

Campionatul de Vinuri din Republica Moldova este la XIII-a ediție. Evenimentele au drept scop popularizarea vinurilor autohtone, promovarea unui consum moderat și corect al vinurilor în rândul populației.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine