Politicianul rus, care ocupă funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitrii Medvedev, a publicat pe pagina sa de Telegram un text în care își exprimă poziția în legătură cu schimbările produse în Moldova. Acesta vorbește despre aderarea la UE a Moldovei, despre România mare, livarea de gaze naturale și rușii din regiunea transnistreană.
„Moldova s-a pus la o coadă lungă pentru aderarea la UE, întinsă de zeci de ani. Mult noroc! Dar o vor mai repede. Prin urmare, o altă modalitate de a obține aderarea la UE devine mult mai relevantă: crearea unei noi Românii Mari”, scrie Dmitri Medvedev pe canalul său de Telegram.
Din spusele lui Medvedev, politicienii români conduc de mult timp dansuri politice rotunde prin Moldova, iar acum o fac la propriu, referindu-se la hora de la sfârșitul primei ședințe comune a parlamentelor Moldovei și României.
„Părea foarte amuzant. Dar consecințele pot fi mult mai puțin amuzante”, scrie acesta.
„Oficialii de la București sunt bântuiți de ideea de a recrea proiectul României Mari, îngropat de Armata Roșie”
Medvedev susține că Occidentul încearcă aproape legislativ să interzică Rusiei să considere poporul ucrainean apropiat, provocând în orice mod posibil o adâncire a conflictului.
Totuși, potrivit lui, în ceea ce privește românii și moldovenii, situația este alta.
„Oficialii bucureșteni, incitați de «integratorii» de la Bruxelles, sunt bântuiți de ideea de a recrea proiectul României Mari, îngropat de Armata Roșie în timpul Marelui Război al Patriei. Recent, au intensificat deschis eforturile de diferite formate pentru preluarea «legală» a Moldovei. Mai mult decât atât, din partea Bucureștiului nici măcar nu vorbim de unificarea «popoarelor frățești» într-un fel de entitate statală.
Autoritățile române percep cu aroganță interfluviul Nistrului și Prutului drept provincia lor «separată temporar». Nu e de mirare respingerea categorică de către mai mult de jumătate din societatea moldovenească a Anschluss-ului impusă din afară. În regiunea transnistreană, majoritatea locuitorilor nu vrea să vadă drapelul României, puternic asociat cu durerea și suferința în timpul Marelui Război Patriotic”, menționează acesta.
„Moldova urmează tipare ucrainene – ura față de Rusia”
Medvedev scrie că devalorizarea statalității moldovenești, care a căpătat viteză, urmează tipare ucrainene, face astfel ca ura față de Rusia să fie pusă în prim-plan. De asemenea, acesta amintește de legea care interzice panglica Sf. Gheorghe, adoptată de către autoritățile din Moldova, menționând că este „o lege urâtă”.
„Cine vrea o moarte voluntară și subită a statului său? De obicei, pentru politicieni o astfel de poziție este nefirească. Ei încearcă să-și protejeze propriul stat și oportunitățile personale. Și dacă, dimpotrivă, sunt gata să-și distrugă țara pentru 30 de arginți pentru a se alătura altui stat, atunci aceasta se numește altfel – trădare. În mod surprinzător, asta își doresc actualele autorități moldovenești.
Ignorând voința unei părți însemnate a poporului său, actuala președintă a Republicii Moldova este gata să dea dintr-o lovitură statalitatea țării care i-a fost încredințată”, spune Medvedev.
De asemenea, oficialul rus a spus despre Maia Sandu că „acționează după rețetele curatorilor europeni și de peste mări, ceea ce nu este deloc surprinzător”, fiindcă pe lângă cetățenia moldovenească o are și pe cea română.
„Pot fi 100 % siguri că nu vor primi de la noi doar energie «scumpă» și alte resurse, ci deloc”
„Dar este asta necesar pentru cetățenii de rând ai Moldovei: moldoveni, ruși, ucraineni? Doar nu li s-a promis nimic. Doar «perspective europene» efemere în statutul de candidat la UE. Adică resurse energetice extrem de scumpe și pierderea definitivă a pieței rusești pentru legume, fructe și vin din Moldova. Și, bineînțeles, prețurile mari europene din magazinele din Moldova deloc bogată (scuze, noua Românie Mare)”, scrie în continuare Dmitrii Medvedev.
Oficialul a mai menționat că, în prezent, Moldova „aleargă înaintea locomotivei, încercând să-și mulțumească noii stăpâni” și că, nefiind în UE, Moldova ar fi gata să se alăture sancțiunilor europene împotriva Rusiei.
„Bine. Lasă-i să încerce. Atunci ei pot fi 100 % siguri că nu vor primi de la noi doar energie «scumpă» și alte resurse, ci deloc. Lăsați-i să se bucure de sancțiuni înainte de a intra în UE”, scrie Medvedev.
În concluzie, Dmitri Medvedev a menționat că „dacă începe o încurcătură serioasă în jurul Anschluss-ului Moldovei de către România, trebuie avut în vedere că în Transnistria trăiesc aproximativ 220 000 de cetățeni ruși…”.
Kuleba: „Suntem alături de poporul și guvernul Moldovei”
Totodată, Ucraina și-a reiterat sprijinul față de Republica Moldova în legătură cu noile declarații din partea Rusiei.
„Suntem alături de poporul și guvernul Moldovei, pe fondul amenințărilor reînnoite venite de la Moscova. Tot ce i-a mai rămas Rusiei este să arunce cu amenințări la adresa altor state, după decenii de politici eșuate bazate pe agresiune, constrângere și lipsă de respect”, a scris Kuleba pe Twitter.
We stand with the people and the government of friendly Moldova amid renewed threats coming from Moscow. All Russia has left is spitting out threats at other states after decades of failed policies based on aggression, coercion, and disrespect. This only shows Russia’s weakness.— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) June 25, 2022
Amintim că ieri, 24 iunie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu pentru compania națională de televiziune și radio de stat din Belarus că Republica Moldova, la fel ca Ucraina, încearcă să anuleze tot ce este rusesc.
Această declarație a lui Lavrov vine în contextul în care Maia Sandu a promulgat pe 19 iunie legea securității informaționale, care prevede interzicerea difuzării știrilor din Rusia.
Totodată, pe 23 iunie, în cadrul ședinței liderilor europeni de la Consiliul European, Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate la aderarea la Uniunea Europeană.
Țara noastră a parcurs patru etape din cele 10 pentru a adera la UE. Vedeți mai jos care sunt acestea.
Moldova a transmis cererea de aderare la Consiliul UE (3 martie 2022).
Țara noastră a primit Chestionarul cu privire la cererea de aderare (11 aprilie 2022).
Răspunsurile la Chestionar au fost transmise Comisiei Europene în decurs de o lună (12 mai 2022).
Comisia Europeană a emis un aviz favorabil privind oferirea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană (UE) pentru Republica Moldova (17 iunie 2022).
Au mai rămas încă șase:
— toate cele 27 de state membre urmează să decidă unanim de a oferi statutul de țară candidat (23-24 iunie);
— negocierile de aderare sunt deschise după acordul tuturor celor 27 de membri;
— în timpul negocierilor, țara va implementa legislația și standardele UE în toate cele 35 de capitole de negociere;
— după ce negocierile cu toate cele 27 de guverne ale UE sunt încheiate, comisia emite o Opinie privind gradul de pregătire să devenim membri;
— în baza opiniei, statele membre decid unanim să încheie negocierile. Parlamentul European oferă acordul său;
— toate statele membre și țara candidat semnează și ratifică Tratatul de Aderare.
Țara noastră a semnat cererea de aderare la UE la 3 martie 2022.