(infografic) Vulpile din Moldova vor fi vaccinate împotriva rabiei. Când începe campania și ce trebuie să cunoaștem

vulpe
Foto:Foto: pixabay.com

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a informat că, începând de astăzi, 23 iunie, va fi demarată campania de vaccinare antirabică a vulpilor în Republica Moldova pentru anul 2022.

Astfel, vor fi distribuite momeli vaccinale pe cale aeriană de către prestatorul de servicii contractat în acest sens. Distribuirea momelilor pe cale aeriană se desfășoară din Aeroportul Mărculești pe teritoriul întregii țări.

Potrivit comunicatului, momelile sunt distribuite din avion în conformitate cu documentele de zbor pregătite în acest sens pe baza liniilor de zbor prestabilite. Pentru aplicare și orientare corectă se utilizează sistemul de navigare și distribuție direcționată prin satelit (GPS). Persoanele numite și instruite, distribuie momelile din avion într-un ritm mediu determinat de viteza de la sol, pe suprafețe întinse, cu o densitate de 25 de momeli pe kilometru pătrat, cu excepția suprafețelor zonelor locuite, lacuri, râuri și a drumurilor naționale.

Conform informațiilor, timp de două săptămâni după distribuirea momelilor se recomandă restricționrea circulației libere a câinilor şi pisicilor în zonele respective. De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea nu se recomandă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora.

În acest context, ANSA atenționează populația că vaccinul nu este destinat imunizării animalelor domestice, dar în cazul consumului accidental s-a constatat că vaccinul nu este dăunător pentru acestea (câini și pisici).

Ce trebuie să cunoști:
# dacă găsiți o momeală intactă, într-o zonă unde nu sunt copii sau animale de companie, lăsați momeala în acel loc;
# dacă găsiți momeala într-o zonă în care sunt copii sau animale de companie, protejați mâinile cu ajutorul mănușilor și cu ajutorul unei pungi de plastic, luați momeala și plasați-o într-o zonă împădurită;
# dacă găsiți o momeală al cărei ambalaj (înveliș) este desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuși plasați momeala într-o pungă de plastic și anunțați medicul veterinar pentru a ridica momeala respectivă.

ANSA
ANSA

Acest program este sprijinit de România și cofinanțat de Uniunea Europeană.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine