(infografic) Care sunt statele din Europa cu cele mai mici prețuri pentru produsele de consum și servicii în anul 2021

bani
Foto:Markus Spiske

Oficiul European de Statistică (Eurostat) a prezentat raportul prețurilor pentru bunurile de consum și servicii în Uniunea Europeană (UE) în anul 2021. Cele mai mici prețuri s-au înregistrat în Polonia, România şi Bulgaria, iar cele mai mari – în Danemarca, Irlanda și Luxemburg.

Potrivit informațiilor, cel mai scăzut nivel al preţurilor din Uniunea Europeană s-a înregistrat în Polonia (60 % din media UE), România şi Bulgaria (ambele cu 56 % din media UE).

Pe de cealaltă parte, în Danemarca și Irlanda a fost înregistrat cel mai înalt nivel de prețuri (ambele câte 140 % din media UE). Acestea au fost urmate de Luxemburg (132 %), Suedia (128 %) și Finlanda (126 %). 

Conform statisticii, anul trecut, nivelul preţurilor pentru restaurante şi hoteluri a fost de aproape 3,4 ori mai mare în cea mai scumpă ţară faţă de cea mai ieftină. Nivelul preţurilor a variat de la 46 % din media UE în Bulgaria, 54 % în România şi 62 % în Ungaria, la 155 % din media UE în Danemarca, 137 % în Suedia şi 133 % în Finlanda.

De asemenea, pe locul doi se află diferenţa între preţurile de cosum pentru alcool şi tutun. Cel mai scăzut nivel a fost înregistrat în Bulgaria (64 % din media UE), Polonia (72 %) şi Ungaria (79 %), iar cel mai ridicat – în Irlanda (205 % din media UE), urmată de Finlanda (173 %), Suedia (136 %), Danemarca şi Franţa (ambele 134 %).

Potrivit Oficiului European de Statistică, variaţiile de preţuri sunt provocate de diferenţele de impozitare la aceste produse.

Aceste informații provin din datele privind nivelurile prețurilor pentru bunurile și serviciile de consum publicate de Eurostat. Articolul prezintă o parte de constatări prezentate mai detaliat în articolul Statistics Explained.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine