Accident în străinătate? Cum procedați la survenirea unui eveniment asigurat de Cartea Verde

hands-steering-wheel-beautiful-businesswoman-trying-her-new-car-automobile-salon_146671-16058
Foto:Standret

Dacă urmează o călătorie cu mașina în afară, orice șofer cu un autovehicul înregistrat în țara noastră, trebuie să dețină o poliță de asigurare obligatorie pentru străinătate – Cartea Verde. Pentru cetățenii RM, Cartea Verde este un document furnizat de asigurătorii din Moldova, care conține informații despre țările semnatare a convenției multilaterale privind garanțiile în domeniul asigurărilor rutiere.

Înainte de a porni călătoria, trebuie verificate condițiile de asigurare cu un agent de asigurări, deoarece asigurătorii pot avea reguli diferite în funcție de țară.

Accident de mașină în străinătate, ce-i de făcut?

Cel mai important lucru este ca șoferul să rămână calm. Poate să discute cu șoferul celuilalt vehicul, (chiar dacă este în altă țară și nici unul dintre șoferi nu cunoaște engleza sau o altă limbă internațională, oricum discuția prin gesturi este recomandată). Trebuie acumulate toate informațiile necesare, de documentat accidentul cu fotografii și dacă sunt dubii, de solicitat intervenția autorităților de poliție. În orice caz:
# nu se părăsește locul accidentului;
# se oprește motorul, pentru a evita situațiile de risc;
# se semnalizează locul, așezând triunghiul și purtând vesta reflectorizantă;
# se sună la poliție chiar dacă nu sunt răniți. Întrucât accidentul s-a produs în străinătate, este cea mai bună opțiune;
# se ia contactul cu Biroul de Asigurări din țara în care are loc accidentul. Contactele se găsesc pe dosul paginii cărții verzi;
# se păstrează o copie a Cărții Verzi și alte informații de la celălalt șofer (nume, adresă, telefon, companie de asigurări, numărul poliței, numărul de înregistrare, țara de înmatriculare, marca și modelul) și datele tuturor celor implicați în accident, pentru a fi protejat de escrocherii;
# se colectează datele de contact ale martorilor;
# se completează și semnează declarația amicală împreună cu celălalt șofer. Dacă nu există o declarație amiabilă, se notează următoarele informații: data și locul accidentului, detaliile vătămării corporale, bunurile și martorii, datele de contact ale autorităților de aplicare a legii cărora le-a fost raportat accidentul și împrejurările în care s-a produs accidentul. 

În cazul unui accident în străinătate, legea aplicată este în mod firesc cea a țării în care a avut loc accidentul.

Fiecare țară are legile ei. În țările care au adoptat modelul Acordului de garantare multilaterală, un accident se va rezolva mai ușor. De exemplu, dacă s-a produs un accident într-o țară din Uniunea Europeană și vinovatul este celălalt vehicul, legislația europeană permite solicitarea daunelor în țara respectivă. În alte țări, s-ar cere achiziționarea unei polițe  cartea verde și eventual, un permis de conducere internațional. Pentru Rusia, Turcia sau Bosnia, va fi necesară o Carte Verde, precum și asigurarea vehiculului. Contactați brokerul și verificați întotdeauna acordurile în vigoare în fiecare țară.

Zonele de acoperire „Carte Verde”

După cum relatează site-ul RCA.md, există trei zone de acoperire Cartea verde, reglementate de Consiliul Birourilor Sistemului Internațional Cartea Verde:
Zona 1 – (Ucraina, Belarus), 
Zona 2 – (Ucraina, Belarus, Rusia), 
Zona 3 – (toate țările UE), 

În aceste țări, Cartea Verde începe să acționeze ca acreditiv de asigurare, garantând, cel puțin, acoperirea obligatorie în țara străină în care se va desfășura călătoria, atestând existența asigurării de răspundere civilă.

Foarte important

Nu este nimeni obligat să-și recunoască vinovăția (ancheta va demonstra) și nu trebuie semnată declarația dacă nu este clar tot ce-i scris acolo. Dacă există ceva neclar, se poate notifica faptul că există probleme lingvistice iar drept bază pentru soluționarea litigiului va servi raportul poliției. Ca șofer se poate înțelege a cui este vina, dar dacă nu se cunoaște ce este scris și ce trebuie semnat, nu semnați.

În caz de leziuni

Dacă șoferul sau pasagerii vehiculului sunt răniți, asigurarea va acoperi cheltuielile medicale și asiguratul poate alege asistența medicală publică sau privată.

Acoperire pentru daune colaterale sau pierderi

Dacă din cauza accidentului nu se poate ajunge la hotelul rezervat, sau trebuie anulate biletele de avion, se poate solicita rambursarea acestor cheltuieli de la compania de asigurări (dacă există această acoperire). În unele țări se poate solicita transport pentru continuarea călătoriei, în cazul când se constată imposibilitatea utilizării autovehiculului victimei.

Cum se raportează accidentul asigurătorului

În termen de 48 de ore, prin telefon, email sau alte surse de comunicare se va informa asigurătorul mașinii implicate în accident în străinătate. La sosirea în țara, persoana vătămată trebuie să raporteze accidentul asigurătorului său și să depună o cerere de despăgubire. În tot cazul, profesioniștii de la RCA.md pot consulta și pot găsi soluții pentru recuperarea daunelor și vor acorda asistența necesară. Nu ezitați să îi apelați!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine