(foto) Șase locuri pe care să le vizitezi în Ungaria dacă ai fost deja la Budapesta

ungaria

Budapesta e deja o destinație de zbor directă pe care o putem accesa de la Chișinău cu Wizz Air. Datorită popularității sale, o să găsiți pe internet o mulțime de recomandări despre ce puteți face în oraș, de aceea ne-am gândit să vă sugerăm câteva locuri în afara orașului, în caz că veți avea parte de o ședere mai lungă și ați dori să descoperiți Ungaria autentică, dar și să mai luați o pauză de la rândurile de turiști.

Recomandările sunt doar locurile vizitate de noi, de aceea, s-ar putea ca această listă să nu fie nici pe de parte completă.

Szentendre – pentru un alt oraș lângă Dunăre

Szentendre este un orășel situat pe partea dreaptă a Dunării. Se află la mai puțin de o oră de Budapesta și poți ajunge acolo cu un tren regional. Orașul poate fi destul de aglomerat în weekend, de asta ai putea să mergi în timpul săptămânii. Nu trebuie să-ți faci griji să ai un plan prea bine structurat când mergi în Szentendre, întrucât orașul e micuț și totul se află la distanțe ușor de accesat pe jos. Orașul are vederi frumoase, atât de sus, cât și de pe malul Dunării.

Lillafüred – pentru hiking în munți

Lillafüred este o suburbie a orașului Miskolc, aflat la poalele munților Bükk. Din acest motiv, priveliștile pe care le veți găsi acolo sunt preponderent montane. Pe lângă plimbarea pe lac cu barca și plimbările pe lângă Hotelul Palota, îți poți planifica un traseu ușurel de hiking. Din Budapesta poți lua trenul spre Miskolc (două ore), iar din Miskolc mai durează încă o oră drumul spre Lillafüred. O idee bună ar fi să planifici călătoria cât mai de dimineață. Poți lua masa în Miskolc, orașul e divers în restaurante și pub-uri.

Tokaj – pentru vinării de familie

Cel mai simplu de ajuns în Tokaj este direct din Miskolc. Trenului îi ia cam jumătate de oră până acolo. Dacă, însă, vrei să ajungi din Budapesta – drumul îți va lua cam două ore și jumătate. Tokaj e o oază de liniște și vinării de familie. E cea mai populară zonă de vinuri albe din Ungaria și probabil una dintre cele mai populare din lume. Tokaj este casa a șase soiuri de struguri autohtone (Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Zéta, Kövérszőlő și Kabar) și zona unde se face vinul Aszú (un vin realizat din bobițele afectate de ciuperca Botrytis), dar și Eszencia – o băutură specială produsul din sucul fermentat rămas în urma producerii vinului Aszú. Fermentarea are loc timp de câțiva ani, iar ceea ce rămâne la final e un tip de vin foarte dulce cu o concentrație mică de alcool. Actualmente, vinul este printre cele mai scumpe din lume.

În Tokaj o să ai parte și de degustări ca la carte în vinării mari și faimoase, dar o să poți experimenta și interacțiunea cu localnicii în vinăriile de familie de aici. În Tokaj, practic fiecare familie are o vinărie și fiecare își are ușile deschise pentru turiști. Nu te îngrijora dacă oamenii nu vorbesc prea multă engleză – ei știu atât cât va fi nevoie să-ți servească vinul lor.

Dacă vrei să te aventurezi și mai mult în regiune, poți încerca să mergi la Hercegkút – o zonă cu multe beciuri de vin care îți vor aminti de satul hobbiților din The Lord of The Rings.

Eger – pentru plimbări medievale

Din Budapesta vei ajunge în Eger cam în două ore cu trenul. Principala atracție a orașului este Castelul Eger, cunoscut în istorie pentru faptul că a respins atacul turcilor din 1552. Orașul este plăcut pentru plimbări, iar zona – potrivită pentru a încerca vinul roșu.

Șopron – pentru aerul austriac

Șopron e un oraș situat în vest și deschide o perspectivă nouă a țării. Șopron are un centru istoric frumos și are o influență austriacă vizibilă. Berăria din Șopron (acum Heineken Hungaria Breweries Plc) produce una dintre cele mai populare beri ungurești – Soproni. Cam două ore jumătate vei face cu trenul de la Budapesta.

Seghedin – pentru paprica

Seghedin îți va descoperi Ungaria de sud. Orașul e ceva mai mare decât recomandările de mai sus și are o mulțime de locuri interesante de văzut. Pentru Seghedin ai putea planifica cel puțin două zile, pentru ca să ai timp să-l parcurgi, de la sinagogă la muzeul de paprica. Paprica este un condiment foarte popular în Ungaria, iar Szegedul este probabil casa acestuia, fiind regiunea cea mai mare de producere a lui. E recomandat să mănânci faimoasa supă de pește specifică locului cu paprica, bineînțeles. Să ajungi în Seghedin din Budapesta îți va lua cam două ore jumătate cu trenul.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine