(foto) Dacă mergi în weekend la Iași, adaugă pe lista locurilor de vizitat și Palatul Braunstein. Este proaspăt restaurat și deschis pentru turiști

palat5
Foto:Primăria Municipiului Iași

Dacă decizi să te aventurezi într-o călătorie scurtă la Iași pentru weekend, să știi că mai poți adăuga o locație pe lista celor pe care ți-ai propus să le vizitezi. E vorba despre Palatul Braunstein, un monument de arhitectură construit la începutul secolului al XX-lea, care și-a redeschis ușile în primăvara acestui an.

Primăria municipiului Iași a anunțat încă în luna martie că Palatul Braunstein, bijuteria arhitecturală din inima orașului, și-a recăpătat demnitatea și strălucirea grație fondurilor europene. Palatul Braunstein poate fi vizitat gratuit în fiecare sfârșit de săptămână, în intervalul orar 10.00 – 15.00, beneficiind de sprijinul Muzeului Municipal „Regina Maria”.

Foto: Primăria Municipiului Iași 

Ziaruldeiasi.ro scrie că restaurarea imobilului a întâlnit mai multe piedici, inclusiv o respingere iniţială a finanţării europene. Ulterior, banii au fost câştigaţi în instanţă de către Primărie. Palatul găzduiește în special expoziţii şi activităţi ale centrelor culturale europene prezente la Iaşi.

Impresionant prin somptuozitate, palatul a fost construit pe locul unor mai vechi construcții aflate în proprietatea lui Adolf Braunstein, un antreprenor evreu care deținea mai multe magazine în împrejurimi la acea vreme. Cupola palatului a fost inaugurată în 1915. De-a lungul timpului, clădirea a avut diverse funcții, printre care hotel, bancă, sediu de partid.

În perioada comunistă, clădirea a fost naționalizată, funcționând aici, pentru o perioadă, Magazinul Victoria, apartamentele de la etaj având destinație de locuințe sociale. După căderea comunismului în 1989, unele părți din clădire au fost retrocedate, ulterior fiind răscumpărate, clădirea ajungând astfel în proprietatea primăriei.

Până la restaurare, clădirea se afla într-un stadiu avansat de degradare, având gradul de risc seismic 0, scrie culturainiasi.ro.

Din Chișinău, puteți ajunge la Iași cu microbuzul, dar și cu trenul. Trenul Chișinău-Iași-Chișinău circulă zilnic de două ori pe zi.

Din Chișinău:

#1. 06.40 (plecarea din Chișinău) – 11.13 (sosirea în Iași);

#2. 09.39 (plecarea din Chișinău) – 14.24 (sosirea în Iași).

Din Iași:

#1. 11.40 (plecare din Iași) – 16.05 (sosirea în Chișinău);

#2. 17.40 (plecarea din Iași) – 21.52 (sosirea în Chișinău).

Aici vezi o listă cu localuri pe care le poți vizita (ai grijă să verifici dacă pandemia nu le-a afectat activitatea).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine