Între beneficii și riscuri. Tot ce trebuie să știi despre consumul de cafea

cafea
Foto:Nathan Dumlao

Luna iunie este luna examenelor. Astfel, studenții încearcă din răsputeri să realizeze cât mai multe, iar cafeaua devine prietenul lor fidel. Consumul de cafea reprezintă un subiect controversat, unii afirmând că aceasta are efecte benefice asupra sănătății, iar alții susținând că este dăunătoare organismului. Așadar, ne propunem să răspundem azi la următoarea întrebare: care sunt beneficiile și riscurile consumului de cafea?

De la o vreme, mai mulți cercetători efectuează studii pentru a determina care sunt, totuși, efectele benefice ale consumului de cafea. Astfel, putem vorbi despre următoarele beneficii.

#1. Cafeaua este consumată cel mai des pentru că îmbunătățește nivelul de energie și timpul de reacție al organismului. O ceașcă de cafea ne ajută să ne simțim mai puțin obosiți si sa ne crească nivelul de energie pentru un parcurs al zilei mai energic, sau pentru o studiere mai intensă. Acest lucru este posibil, deoarece conține un stimulent al sistemului nervos central, numit cofeină – cea mai consumată substanță psihoactivă din lume.

#2. Cafeaua conține substanțe nutritive importante – cunoscute sub denumirea de antioxidanți și nutrienți. Astfel, studiile arată ca oamenii pot obține antioxidanții atât de necesari protecției celulare din cafeaua naturală. Dacă este să vorbim în cifre, atunci o ceașcă de cafea conține:
# Vitamina B2 – 11 % din aportul necesar zilnic;
# Vitamina B3 (magneziu și niacină) – 2 % din aportul necesar zilnic;
# Vitamina B5 – 6 % din aportul necesar zilnic;
# Mangan și potasiu – 3 % din aportul necesar zilnic.

#3. Mai multe studii arată că persoanele care consumă cafea prezintă un risc cu până la 65 % mai mic de a dezvolta boala Alzheimer, principala cauza a demenței la nivel mondial. Mâncarea sănătoasă, mișcarea și o ceașcă de cafea sunt triada ce poate preveni apariția acestei boli. Cafeaua are același efect și asupra bolii Parkinson, a doua cea mai răspândită cauză a demenței.

#4. Poți alunga instalarea depresiei cu ajutorul unei cafele! Acesta este motto-ul unei cercetări științifice de la Harvard, conform căreia s-a stabilit că femeile ce beau patru cești de cafea pe zi sunt cu 20 % mai puțin dispuse să fie deprimate. Un alt studiu a prezentat că peroanele ce consumau 3-4 cești de cafea pe zi au prezentat cu 50 % mai puține șanse de suicid.

#5. Consumul de cafea naturală prăjită reduce ruperea firelor de ADN, care apar în mod natural, dar care pot duce la apariția diverselor tipuri de tumori.

#6. Și, nu în ultimul rând, consumul de cafea conduce la intensificarea metabolismului fizic, adică putem face sport mai mult timp fără să obosim, datorită faptului că se mărește nivelul de adrenalină în sânge. Așadar, puteți servi o ceașcă de cafea cu jumătate de oră înainte de a te îndrepta spre sală.

Este foarte important să vorbim și despre riscurile asociate consumului de cafea.

#1. În primul rând trebuie să consumăm cafea conștient. Este necesar să nu consumăm mai mult de 4-5 cești de cafea pe zi, echivalentul a 400 de mg de cofeină. Perfect ar fi să consumăm doar 200 de mg de cofeină, adică 2-3 cești de cafea, pentru a evita dependența de cofeină și durerile de cap.

#2. În al doilea rând, cafeaua se servește doar după ce am luat masa, deoarece, consumată pe nemâncate, conduce la apariția „salturilor” de insulină în organism.

#3. Consumul de cafea trebuie redus și evitat chiar în caz de boli precum oboseala cronică, insomniile, prolemele digestive, anxietatea, hipertensiunea și palpitațiile la inimă.

#4. Este important să verificați cum vă simțiți după consumul de cafea, căci, dacă vă simțiți rău, înseamnă că organismul vostru metabolizează încet cafeaua, deci poate spori riscul de atac de cord.

#5. Este important să optați pentru cafeaua natural, fie fiartă, fie filtrată, cafeaua care se dizolvă instant este mai dăunătoare.

În concluzie, putem spune că un consum cumpătat și conștient de cafea este relaxant și chiar benefic. Dar voi ce părere aveți despre consumul de cafea?

Autoare: Nicoleta Lisevici

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine