Dalia Mardari, studentă UTM, a povestit despre privilegiul și importanța mobilităților ERASMUS+

UTM
Foto:UTM

Beneficiind de multiple oportunități de mobilitate oferite studenților FIREB-UTM la universități din diferite țări precum Portugalia, Franța, Spania ș.a., Dalia MARDARI, studentă a Facultății Inginerie Economică și Business, Universitatea Tehnică a Moldovei, a optat pentru un stagiu de mobilitate academică ERASMUS+ la Universitatea Mykolas Romeris din Lituania, de unde își expune propriile impresii.

„Înscrierea pentru ERASMUS în Lituania s-a dovedit a fi o încercare reușită, care s-a transformat în cea mai frumoasă experiență din viața mea”, susține Dalia MARDARI.

„ERASMUS este una dintre aventurile de neuitat ale vieții – ne redescoperim pe noi înșine, avem o înțelegere mai profundă asupra lucrurilor și știm să luăm din orice schimb de experiență ceea ce e mai bun pentru noi. Datorită ERASMUS, am cunoscut oameni și culturi noi, am descoperit lumea și, cel mai important, am avut oportunitatea să evoluez eu însumi ca personalitate.

M-am înregistrat pentru studii în Lituania știind foarte puține lucruri despre această țară și cultura sa. Experiența de aici mi-a întrecut însă toate așteptările – pur și simplu m-am îndrăgostit de acest oraș. Vilnius este orașul perfect pentru a fi student ERASMUS! Este o urbe plină de evenimente, cultură și divertisment, poate tocmai de aceea comunitatea Erasmus de aici este foarte mare. Orașul are o istorie impresionantă, dovadă fiind numeroasele obiecte culturale din spațiul modern, dar și monumentele din Vechiul Oraș. Dacă e să facem o comparație cu țările din Europa Centrală, viața la Vilnius este mai ieftină, totodată însă nu oricine se poate adapta la clima locală. Peisajele sunt fermecătoare, totul în jur abundă în verdeață. Este foarte ușor, rapid și ieftin să mergi să vezi marea, aflată în vecinătatea urbei.

Am trăit aici doar patru luni, dar simt că Vilnius este deja a doua casă a mea, iar gândul că nu voi mai vedea acești oameni sau locuri mă întristează. M-am adaptat destul de ușor, deoarece oamenii de aici sunt foarte prietenoși, majoritatea localnicilor cunosc limba engleză sau rusă și astfel nu am avut nicio dificultate de comunicare. De asemenea, mi-am făcut aici foarte buni prieteni, cu care sper să mențin legăturile toată viața. Trăind în altă țară fără ca să cunoști inițial pe nimeni te ajută să  crești, să te autodepășești și să afli mai multe despre tine însuți.

Faptul că am fost acceptată de Universitatea Mykolas Romeris datorită proiectului Erasmus m-a făcut mândră de efortul depus. MRU este cea mai mare universitate specializată în științe sociale în Lituania, care implementează studii și proiecte de cercetare internaționale și naționale semnificative. Profesorii sunt foarte binevoitori și mereu dispuși să te ajute. Programul de studii este interactiv, actual și creativ. Iar faptul că în comunitatea academică sunt mulți studenți internaționali ne-a ajutat să analizăm lucrurile din diferite puncte de vedere. Învăț la Facultatea de Guvernare Publică și Business, iar aici am avut oportunitatea să studiez mai mult despre Marketingul Digital – o componentă a marketingului de care am fost mereu interesată.

Este foarte important că noi, studenții, dispunem și de mult timp liber, ceea ce ne permite să călătorim. Împreună cu prietenii mei, am vizitat deja Polonia, Letonia, Italia și Franța, iar în curând ne propunem să vedem și multe alte țări.

Ceea ce îmi aduce cea mai mare bucurie sunt impresiile de nedescris pe care le-am adunat călătorind în întreaga lume. Vizitând cu prietenii mei ERASMUS țările din care ei provin, am învățat multe despre culturile țărilor lor, având totodată plăcuta senzație că parcă aș mai fi fost acolo înainte.

Acum pot spune cu siguranță că înregistrarea la proiectul Erasmus este cea mai bună decizie pe care am luat-o vreodată!” – Dalia Mardari.

Dacă încă nu ai participat la o mobilitate, nu rata șansa și înscrie-te acum!

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine